Sobota 20. srpna 2022, svátek má Bernard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 20. srpna 2022 Bernard

Z vinotéky si víno více vychutnáte, teplotu piva si musíte ohlídat

Léto, vedro, žízeň. Tato trojice k sobě patří. Pro uhašení žízně lze zvolit mnohé, od minerální vod a ovocných čajů až po pivo, ale zpravidla všechny spojujeme s výrazem „chlazené nápoje“. Toto spojení evokuje chladničku, jenže ta nemusí být vůbec ideálním řešením.

Andreas Larsson, nejlepší someliér světa z roku 2007, u vinotéky ASKO Elements, která získala prestižní zlatou iF Gold Award jako jeden z nezajímavějších počinů roku 2021 za rovnováhu mezi precizním řemeslným zpracováním a pokročilou technologií. | foto: ASKO

Samozřejmě každý nemá k dispozici onen pověstný „sedmý schod“ z filmu Vesničko má středisková. Ale i tato filmová hláška jasně naznačuje, že správná teplota nápojů může být někdy docela věda.

Malou vinotéku si lze pořídit i do malého prostoru. Teplotu si nastavíte podle potřeby.

Bohužel ne každý má vinný sklep, nebo alespoň tmavou a chladnou spíž, kterou mívaly nejen rodinné domy, ale i byty ve starých činžovních domech. 

V nich bývalo dispoziční řešení téměř tradiční: kuchyň a spíž (často i kamrlík pro služku nebo komora) byly orientovány na sever, ložnice na východ. Škoda, že na tato pravidla současní architekti mnohdy zapomínají.

Pokud jde o lékařské hledisko, pak lékaři doporučují v letním teplém období konzumovat nápoje v teplotě kolem 16 °C, ať už jde o vodu nebo domácí limonády.

Moc i málo chladu

Třeba chladnička není vůbec ideálním místem pro uchovávání piva a vína. Teplota v ní bývá kolem 4 až 8 °C, což není pro většinu nápojů vhodné.

Pro pivo se doporučuje teplota kolem 7 až 10 °C. Pokud je máte v lednici, kde je teplota kolem 4 či 5 °C, doporučuje se vyjmout lahve nebo plechovky přibližně 15 až 20 minut před konzumací.

Pokud jde o víno, záleží na druhu: šumivá vína mají ráda 5 až 8 °C (jim lednice vyhovuje, ale pozor: ve dveřích chladniček bývá třeba i 11 °C, což může být málo). Mladá bílá vína vyžadují 9 až 10 °C, starší snesou tak o dva stupně více.

A jak odhadnout teplotu v lednici? Stačí jednoduchý test: pokud vám nejde rozetřít máslo, v lednici je příliš nízká teplota.

A je ještě jeden důvod, proč s ukládáním vína v lednici opatrně: přes korkovou zátku může víno přejímat pachy ze zeleniny. Samozřejmě, pokud je chladnička jen krátkou zastávkou mezi nákupem a konzumací, o nic nejde. 

Když však přinesete z nákupu lahev bílého vína a dáte ji rychle zchladit do mrazáku, moc si na něm nepochutnáte. Přechlazené víno neuvolňuje aromatické látky a ztrácí svou přirozenou chuť. Při vyšších teplotách začne zase dominovat chuť alkoholu a víno bývá ostřejší až pálivé.

U špičkových vinoték nechybí ani prostor pro načaté lahve, karafy a sklenice na víno.

Lahve s vínem se proto ukládají nejlépe naležato do chladu a tmy a tam, kde nedochází k výkyvům teplot a častému osvětlení. 

Důležitá je i vlhkost vzduchu, pokud klesne pod 60 procent, může začít vysychat korková zátka a víno se začne odpařovat. V příliš vlhkém prostředí hrozí zase plíseň. Chybí vám takový prostor? Vinaři mají pro „nemajitele“ sklípků a chladných spíží jednoduchou radu: pořídit si vinotéku.

In vino veritas

Milovníci dobrého vína si pořizují vinotéku už rovnou při plánování kuchyně, může být na šest, ale také na 190 lahví vína i víc. Obecně platí, že by neměla být umístěná tam, kde teplota v místnosti přesahuje 22 °C.

Podle potřeby a chuti si lze pořídit různé typy vinoték, od samostatně stojících až vestavné či designové, od jednoduchých až po sofistikované výrobky nabízející zóny s různou teplotou podle typu vína. U levnějších typů pozor na hluk kompresoru, citlivějším jedincům může vadit.

Pro filtraci vzduchu se u vinoték používají uhlíkové filtry. V dražších provedeních lze skladovat i otevřené víno nebo karafy. Sklo dveří bývá opatřeno UV filtrem, takže nemůže dojít ke znehodnocení vína.

Minimalistický design vinotéky se skleněnými dvířky, měnitelným náladovým LED osvětlením a elegantním madlem dává vinotéce možnost splynout s jakýmkoliv obytným prostorem.

Pět zásad pro uchování vína sommeliéra Andreasa Larssona:

1. Víno potřebuje stálou teplotu bez výkyvů – jinou potřebuje bílé a jinou červené víno.

2. Víno si žádá stálou vlhkost – nejlépe na úrovni 70 %. Při nižší vlhkosti se korkové uzávěry vysušují, smršťují se a víno začne degradovat. Při vyšší vlhkosti hrozí šíření plísní.

3. Víno potřebuje čistý vzduch bez jakýchkoliv cizorodých pachů, který by snadno pronikl korkovými uzávěry a víno znehodnotil.

4. Víno potřebuje klid, aby mohlo vyzrát a rozvinout se. Nesnáší otřesy.

5. Uložené láhve vína je třeba chránit před slunečními paprsky a UV zářením.

Chladné nápoje na cestách

Uvnitř chladícího batohu s objemem 30 l je kapsa ze síťoviny, která usnadňuje organizaci potravin, případně poslouží k umístění hydrovaku nebo lahví s vodou. Také uvnitř najdete kapsu na chladicí vložku (je označena sněhovou vločkou).

Vedle autochladniček a chladicích boxů jsou současným trendem pro turisty chladicí batohy. Lépe se přenášejí i skladují než klasické boxy. Ve většině z nich uchováte potraviny i nápoje v chladu po dobu minimálně šesti hodin, při použití chladicích vložek i 20 hodin.

Batohy mívají vnější kapsy, které poslouží k uložení i dalších potřebných věcí, od dokladů až po klíče, fotoaparát a podobně. Nejsou propojené s chladicím prostorem. Popruhy s přezkami pod batohem jsou ideální na přenos třeba piknikové deky.

Autor:
  • Nejčtenější

Oldřich Navrátil přestavěl starý mlýn u Třebíče na pohádkovou chalupu

Herec Oldřich Navrátil (69) nejraději tráví čas na chalupě kousek od rodné Třebíče, kde si užívá čerstvého vzduchu a...

Antonín Panenka má dům v Nespekách. Pochvaluje si výbornou hospodu

Antonín Panenka (73) si za svou kariéru získal srdce fotbalových nadšenců po celém světě. Možná právě proto, že býval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sousedé rozjeli v bytě grilovací party. Zápachem nás mučí půl roku

Premium Bydlíme v novostavbě, v bytě v osobním vlastnictví. Trápí nás sousedé vedle nás, kteří grilují od jara do podzimu. Vše...

Starosta Židlochovic prosadil velkou proměnu. Za dva roky bylo hotovo

Okolí staré radnice je historicky administrativním centrem jihomoravských Židlochovic. Jeho nedávné rozšíření nemá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při rekonstrukci kamenné chalupy se myslelo na každý detail. Nadchne vás

Tradiční kamenná chalupa stojí „mimo civilizaci“, uprostřed krásné přírody, kde jsou dominantou louky, pole, lesy a...

Porucha imunity je první známka, že je v našem životě něco špatně, říká lékařka

Premium Lidí s poruchami imunity přibývá. Příčinou je často špatný životní styl, což vede k vážným nemocem, třeba k rakovině....

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

První díl rozhovoru s Shopaholicadel: Práci neseženu, každý den můžu umřít!

Premium Rozhovorům se dlouho úspěšně vyhýbala, nyní ale udělala výjimku a Expresu poskytla exkluzivní sondu do své duše....

  • Další z rubriky

Zahradní kuchyní z pískovce si splnili svůj sen, stále je jako nová

Ještě před deseti lety navrhovali a realizovali kuchyně z labského pískovce jen ve tvaru čtverců nebo obdélníků. Pak...

Záruka padesát let na výrobek je unikátní, pět let už není výjimkou

Heslem současné doby je šetrnost. Řeší se úspory energií, vody i pohonných hmot, méně už ekologie nebo záruční doba...

V tuně smartphonů je 100krát více zlata než v tuně zlaté rudy

Vysloužilé elektrospotřebiče nepatří do směsného odpadu, je nutné je odevzdat v prodejnách elektra nebo ve sběrných...

Vybíráte domácí vinotéku? Zaměřte se na prostor, hlučnost i design

Premium Už dávno není vinotéka spojená jen se sklípky a profesionálními restauračními provozy. Svým způsobem ji může mít každý,...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Eva Burešová porodila. S Přemkem Forejtem dali synovi netradiční jméno

Herečka Eva Burešová (29) a šéfkuchař Přemek Forejt (35) přivítali na svět prvního společného potomka. Narodil se jim...

Oldřich Navrátil přestavěl starý mlýn u Třebíče na pohádkovou chalupu

Herec Oldřich Navrátil (69) nejraději tráví čas na chalupě kousek od rodné Třebíče, kde si užívá čerstvého vzduchu a...

Eva shodila 45 kilo. Mám velikost S a muži se za mnou zase otáčejí, říká

Paní Eva nebyla se svou postavou dlouhodobě spokojená, navíc se neustále zadýchávala, což byl jeden z prvních impulzů k...

PRVNÍ DOJMY: Zlatej teletext! Případy 1. oddělení postihla nová doba

Z třinácti premiérových dílů třetí a poslední série krimiseriálu Případy 1. oddělení, která poběží od 5. září,...