Ze sterilní a studené koupelny mají útulné lázně. Proměnil se celý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Velký byt, velké problémy. I tak lze charakterizovat situaci, do níž se dostala mladá rodina po zakoupení bytu 4 + 1 ve starším činžovním domě v atraktivní lokalitě pražských Holešovic.

Koupelna se proměnila v relaxační prostor. | foto: HomeDesigner

Třeba: kdo by nechtěl velkou koupelnu? Jenže místnost o ploše 12 m2 byla doslova bezútěšná a studená, přitom majitelé měli představu relaxačního prostoru v asijském stylu. Podobných problémů bylo víc.

Pro pracovně vytížený pár s dítětem tak bylo nejlepším řešením obrátit se na odborníka, v tomto případě na Markétu Langrovou ze studia HomeDesigner. Ta se ve svém návrhu nevyhnula větším stavebním úpravám, od zazdění některých dveří až po vybourání malé místnosti s WC hned ve vstupní hale. Místo ní umístila do uvolněného prostoru vestavné skříně vyrobené na míru.

Pokud jde o hygienu, majitelé nebyli touto úpravou nijak omezeni, v bytě jsou po přestavbě dvě koupelny spojené s WC, jedna pro návštěvy, druhá má samostatný vchod přímo z ložnice.

Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.
Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.

Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.

Jinak se však designérka snažila zachovat vše kvalitní, co v interiéru zůstalo z původní podoby. Například zrepasované parkety ve všech místnostech dnes představují výrazný bonus celého bytu.

Na přání majitelů bytu není spuštěna diskuse.

Relaxace v asijském duchu

Může se hodit

Také sníte o vašem novém nádherném bydlení? Splňte si své sny. Vyberte si bydlení vašich snů na Reality.iDNES.cz.

Majitel si přál, aby koupelna představovala relaxační místnost s asijskými motivy, chtěl, aby v ní dominovaly přírodní materiály. Původní místnost byla neútulná a neosobní, navíc vedle hygieny sloužila zároveň jako průchod mezi ložnicí a kuchyní.

"Dveře do kuchyně jsem proto navrhla zazdít, protože jeden vstup z haly plně dostačuje. Koupelna se tak stala opravdu prostorem pro relaxaci a ne pouhým průchodem. V kuchyni místo dveří vznikla nika, kam se perfektně vešla americká lednice," popisuje Markéta Langrová.

Velký sprchový kout byl kvůli odpadu umístěn na vyvýšený stupínek, LED pásky

Velký sprchový kout byl kvůli odpadu umístěn na vyvýšený stupínek, LED pásky fungují i jako bezpečnostní prvek.

Prostor 12 m2 se opticky zmenšil rozdělením na dvě části pomocí schodů. Ty jsou podsvícené LED pásky ve voděodolných profilech, které tak fungují i jako určitý bezpečnostní prvek.

"Tato 'z nouze ctnost' vznikla v průběhu přestavby, když jsme zjistili po odstranění původního sprchového koutu, že z technických důvodů není možné novou vaničku umístit bez soklu přímo na podlahu. S tím se majitel nechtěl smířit. Proto jsem sokl skryla do schodů. Majitel se po zhlédnutí vizualizace rozhodl takové řešení přijmout," popisuje Markéta Langrová. Během dvou dnů se tak vše vyřešilo a řemeslníci začali stavět schody.

Fotogalerie

Z původního vybavení zůstala zachovaná pouze klozetová mísa, vše ostatní je nové. Na místě zazděných dveří jsou nyní umístěny závěsné umyvadlové skříňky, které byly vyrobeny na míru ve stejném dekoru jako dveře.

Nad vanou navrhla designérka niku osvětlenou LED zdroji, do níž umístila metr vysokou dřevěnou sochu Buddhy z Indonésie. Obraz Buddhy na protější stěně odpovídá barevně břidličnému obkladu na stěnách. Světlá dlažba je ze Španělska, díky povrchu s hrubší strukturou se majitelé nemusí obávat uklouznutí.

Obývací pokoj s jídelnou

"Chtěli jsme útulné a reprezentativní místo v příjemných barvách. Prostor má navíc atypický tvar do písmene U, s nímž jsme si moc nevěděli rady," říká majitelka. Markéta Langrová navrhla do interiéru nábytek z masivu. Ačkoliv vypadá poměrně robustně, manipulace s ním je jednoduchá. Třeba konferenční stolek má uvnitř noh skrytá kolečka, takže posunout jej snadno zvládne i malý syn.

Barevnost závěsů ladí s barvou výmalby.

Barevnost závěsů ladí s barvou výmalby.

"Obývací sestava se na přání majitelů několikrát měnila, než jsme dospěli do finální fáze," upozorňuje Markéta Langrová.

Nechala také upravit původní krb. Ten byl sice funkční, ale vzhledem připomínal "podnikatelské baroko" 90. let, nahradil jej tak nový, ve tvaru obdélníku. Dlažba kolem něj se odstranila, místo ní se vložily parkety, do nichž se následně zafrézovalo kalené sklo. "Prostor i díky tomu působí kompaktně a elegantně," říká autorka návrhu.

Designérka vytvořila pro majitele také velký obraz nad sedačkou, který dominuje jinak barevně tlumenému celku. Majitelka si vybrala motiv tulipánů, svých oblíbených květin.

Stolový a skříňkový nábytek v obývacím pokoji je z masivu, proměnou prošel i

Stolový a skříňkový nábytek v obývacím pokoji je z masivu, proměnou prošel i krb, bylo nutné navrhnout nový. Parkety u krbu chrání kalené sklo.

"Průchod do jídelny je po úpravě oblíbeným místem na hraní pro syna," konstatují majitelé, "časem zde ještě plánujeme umístit pianino." V jídelně je stůl pro osm osob. Přestože kuchyň poskytuje dostatek úložných prostor, na přání majitele navrhla designérka ještě příborník.

Stěna ve tvaru "U" je obložena imitací kamene. "Zprvu jsme se báli, zda ho nebude příliš. Nakonec jsme ale byli rádi, že jsme se nechali designérkou přesvědčit," říká majitel.

Dekorativní obousměrná světla nechají kámen při nasvícení v noci krásně vyniknout. Stejný obklad a barevnost stěn byly použity i ve vstupní hale, byt tak působí příjemně sladěným dojmem.

Ložnice - za postelí byl použit benátský štuk, ve stejné barvě jsou i závěsy.

Ložnice - za postelí byl použit benátský štuk, ve stejné barvě jsou i závěsy. Na stropě nad lůžkem "simulují" LED světla hvězdy na obloze.

Spánek pod hvězdami

Za postelí byl použitý benátský štuk, ve stejné barvě vybrala Markéta Langrová závěsy a obraz nad komodou. Nad lůžkem jsou do sádrokartonového podhledu zapuštěná LED světla evokující hvězdy na obloze.

Postel je zespodu podsvícena LED pásky, což usnadňuje orientaci v noci. Komoda byla vyrobena na míru ze stejného materiálu jako postel.

Autoři:

Nejčtenější

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které...

Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i...

Po deseti letech užívání předělali svůj řadový dům. I kvůli synům

Styl celého domu se odvíjel od ořechové podlahy a představ majitelů o moderním...

Honza s Kristinou a dvěma syny bydlí ve svém domě takřka deset let. Synové povyrostli, a tak bylo třeba některé věci...

Další z rubriky

Byl v havarijním stavu, ale stal se památkou. Díky dotacím kostel dál žije

V roce 2005 byl kostel v Heřmanicích v Podještědí zapsaný do seznamu kulturních...

První zmínky o obci Heřmanice v Podještědí pocházejí z roku 1375. Nejvýznamnější místní památka, kostel sv. Antonína...

Restauraci se zbytky kostela uvnitř předělali za pouhých devět dní

V barevnosti restaurace se odráží i její zaměření na středomořskou kuchyni.

Restauraci Borgo Agnese najdete přímo v centru Brna, mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a hradem Špilberk. Jenže zatímco...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Najdete na iDNES.cz