Z děsivé dispozice s průchozí koupelnou vznikl úžasný byt s pódiem

  1:00aktualizováno  1:00
Pozdě bycha honit. Touto radou se řídili i klienti, kteří si našli byt v zajímavé pražské lokalitě. Před koupí se naštěstí poradili s architekty, ti ji manželům rozmluvili. Druhý tip už schválili: po rekonstrukci, byť náročné, získala rodina zajímavé a kvalitní bydlení.

Ani druhý byt nebyl zdaleka ideální, a to nejen kvůli neudržovanému stavu. Byť šlo o interiér v činžovním domě někdy z počátku minulého století, měl na tuto dobu nezvykle špatnou a až nesmyslnou dispozici.

"Největší bolestí původní dispozice bylo klasické uspořádání komory a toalety kolem vstupu na lodžii, který vždy sloužila jako hospodářská. Další perličkou byla koupelna navazující dvoukřídlými dveřmi přímo na kuchyň, navíc průchozí do obývacího pokoje," popisuje architektka Radka Valová ze studia oooox situaci, v jaké byt přebírala. Klientovi jej však doporučila, protože v zrekonstruovaném interiéru viděla velký potenciál.

Prostor zůstal - už kvůli dětem - co nejvíce volný.

Prostor zůstal - už kvůli dětem - co nejvíce volný.

Když rekonstrukce, tak pořádná

Hlavním cílem architektů bylo umístit koupelnu k fasádě s oknem, aby zmizelo nesmyslné propojení s kuchyní a pokojem. To se podařilo díky přesunu kuchyně do obývacího pokoje.

"Ten jsme zvětšili na úkor vedlejšího pokoje a díky vyšším stropů jsme kuchyň s jídelnou umístili na pódium. Ložnice pak získala k dobru onu hospodářskou lodžii a značně se rozšířila," vysvětluje Radka Valová. I po těchto dispozičních přesunech zůstal prostor pro samostatnou toaletu. Dětský pokoj byl pak navíc doplněný o stavebně uzavřené šatny.

Fotogalerie

Tradiční bílá a antracitová

Studio oooox má rádo valéry bílé, šedé a černé, které doplňuje dřevem. Ani zde tomu nebylo jinak.

Hlavní barevnou linku tak tvoří kombinace bílé a antracitové až černé s běleným dřevem. Materiálový akcent představuje jídelní stůl v medové barvě.

Barvy také opticky rozdělují obývací pokoj s kuchyňskou částí, tomuto členění výrazně napomáhá i vyvýšené pódium v tmavé barvě. Na něm umístili architekti kuchyňskou linku a jídelní stůl, aby prostor kontrastoval se světlým obývacím pokojem.

Kuchyň je tvarově uspořádána do podoby písmene U s doplněnou vysokou částí s lednicí a troubou. Volba digestoře padla na výsuvnou z pracovní desky. "Díky pódiu pod kuchyní se nám podařilo odvést potrubí do komína za kuchyní," prozrazuje architektka Valová, která se nesmiřuje s pouhou recirkulační variantou odsavačů.

Kuchyň ve tvaru U je vybavena výsuvnou digestoří.

Kuchyň ve tvaru U je vybavena výsuvnou digestoří.

Nábytek byl vyrobený na míru ze stříkané MDF desky, pracovní deska je z umělého kamene. Směrem k jídelně byla umístěna vinotéka. Část linky, která tvoří hranu do obývacího pokoje, funguje na druhé straně jako praktická otevřená knihovna.

Elegantní dominantu jídelny představuje vykonzolovaný jídelní stůl bez podpor. Ocelová konstrukce stolu je kotvena do stěny a podlahy pod pódiem. Jídelní drátěné židle Eams doplňuje pro větší pohodlí látkový potah.

Jídelnu od obývacího pokoje odděluje pro větší bezpečnost skleněné zábradlí. Stejné svítidlo značky Flos jako nad stolem použili architekti také v obývacím pokoji, jen je pro změnu v bílé barvě.

Jídelní části dominuje velký vykonzolovaný stůl.

Jídelní části dominuje velký vykonzolovaný stůl.

Teplo a pohodlí v arkýři

Oblíbené obloukové arkýře, tak typické pro domy z počátku 20. století, zůstávají většinou nevyužité. V tomto případě ovšem nikoliv: architekti nechali vyrobit na míru vestavnou sedačku i kovovou mřížku pro radiátory, které mají nasávání v soklu sedačky.

Obývací pokoj doplnili ještě další pohovkou, u níž nechybí čtecí lampička. Stolek u sedaček je v kombinaci bílé, šedé a medové, jeho jednotlivé pruhy lze posouvat. Ložnice získala díky dispozičním úpravám přístup na lodžii, a tak i víc denního světla.

Postel je umístěna do niky pod okno a s lampičkami na stěnách. Do ložnice se podařilo vtěsnat i toaletní stolek s policemi ve stejném materiálu jako je bělená dubová podlaha.

V ložnici přechází dřevěná bělená podlaha i na zeď, kosmetický stolek lze

V ložnici přechází dřevěná bělená podlaha i na zeď, kosmetický stolek lze využívat i jako malý pracovní kout.

Větší pokoj totiž dostaly děti, jejich pokoj se teprve tvoří, zatím jsou nejraději u maminky. Přišly na svět teprve v době, kdy byly ostatní místnosti již hotové.

O projektu

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Pavla Doležalová
Plocha:  97 m2

Také koupelna získala díky úpravám přístup denního světla velkým oknem. "Je rozdělena do dvou částí, jedna v bílé stěrce s úložným prostorem a sprchou, druhá pak v antracitové s vanou v nice a umyvadly.

 Umyvadla jsou osazena na kamennou desku, niku nad nimi pak vyplňuje podsvětlená skříňka," popisuje Radka Valová.

Koupelna získala okno, které lze v případě potřeby soukromí zakrýt žaluzií.

Koupelna získala okno, které lze v případě potřeby soukromí zakrýt žaluzií.

Jednotné barevné i materiálové "lince" odpovídají doplňky, polštáře, přehozy, prostírání a vázy, které jsou ze showroomu LooooX. Výraznější barevnost sem samozřejmě vnášejí děti a vše, co k nim patří, pro fotografování však majitelé usoudili, že vše ponechají v jejich pokoji.


Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Rodina koupila starý autobus. Za dva roky jej přestavěla na fajn bydlení

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní...

Adam Paashaus a jeho žena Elizabeth ze Severní Karolíny si předělali školní autobus na mobilní dům. V něm žijí spolu s...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Najdete na iDNES.cz