Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

  1:00aktualizováno  1:00
Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci spí společně v jednom pokoji v přízemí. A to si přáli změnit oni i jejich prarodiče.

Jedenáctiletý Radek a devítiletá Jindřiška to nemají jednoduché, maminka se jich zřekla a kvůli nemoci se o ně ani starat nemůže. Psychické problémy měla už od dětství, ale naplno propukly po narození dcery Jindřišky.

S jejich otcem se po dvacetiletém vztahu rozešla, děti k němu poslala. Jenže ten péči nezvládal, u třísměnného provozu, v němž pracoval, to prostě nešlo. A tak si vnoučata vzala babička s dědou k sobě.

Ložnice v podkroví s velmi nízkým stropem, kde spala babička. Tu měli designéři...

Ložnice v podkroví s velmi nízkým stropem, kde spala babička. Tu měli designéři proměnit na dva pokoje.

Jenže když děti povyrostly, společné bydlení s prarodiči v pokojích zařízených starým nábytkem a bez špetky soukromí bylo stále obtížnější.

A to přesto, že sourozenci dělají prarodičům jen radost: oba hrají na klavír, dobře se učí a babičku s dědou mají moc rádi. A tak babičku napadlo přihlásit rodinu do televizní show Jak se staví sen.

Proměnu si vzali na starost architekti Kamila Douděrová a František Kobližka. Devátý (a závěrečný) díl přinesl patrně nejrazantnější stavební úpravy v této sérii.

Dům plný překvapení

Manželé tu žijí od roku 1967, ale dům je mnohem starší, dříve patřil rodině paní Jindřišky. Babička s dědou si pro vnoučata přejí dva samostatné dětské pokoje, aby si děti mohly pozvat kamarády a mít každý své soukromí.

Děti přespávají v ložnici prarodičů v přízemí, ani na učení nemají svoje místo. Učí se u starého stolu, u kterého se učila ještě jejich babička.

Fotogalerie

Předělat ložnici v podkroví na dva pokoje byl sice logický nápad, ale pro architekty to znamenalo navrhnout razantní řešení: otevřít strop v podkroví až do krovu, zateplit střechu a vybourat několik příček, to vše za pět dní.

„Otevřením do krovu se celý prostor neuvěřitelně zvětšil, a to tak, až nás to samotné hodně překvapilo. Byli jsme vážně jinde! Hlavně ta výška! Skoro nám bylo ,lítoʻ tam postavit příčku a rozdělit prostor na dva pokojíky,“ popisují Kamila Douděrová a František Kobližka.

Při rekonstrukci často ani netušili, co je čeká, kde se vynoří nosné sloupky, skryté trubky nebo jiná komplikace, jen těžko se dalo odhadnout, kam přesně vyjde trám a jak bude proměna nakonec působit.

„Nápad nepřišel hned. Intuitivně jsme tušili, že nechceme bourat stávající okno ve štítu, dělat nové a rozdělit prostor na dvě symetrické poloviny. Chtělo to něco víc. A tak jsme zapojili i malý pokoj u schodiště, který patřil kdysi dceři. Zásadní problém stávajícího stavu byla konstrukce krovu, která byla z větší části skrytá ve stěnách nebo nad podhledem babiččiny ložnice,“ vysvětlují designéři.

Velký problém představovalo zateplení, které zcela chybělo, komory po stranách v zimě promrzaly a byly k bydlení v této podobě zcela nevhodné.

V pokoji Radka nechybějí klávesy ani „odkazy“ na vesmír.

V pokoji Radka nechybějí klávesy ani „odkazy“ na vesmír.

Ve stěnách oddělující původní ložnici byly nosné sloupky krovu, které museli designéři „zapracovat“ do interiéru, křivou podlahu vyrovnali nasucho vrstvami desek, část krovu pak uzavřeli sádrokartonovou příčkou.

„Styl proměny jsme založili na určitém kontrastu původní konstrukce krovu, kterou jsme do interiéru přiznali, a vybavení pokojů, které působí měkce a útulně. Drželi jsme se jednoduchosti, k tomu jsme volili zajímavé prvky nábytku, provazová svítidla a tapety v dekoru postaršeného barevného dřeva,“ vypočítávají autoři proměny.

Děti dostaly i speciální dárky: každý své vlastní klávesy, Radek jako milovník vesmíru hvězdářský dalekohled a Jindřiška svou vytouženou britskou kočičku.

Trámy posloužily i pro instalaci houpačky.

Trámy posloužily i pro instalaci houpačky.

Statistika letošní série televizní show Jak se staví sen

Celková částka vynaložená na všechny proměny byla 4 948 873 Kč. Nejdražší proměna (přes 645 tisíc korun) se uskutečnila v 8. dílu v Hořicích, kde designéři proměnili tři místnosti pro dvě seniorky. Sponzoři (Whirlpool, Phase, Oresi, Sepos, Quickstep, Climax, Piedra, Philips) věnovali do proměn věci za 2,5 milionu Kč.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Zámek s nejkrásnějším dvorem na Moravě opravují krok za krokem 17 let

Renesanční zámek v Hustopečích nad Bečvou je z roku 1596.

Hustopeče nad Bečvou v Olomouckém kraji se pyšní renesančním zámkem, který úřad městyse už mnoho let pečlivě a...

Plechová vrata ukrývala zpustlou zahradu. Za záchranou stojí Robinsoni

Doubravník v okrese Brno-venkov má krásnou Zahradu ticha.

Doubravník v okrese Brno-venkov má necelou tisícovku obyvatel. Ti mladší z nich donedávna ani nevěděli o zanedbané...

Najdete na iDNES.cz