Z ohavného bytu a půdy vedle něj vznikl otevřený moderní interiér

  1:00aktualizováno  1:00
Koupit odpudivě vypadající půdní byt byl hodně odvážný počin. Naštěstí hned po něm následovalo vyhledání architektů, kteří mají pražské půdy takříkajíc v popisu práce. Tak často je předělávají.

K bytu v posledním podlaží v Praze 10 náležela půda, kterou bývalí majitelé využívali pouze jako sklad. Původní dispozice byla zcela nevyhovující, zejména kuchyň a koupelna v šikmině s minimálním vikýřem neodpovídaly současným požadavkům na bydlení.

Pražské architektonické studium oooox mělo před sebou nelehký úkol: z neatraktivního a omezeného prostoru vytvořit moderní a příjemné bydlení.

Kvůli šikmině byla zvolena výsuvná digestoř.

Kvůli šikmině byla zvolena výsuvná digestoř.

Černě natřené trámy a nábytek kontrastují s bílou výmalbou.

Černě natřené trámy a nábytek kontrastují s bílou výmalbou.

Bourat, stavět, bourat

"Dispozici jsme rozšířili o původní půdu, vznikl tak spojený obytný pokoj s kuchyní. Bohužel ve středu tohoto prostoru bylo nutné zachovat komín," vysvětluje architektka Radka Valová ze studia oooox.

Komín byl tak nakonec do dispozice zakomponován jako součást jídelního stolu a dominantní prvek celého interiéru. Odděluje tak kuchyň od obývací části a pracovny.

Fotogalerie

"Celý prostor byl prosvětlený velkým ateliérovým oknem. Původní kuchyň, koupelnu a toaletu jsme spojili a rozšířili o nový, prostornější vikýř. Díky tomu bylo možné do dispozice umístit i samostatnou technickou místnost a úklid," popisuje architektka Valová.

Interiér v pánském stylu

Celý interiér je pojatý v pánském, jednoduchém stylu: monochromatická barevnost s drobnými akcenty jako je například masivní dubový stůl. Na podlahy byla použitá šedá stěrka, v pracovně a ložnici pak kouřový dub.

Středový komín je opatřen betonovým obkladem s texturou dřevěného šalování v černé barvě, vzhledově tak navazuje na černě natřené části krovu. Nábytek je v odstínech šedé, vestavný nábytek naopak v bílé, aby jednotlivým solitérům nekonkuroval. Svítidla jsou ve většině případů nahrazena kvůli šikminám nástěnnými a stojacími lampami.

Komínové těleso budí dojem dřevěného obkladu, jde však jen o otisk prkenného

Komínové těleso budí dojem dřevěného obkladu, jde však jen o otisk prkenného bednění.

Může se hodit

Hledáte byt v Praze? Vyberte si bydlení podle svých představ na Reality.iDNES.cz.

V kuchyni a jídelně převládá nerez a tmavě šedá fólie. "Kvůli umístění do šikminy jsme zvolili digestoř zabudovanou do desky, za skříňkami odvětranou do komína. Jídelní stůl je osazený na komín, barevností oživuje jinak monochromatický interiér," vypočítává Radka Valová.

Svítidlo nad jídelním stolem vyřešila jako nástěnné polohovací s velkým stínidlem (Artemide). Supluje tak stropní svítidlo, které se kvůli ateliérovému oknu nedalo v tomto případě použít. Židle s lehkou kovovou podnoží stejně jako svítidla patří k designovým ikonám, jsou od Charlese Eamese (Vitra).

Knihovna byla vyrobená na míru, plní i funkci příčky.

Knihovna byla vyrobená na míru, plní i funkci příčky.

Pohodlnou rohovou pohovku doplňují dva malé stolky s

Pohodlnou rohovou pohovku doplňují dva malé stolky s "industriálním základem".

Obytný pokoj a pracovna mají minimum nábytku. Najdete zde jen sofa a police pod televizor. Pokoj umístěný vedle původní půdy sloužil jako obývací. Dělicí příčka byla odstraněna, došlo tak k propojení a prosvětlení obou místností, z obýváku se stala pracovna. Od obývacího pokoje je oddělena otevřenou oboustrannou knihovnou.

Prostorné soukromí

Projekt

Autor: studio OOOOX - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Magda Palečková
Plocha: 102 m2
Realizace: 2011

Ložnice je ve velmi jednoduchém duchu: vystačí si s postelí na čelní stěně s malými nástěnnými lampami a velkou vestavnou šatní skříní na míru. Ta díky své barvě splývá s bílými zdmi ložnice.

Další šatní skříně jsou umístěny do vstupní haly. Obligátní problém s dvířky od rozvaděče vyřešil pojízdný panel na kolejnici s háčky na kabáty a poličkou na klíče.

Dřevěná podlaha nepotřebuje koberec.

Dřevěná podlaha nepotřebuje koberec.

V koupelně s dvěma okny je vana i velký sprchový kout.

V koupelně s dvěma okny jsou vana i velký sprchový kout.

Dominantou koupelny se stala oválná vana. Do niky byl umístěný velký sprchový kout, oddělený pouze otevřenou skleněnou zástěnou bez dveří. Vedle vany je za polopříčkou toaleta.

Stěna vedle dveří je určena pro velký vyzděný pult ve tvaru L obložený černou mozaikou, na něm je osazeno hranaté umyvadlo. Povrchy v koupelně tvoří dvoubarevná stěrka.


Nejčtenější

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Jak bydlí beachvolejbalistka Markéta Sluková: má doma písek a dva psy

Jídelní stůl je vyrobený na míru truhláři z Donate. Deska je dřevěná, nohy a...

Beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková s všudypřítomným pískem už doma dávno nebojuje. V atypickém žižkovském bytě...

Jak zařídit miniaturní byt? IKEA hledala řešení u domácností v Asii

Nová řada nábytku Rognan je určena do místností s plochou 10 m2. Celá sestava...

Byty se zmenšují, jejich ceny stoupají. A přibývá single domácností, kterým malý prostor tolik nevadí. Podle Eurostatu...

Najdete na iDNES.cz