Děti odmítly nudnou klasiku: chtěly funky pokoj plný barev

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v suterénu, orientace na sever, málo místa. Přes všechnu snahu rodičů se dospívajícím dětem jejich pokoj líbit nemohl. Potomci pohrdli otcovým kutilstvím a přihlásili rodinu do televizní show.

Z bývalého 1 + 1 v pražském Břevnově rodiče vytvořili během 25 let, co zde žijí, malé 2 + 1, přes všechnu snahu ale byt nafouknout nemohli. Celá čtyřčlenná rodina se tak tísní na 56 m2.

Šestnáctiletý syn a třináctiletá dcera mají k dispozici úzký tmavý pokoj, kam se muselo vejít i vypůjčené pianino (oba jsou muzikálně nadaní) a agama vousatá v teráriu.

Kvůli místu měl i pracovní stůl hodně atypický tvar.

Kvůli místu měl i pracovní stůl hodně atypický tvar.

Architekti Anna Lacová a Jan Ranný, designéři pořadu Jak se staví sen (Prima family v sobotu 21. ledna v 18:00), se tak museli vypořádat s prostorem, který nedává příliš možností pro optimální řešení. Volit lze jen mezi menším a větším zlem. 

Klasika se teenagerům znelíbila

Fotogalerie

Otec sourozenců byl trochu skeptický a také maloučko dotčený, protože pokoj před rokem předělal tak, aby se v něm dětem bydlelo co nejlépe. Jenže vkus teenagerů je poněkud jiný než rodičů, mladí toužili po něčem modernějším a veselejším, prostě "funky".

Z pokojíků musel během rekonstrukce zmizet starý koberec, vybouraly se i zárubně a dveře do malé komory, aby se mohla dozdít část zdi, jen tak se mohla umístit dvě lůžka za sebe.

Z komory se stala minišatna, jako úložný prostor použili designéři mělké bílé skříňky (část jich zavěsili i na stěnu) a také zásuvky pod lůžky. Díky speciálnímu kování mají závěsné skříňky nosnost až 120 kilogramů, je tak možné do nich ukládat bez obav i knihy.

Pokoj pro dva sourozence - původní stav

Pokoj pro dva sourozence – původní stav

Pokoj vytvořil dětem tatínek.

Pokoj vytvořil dětem tatínek.

Funky barvy i tvary

Do pokoje otočeného na sever zvolili Anna Lacová a Jan Ranný žlutou a oranžovou ve výrazných pruzích, nábytek pak vybrali bílý, pouze s akcenty černé.
Postele odděluje tvarovaná polopříčka z MDF desky, protože sourozenci na sebe nechtěli vidět, toužili alespoň po částečném soukromí .

Náklady

Stavební a osttaní práce   35 650 Kč
Nábytek                             87 600 Kč
Osvětlení                             8 880 Kč
doplňky a dekorace           38 932 Kč
Celkem                            171 062 Kč

Bohužel pracovní stoly jsou poměrně malé, suplují tak trochu i noční a odkladní stolky. Naštěstí se podařilo doplnit je kontejnery na kolečkách.

Pianino, které měly děti vypůjčené, nahradil moderní přístroj, na němž lze hrát třeba jen do sluchátek a nerušit tak okolí.

Zvuk elektrických kláves si mohou sourozenci pustit jen do sluchátek a nerušit

Zvuk elektrických kláves si mohou sourozenci pustit jen do sluchátek.

Veselou barvu dostal i plynový radiátor.

Veselou barvu dostal i plynový radiátor.

Polopříčka dopřává sourozencům alespoň částečné soukromí.

Polopříčka dopřává sourozencům alespoň částečné soukromí.

Nadšení sourozenců z nového pokoje bylo velké, dokonce i kutil tatínek přiznal, že designéři svůj úkol zvládli: "Byli lepší o dvacet, ne, o dvě stě procent než já!"

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Zachraňuje dědovu zdivočelou zahradu. Na plot plný děr nejsou peníze

Zahrada po dědečkovi v Nových Hradech potřebuje nový plot.

Anna zdědila po prarodičích zahrádku v Nových Hradech. Pokračuje v dědových stopách a snaží se pozemek zvelebovat....

Další z rubriky

Byt zařídil nábytkem a věcmi z velkoprodejen. Vypadá výborně

Rozměr tří metrů předurčil místo rozlehlé rohové sedačce. Konferenční stolek...

Rekonstruovat v původní zástavbě má svá velká úskalí, která však dokáže vykompenzovat atmosféra místa. To se povedlo v...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Najdete na iDNES.cz