Holobyt změnili na luxus se skleněným zábradlím a zvonícím lustrem

  1:00aktualizováno  1:00
Holobyt neboli kolaudační minimum v novostavbě. Tak vypadal víceúrovňový byt, který si vybrala čtyřčlenná rodina. Pro někoho hrůza, pro architekta radost: konečně může navrhnout interiér bez předělávek a zbytečných kompromisů. Prostě pěkně s rozmachem.

Prosklená čelní stěna nabízí výhled na zasněženou Prahu | foto: Martin Zeman

"Interiér tohoto bytu v novostavbě v Praze 6 jsme začali řešit ve fázi převzetí. Byl to takový ´holobyt´ bez dokončených povrchů či koupelen. Tento stav je velice výhodný, protože máme daleko větší prostor pro sladění materiálu a barev než u kompletně hotových bytů," vysvětluje architektka Radka Zedníková ze studia oooox.

Výhled na Prahu si v obývacím pokoji opravdu vychutnáte

Výhled na Prahu si v obývacím pokoji opravdu vychutnáte

Klientům toto řešení u novostaveb vždy doporučuje, není totiž třeba odstraňovat sice nové, ale často nevyhovující vybavení.

Výhled, jaký má v Praze málokdo

Víceúrovňový byt má dnes příjemnou dispozici: ze vstupní haly vystoupáte do patra s ložnicemi. Další podlaží je obytné, tvoří je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a výstup na terasu.

V závěsném křesle lze odpočívat nebo jenom tak snít

V závěsném křesle lze odpočívat nebo jenom tak snít

"Navrženou dispozici jsme jen ´kosmeticky´ doladili, zejména ložnici rodičů a navazující koupelnu, která byla velmi malá. Tu jsme spojili s plánovanou šatnou, a dosáhli tak velmi prostorné koupelny s denním osvětlením a přirozeným větráním. Šatnu jsme naopak přesunuli do ložnice, která byla v původním plánu poměrně velká," popisuje architektka Zedníková.

Dominantou bytu s neuvěřitelným výhledem na celou Prahu je samozřejmě obývací pokoj. Jeho prostor se před vámi otevře ve chvíli, kdy vystoupáte do druhého patra. Je celý hodně prosklený, a tak poskytuje naprosto úchvatné pohledy na město.

Pracovní kout v nice

Pracovní kout v nice

Historizující židle vytvářejí kontrast s jinak strohým interiérem

Historizující židle vytvářejí kontrast s jinak strohým interiérem

Druhé patro je celé věnováno obývacímu pokoji a kuchyni s jídelnou bez dělících příček. "Rozhodli jsme se tyto prostory opticky oddělit pomocí dřevěného pásu, který vymezuje prostor schodiště, skrytou toaletu a zázemí kuchyně," popisuje Zedníková.

Od knihovny ke kuchyni

Americký ořech se objevuje na podlaze, obkladu stěn i stropu. Průchod do kuchyně využili architekti na pracovní kout. Umístili zde také velmi atypicky řešenou knihovnu (teprve se vyrábí, na fotografiích ji proto ještě neuvidíte). Knihovnu bude tvořit kombinace zavřených vysokých skříněk a zavěšených polic od stropu.

Stěnu za televizí pokrývá obklad s plastickým reliéfem

Stěnu za televizí pokrývá obklad s plastickým reliéfem

Kout u vstupu na terasu patří pohodlnému zavěšenému křeslu pro relaxaci a čtení. Stěnu za televizí navrhla Radka Zedníková z obkladu s plastickým reliéfem. Veškerý nábytek byl zvolen v jednoduchých tvarech a barvách, aby vynikl pás dřeva a jemná plastika vln.

Dominantu celého prostoru představuje závěsný lustr z trubkové konstrukce, který svým provedením ladí se schodištěm. Jednotlivé trubičky nejsou vzájemně fixovány, při vzájemném dotyku nebo závanu vzduchu proto jemně zvoní.

Kuchyni a jídelnu odděluje od obýváku průchod obložený americkým ořechem

Kuchyni a jídelnu odděluje od obýváku průchod obložený americkým ořechem

Kuchyni tvoří kuchyňská linka, která je opticky oddělena varným ostrůvkem a velkým jídelním stolem z amerického ořechu. Do kontrastu k jednoduchým a strohým tvarům kuchyně byly zvoleny zdobné historizující židle, svítidlo nad jídelním stolem pak uvnitř ukrývá florální motiv.

Kuchyně je vybavena "inteligentními spotřebiči" .

Koupelny s denním světlem

Ložnice rodičů má záměrně velmi jednoduchý design, aby majitele při odpočinku nic nerušilo. Obklad za čelem postele je vytvořen ze stejného materiálu jako podlaha.

Do ložnice se umístila vestavná šatna. "Je to taková walk-in šatní skříň. Plášť šatny je dvojitý, tvoří jej podsvícené plexi s bambusem," popisuje architektka.

Na ložnice rodičů navazuje koupelna s denním osvětlením

Na ložnice rodičů navazuje koupelna s denním osvětlením

Stěna šatny je dvouplášťová, tvoří ji podsvícené plexi s bambusem

Stěna šatny je dvouplášťová, tvoří ji podsvícené plexi s bambusem

Nově vytvořená a prostorná koupelna rodičů má denní osvětlení, což je samozřejmě velmi příjemné. Nabízí sprchový kout v nice a oddělenou toaletu, mezi sprchou a toaletou se skrývá nika s výsuvem na kosmetiku a špinavé prádlo.

Hlavní dominantu tvoří pult s umyvadly ve stříbrné fólii s vestavnými zásuvkami pod deskou i za zrcadlem. Pro umocnění kontrastu s jednoduchými tvary zařízení (a pro studio oooox již tradiční cementovou stěrkou) bylo zvoleno historizující zrcadlo s dekorativním rámem v bílé barvě. K umyvadlům na desce pak byly vybrány neobvyklé stojánkové baterie.

Hlavní dominantu koupelny tvoří pult s umyvadly ve stříbrné fólii s vestavnými zásuvkami pod deskou

Hlavní dominantu koupelny tvoří pult s umyvadly ve stříbrné fólii s vestavnými zásuvkami pod deskou

Cementová stěrka v koupelně rodičů má hnědofialový nádech

Cementová stěrka v koupelně rodičů má hnědofialový nádech

"Díky přirozenému osvětlení jsme mohli sáhnout po tmavším odstínu cementové stěrky, které je laděná do hnědofialové barvy. Dětská koupelna má odstín světlejší v kombinaci s duhovou kulatou mozaikou."

Architekti nechali vyrobit dělicí příčku mezi obě koupelny z pískovaného skla, díky tomu se i do koupelny uprostřed dispozice dostává denní osvětlení. Vestavná skříň v sobě ukrývá pračku a sušičku.

Koupelnu pro děti doplnila mozaika

Koupelnu pro děti doplnila mozaika

Obytné patro je vybaveno samostatnou toaletou s efektní černou stěrkou. Tím vyniká bělost zařizovacích předmětů. Madlo na ručníky je ve skutečnosti designový radiátor, celou jednu stěnu kryje zrcadlo.

Místo zábradlí mají sklo

"Protože v ´holobytu´ nebylo použito ještě žádné zábradlí, mohli jsme zvolit vzdušné řešení s celoskleněnými panely. V nižších patrech tvoří zábradlí skleněné příčky od podlahy ke stropu, v obytném patře pouze do výšky 90 centimetrů. Točité schodiště je součástí původního návrhu stavby," objasňuje Zedníková.

V patře s ložnicemi najdete dveře bez zárubní v atypické výšce až do stropu, což dodává prostoru na vzdušnosti. V obytném patře představují dveře součást obkladu, jsou tak maximálně "maskovány".

V nižších patrech jsou skleněné příčky nahrazující zábradlí od podlahy až ke stropu

V nižších patrech jsou skleněné příčky nahrazující zábradlí od podlahy až ke stropu

Celý byt (kromě koupelen) je laděný do velmi světlých tónů. V obytném patře byla použita smetanové barvy na nábytku a stěrkách na podlaze, k nim jako kontrast přibyl dřevěný obklad z amerického ořechu.

Koupelny jsou naopak voleny v tmavších tónech různých odstínů cementové stěrky. Díky tomu krásně vyniká bílá keramika zařizovacích předmětů. Ve velmi jemných detailech se objevuje i kontrast jednoduchých, čistých linií a historizujících "krucánkových" detailů.

Trubičky  lustru nejsou pevně fixované, při případném dotyku jemně zvoní

Trubičky lustru nejsou pevně fixované, při případném dotyku jemně zvoní

projekt

Design: studio oooox, ing. arch. Radka Zedníková, Ing. arch. Klára Comorková a Ing. arch. Eleonora Kubani

Plocha: 160 m2

Realizace: 2010

Autor:
Témata: architekt, luxus, knihovny

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Stěžujete si na své bydlení? Podívejte se, jak žijí lidé v Číně

Hongkong patří mezi nejhustěji osídlené oblasti světa. Na ploše 1 104 kilometrů...

Pokud si stěžujete na to, že bydlíte hned u silnice, případně vám vadí hluk či zápach od sousedů, tak se dobře...

Místo bílé si pořídili tmavou kuchyňskou linku. A jsou nadšeni

Kuchyňský ostrůvek je vybavený celou řadou zajímavých detailů včetně kastlíku...

Mladý manželský pár si koupil zchátralou vilku z počátku minulého století. Rekonstrukci svěřil odborníkům, podobně se...

Najdete na iDNES.cz