Dům zvětšili tak, že do něj vestavěli kostky rozšiřující obytnou plochu

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro jednu rodinu. Bonusem jsou výhledy na brněnská panoramata. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje opticky odděluje vyzděný modul s biokrbem. Součástí místnosti je i čítárna, kterou měly původně uzavírat prosklené dveře. | foto: Lukáš Hausenblas

Plné dva roky si vyžádaly velmi razantní úpravy interiéru i exteriéru dvoupatrového domku se zahradou, který je usazen na jednom brněnském kopci. Počet užitných metrů se v původní šedé kostce značně rozrostl díky několika dalším přistavěným kostkám v podobě střešní nástavby, arkýře v pracovně a garáže s terasou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Nově vybudované části jsou na domě jasně čitelné díky odlišně tónované omítce. Úprava vnitřní dispozice zase umožnila ze dvou oddělených bytů vytvořit jeden vzdušný exkluzivní prostor s letní střešní nástavbou a přízemním pokojem pro hosty s koupelnou, přilehlou dvojgaráží, šatnami a bohatým technickým zázemím.

Téměř stoprocentní shoda

Majitelé pobývali v domě i nějaký čas před rekonstrukcí. Bydlení se jim zamlouvalo, ale chtěli si ho víc přizpůsobit k obrazu svému. Tomu se tehdejší zařízení v okázalém stylu 90. let rozhodně nepodobalo. Jejich představám odpovídal spíš minimalistický, moderní, vzdušný a stylově čistý interiér.

S architektonickým návrhem se majitelé obrátili na architektku Markétu Veselou a s řešením interiérů na studio Design Atak. Hodně věcí si vzájemně korigovali, ale v pětadevadesáti procentech se dokonale shodli. Martin razí heslo, že odborné věci se mají nechat odborníkům, a tak i ti „jejich“ měli plnou důvěru.

Fotogalerie

„Díky tomu, že jsme měli jednoho architekta a jeden ateliér, povedlo se udržet jednotnou linku jak v exteriéru, tak i ve vnitřním vybavení celého domu, což je někdy velmi složité,“ vysvětluje Martin.

Technicky vzato

Velkým dilematem bylo pro majitele maximalistické řešení v podobě proražení stropu mezi druhým a třetím patrem, kde měla vzniknout galerie.

Po ujištění statiků i architektky, že to stavba unese, vzniklo podle nich to nejlepší, co v domě je. Interiér se krásně otevřel a také díky skleněnému zábradlí je prostor vzdušnější a nabízí i pěknou podívanou na neobvyklé řešení daného prostoru.

Dalším velkým zásahem byla střešní nástavba, v níž vznikla prosklená letní kuchyňka a koupelna s přímým vstupem na rozlehlou terasu. V létě se rodina na terasu pravidelně přestěhuje, tak jí přijde vhod vířivka s lehátky a letní posezení u stolu či v ratanové pohovce. Jaký komfort nabízí přilehlá letní kuchyňka, o tom není třeba diskutovat.

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit...

Díky velkorysému prostoru vyčleněnému pro kuchyň si majitelé mohli dovolit minimalistické skříňky a celou sestavu pojmout bez soklů.

Technickým oříškem bylo také skleněné zábradlí lemující galerii a schodiště do všech pater. Jednak bylo velmi komplikované vyrobit kalené sklo s úhlopříčkou větší než čtyři metry.

Náročná byla i manipulace se samotnou skleněnou deskou vážící zhruba 250 kg. Některé kusy se musely dělat postupně a kvůli zpoždění bylo nutné posunout i kolaudaci.

Na efekt, ale účelně

Co v designu interiéru trošku vybočuje, je majitelova pracovna, která je podle jeho přání víc jako budoár džentlmena. Design 30. let reprezentuje pohovka s dýhou wengé zapracovanou do knihovny a ostatně i rafinovaně ukrytý výsuvný prosklený bar na koňaky a rumy. Zajímavým prvkem je tu i obklad boční zdi, jehož část nenápadně ukrývá niku s vestavěnou skříní. Zajímavým technickým, ale i designovým prvkem je zavěšený, jakoby levitující nábytek v kuchyni, bar a postel v ložnici.

V dětském pokoji si designéři pohráli s odrazem barev. Díky vymalovanému fialovému pásku u okna vzniká v místnosti difúzní fialové světlo. Okouzlující výhled na město nabízí nově vzniklé velké okno u galerie, které v původním návrhu vůbec nebylo.

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský...

Dva otočné ušáky jsou pořízené u firmy Natuzzi. Pohovku vyrobil brněnský čalouník podle návrhu majitelů.

Veškerý nábytek byl zhotovený na zakázku firmou, s níž Design Atak úzce spolupracuje. I to přispělo ke kvalitě provedení a jednotné lince interiéru.

„Celý dům lze definovat tak, že každé patro má svoji funkci. V přízemí je technické zázemí s pokojem pro hosty.

První patro slouží jako společenská část, kterou tvoří velký, portály propojený obytný prostor s jídelnou, kuchyní, čítárnou a malou koupelnou. Druhé patro představuje klidovou zónu s ložnicí, šatnou, dětským pokojem, pracovnou a velkou koupelnou. A třetí patro je stvořené pro relaxaci,“ popisují designéři Milan Vrbík a Viktor Sinajský.

Spojující linkou, protínající celý interiér, a zároveň nosným prvkem jsou přírodní materiály jako dýha wengé, bíle lakované plochy a sklo. Sklo je tu použité čiré nebo lakované v podobě obkladů z lacobelu v tónech zemitých barev.

„Vsadili jsme na kontrasty, kdy celým domem prolíná kombinace tmavě hnědé a bílé barvy. Z jednoduchosti těchto materiálů se dal vytvořit osobitý prostor, který se měl slučovat i s povahou práce obou investorů. Požadavek tedy zněl: udělat moderní, vzdušný a minimalistický interiér, který bude působit lehce konzervativně, ale neměl by postrádat i prvky hravosti, což se díky otevřenému přístupu investorů povedlo,“ dodávají autoři rekonstrukce.

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela majitelka. Nechtěla totiž použít...

Barevné řešení dětského pokojíčku vymyslela majitelka. Nechtěla totiž použít typickou růžovou a snažila se, aby bylo zařízení nadčasové a rostlo s holčičkou.

Autoři

Design ATAK, manažer a senior designér Milan Vrbík, šéfdesignér Viktor Sinajský

Ateliér zaměřený převážně na návrhy rezidenčních interiérů, produktový a grafický design. Portfolio svých služeb doplňují spoluprací se specialisty, architekty, zahradními architekty, floristy či fotografy. Díky tomu umí reagovat i na poptávku v oblasti komerčních interiérů a pomoci investorům s výsledným vzhledem.

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Manželé si postavili dům s radostí ze života. Chtějí za něj 218 milionů

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra....

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra. Ettore Sottsass stavbu vyšperkoval do...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Neviditelné dveře posloužily designérce ke splnění přání klientky

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si...

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj...

Najdete na iDNES.cz