Po 35 letech potřeboval dům razantní změnu. Zmizela i plastová okna

  1:00aktualizováno  1:00
Svépomocí postavený rodinný dům z roku 1980 potřeboval změnu. Noví majitelé, mladá tříčlenná rodina, měli především představu jiného interiéru, otevřenějšího a světlejšího.

Kuchyň ve tvaru písmene L ani příliš nevnímáte, vysoké skříně až ke stropu obsahující i technický blok působí spíš jako stěna než velký úložný prostor. | foto: Lubor Sladký

Další příspěvek ze soutěže Interiér roku, jejímž hlavním mediálním partnerem je iDNES.cz, je dílem Terezy Čudové Ajmové ze studia Ta-Architektura. Do jednoduché dispozice domu s výměrou 135 m2 nemusela nijak zásadně zasahovat, stačilo několik drobných úprav a změn, které však vedly k výraznému zkvalitnění vnitřního prostředí domu.

Zejména se povedla přeměna původní verandy na zádveří volně přecházející do haly, a to díky odstranění starých domovních dveří a vybourání průzorů mezi těmito dvěma prostory.

Praktické úpravy

Jídelní stůl byl objevený ve vetešnictví. Po repasi se stal centrem obývacího...

Jídelní stůl byl objevený ve vetešnictví. Po repasi se stal centrem obývacího prostoru.

Další důležitou změnou bylo optické propojení koupelny s prostorem schodiště pomocí prosklené šikmé stěny, která napomohla ke zvětšení a prosvětlení koupelny, a zejména k ozvláštnění prostoru haly a schodiště. Díky tomuto zásahu se využil i „hluchý“ prostor nad schodištěm.

Architektka zde nechala osadit umyvadlo na desku při zachování dostatečné průchozí výšky schodiště. Intimita koupelny přitom není prosklenou stěnou nikterak narušena, naopak, koupelna se díky ní stala součástí interiéru. V interiéru autorka rekonstrukce také nechala odstranit většinu dveří tak, aby byl prostor co nejotevřenější a vzájemně propojený.

Fotogalerie

Vyboural se také původní krb, který prostorově výrazně zasahoval do dispozice obývacího pokoje. Odhalené cihlové komínové těleso ale zůstalo v původní podobě, bez dalších oprav a omítání. Vypovídá tak o historii stavby a dřívějším způsobu výstavby v kontrastu s novými krbovými kamny.

Výraznější dispoziční změny proběhly zejména v suterénu, kde z původního sklepa na uhlí a několika skladů vznikla šatna, fitness, prádelna, sklad a toaleta se sprchou.

Dalšími zásadními úpravami původního objektu byla výměna většinou trojdílných plastových oken za hliníková s odlišným tvarováním a členěním. V hlavní obytné místnosti se probouralo velké okno s přímým výstupem do zahrady. Do té doby byl totiž vstup na zahradu možný pouze hlavním vchodem.

Velké okno funguje jako obraz.

Velké okno funguje jako krásný, stále se měnící obraz.

Rodinné památky

Co se týká interiérového vybavení a povrchů, byla volena kombinace velmi jednoduchých, až strohých tvarů a moderních materiálů s několika historickými prvky z rodinného dědictví majitelů.

Jde například o schodišťovou lampu z původní truhlářské dílny praprastrýčka a dveře do kumbálu stejného původu. Starý truhlářský ponk je umístěný v zahradě namísto jídelního stolu. Další historický prvek představuje jídelní stůl objevený ve vetešnictví. Po obroušení a navoskování se stal základním kamenem domácnosti a výrazným designovým prvkem interiéru.

Ostatní vybavení je nové, většinu pevných prvků nechala architektka vyrobit na míru. Interiér doplňují vertikální radiátory.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.
S nejzajímavějšími soutěžícími budeme čtenáře postupně seznamovat na stránkách Bydlení iDNES.cz. Více o soutěži zde.

Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů nebo restaurací a podobně.

Uzávěrka přihlášek: 29. 2. 2016
Vyhlášení výsledků: 5. 4. 2016

Prosklení koupelny nad schody přispělo k ozvláštnění prostoru haly a schodiště.

Prosklení koupelny nad schody přispělo k ozvláštnění prostoru haly a schodiště.

Dveře do kumbálu pocházejí z původní truhlářské dílny praprastrýčka .

Dveře do kumbálu pocházejí z původní truhlářské dílny praprastrýčka .

O projektu

Autor: Ing. arch. Tereza Čudová Ajmová, studio Ta-Architektura
Realizace: 2015
Přihlášeno v kategorii: Soukromý interiér (rekonstrukce)

Autor:

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Designový domek si postavíte kdekoliv a bez povolení, je na kolech

Domek Mobile Hut lze zaparkovat se souhlasem majitele pozemku v podstatě...

Architekti ateliéru Artikul se mohou pochlubit, že postavili domek během Designbloku přímo před Průmyslovým palácem na...

Další z rubriky

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Neviditelné dveře posloužily designérce ke splnění přání klientky

Dveře a jídelní stůl s židlemi pocházejí z původního vybavení, které si...

Majitelka domu po patnácti letech bydlení došla k závěru, že přízemí domu, tedy předsíň, kuchyň, obývací pokoj a pokoj...

Najdete na iDNES.cz