Švihácký dům z betonu a skla splývá s přírodou. Má 590 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Prosklený strop, vzácné peršany, obrazy na stěnách a kolem dokola kilometry čtvereční bohémské inspirace. Jestli jste si někdy představovali, jak vypadá umělecký ateliér, britské studio Loyn & Co zhmotnilo v Gloucestershiru vaše vize.

Loni dokončený dům již získal několik prestižních cen a nominací včetně „oscarové“ sošky Královského institutu britských architektů (RIBA). | foto: Loyn & Co

Dům v ostrovním hrabství Gloucestershire působí jako švihácká rezidence. Zbohatlíky ale nečekejte. Majitelé jsou vzdělaní starší manželé, kteří na důchod odešli z města na venkov, kde si nechali přestavět svou starou chatu na nový domov. Na zahradě se jim pasou ovečky a z kuchyně do ložnice jezdí majitelka na koloběžce.

Studio Loyn & Co je velšská architektonická kancelář, která funguje ve městě Penarth nedaleko Cardiffu už od roku 1992. Když ji před třemi lety oslovila dvojice umělců v důchodu s tím, že by si přáli proměnit klasické venkovské tudorovské stavení na celoroční rezidenci, bylo jasné, že půjde o radikální proměnu. Poetický pozemek s malinkým domkem v mírně se svažujícím kopci s výhledem do krajiny nabízel stovky možností.

Fotogalerie

Právě to byla ovšem nejnáročnější část celého úkolu, vysvětluje hlavní osobnost architektonického studia, Chris Loyn v dokumentu režiséra Edwarda Bishopa. Klienti si žádali násobně větší objekt, než jaký na pozemku stál, který si přáli nenásilně propojit s jejich uměleckou prací.

Bylo nutné vymyslet způsob, jak stavbu přifouknout a nezpůsobit krásné přírodě újmu. Polozapuštěním rezidence do svahu a členěním domu do menších celků za pomoci dvorků a atrií vznikla plně komfortní a nečekaně sofistikovaná stavba se zelenou střechou.

Její celková rozloha je pět set devadesát metrů čtverečních. Při pohledu na ni nikoho nenapadne, že by v úrodné zeleni venkova působila neadekvátně, přitom se jedná o moderní minimalistický projekt.

Z původních budov, které na pozemku stály, zbyly jen obvodové stěny a staly se základem pro privátní dvorky domu. Z míst, které ještě nedávno byly exteriéry a obklopovaly dům, se stal interiér nového domu a tam, kde dvojice pod starou střechou žila, je dnes volná obloha.

Originální nápad, který tvůrce k hlavnímu motivu přestavby přivedl, architektonický tým pojmenoval „outside-inside“. Myšlenka zaujala i poroty světových soutěží. Loni dokončený dům již získal několik prestižních cen a nominací, včetně „oscarové“ sošky Královského institutu britských architektů (RIBA).

Stavbu protíná centrální chodba, která slouží jako improvizovaná umělecká galerie. Na sever od osy domu jsou pracovny a ateliéry majitelů a pokoj pro hosty, kteří hojně umělecký pár navštěvují.

K domu patří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na...

K domu patří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na nich olivovníky.

Směrem na jih je velkorysý společenský prostor propojené kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s nádhernými výhledy do krajiny a dvě samostatné ložnice manželů. Majitelé se po domě, který má skutečně úctyhodné rozměry a s malým domkem, na který byli před tím zvyklí, se nedá porovnávat, pohybují za pomoci malé koloběžky.

K domu paří také dvě vodní jezírka, dvorky jsou vyzdobeny sochami a rostou na nich olivovníky. Celý dům je zařízen eklekticky starým nábytkem z původního bydliště a dekoracemi z četných cest dvojice. To, co ve starém domě zahlcovalo prostor, se zde téměř ztrácí, ale krása užívaných věcí činí z novostavby skutečný a originální domov.

Nového nábytku je v domě poskrovnu. Výjimku tvoří na míru vyrobená kuchyňská linka, vestavěné úložné prostory a knihovna, z doplňků pak jen svítidla. Architekt Chris Loyn říká, že harmonická atmosféra, která v domě působí, vznikla díky úzké spolupráci architekta a umělců. Klienti přesně naformulovali své požadavky, aniž by ale limitovali stavitele a designéry.

Křišťálová Lupa 2016
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

V Číně kámen po kameni opravují Velkou zeď. Beton vyvolal hněv a odpor

Velká čínská zeď, Čína - Nejrozsáhlejší stavba na světě a prý jediná viditelná...

Je to gigantický úkol. Na úseku zchátralé Velké čínské zdi na předměstí Pekingu dělníci v potu tváře, s pomocí oslů a...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Ondřej Kobza má byt na střeše Lucerny. Je to veřejný průchoďáček, říká

Multifunkční místnost slouží pro odpočinek, kulturní akce i jako pracovna. Na...

Kavárník a organizátor městských projektů Ondřej Kobza hledá zapomenutá či neobjevená místa a prostory, oživuje je a...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Najdete na iDNES.cz