Do kuchyně na faře přidali designéři barový pult a světelné rampy

  1:00aktualizováno  1:00
První dojem: příjemná a útulná kuchyň. Atmosféře napomáhají i špaletová okna, kazetový strop či stylový nábytek. Přesto kazatelka Milada chtěla změnu. Chyběla jí pracovní plocha i úložné prostory.

Budova fary pochází z období 2. světové války, což je však vidět spíše v interiéru než na jejím exteriéru. Rodina kazatelky zde žije pět let, na architekty se obrátila o pomoc kvůli vyřešení kuchyně.

Část jejího vybavení sice manžel Aleš vyrobil sám, ale chyběly úložné prostory a dostatek pracovní plochy i světla. Tento "hřích" komentoval Zdeněk Němec, stavbyvedoucí pořadu Jak se staví sen, zcela jednoznačně: "U stolu je taková tma, že ani nevidíte, co máte na talíři." Další jeho dvě výhrady směřovaly ke koberci na podlaze a celkově špatnému uspořádání kuchyně.

Vyřešit novou kuchyň dostali za úkol Anna Lacová a Jan Ranný, designéři pořadu Jak se staví sen (Prima, sobota 11. prosince v 18:00).

Původní kuchyně neměla dostatek pracovní plochy

Původní kuchyň neměla dostatek pracovní plochy

Zrestaurovaný skleník vypadal vedle opravených dveří skvěle

Zrestaurovaný skleník vypadal vedle opravených dveří skvěle

Světlo na prvním místě

Zvětšit okno designéři nemohli, proto se rozhodli vyřešit nedostatek světla především co největším výběrem různých svítidel. Světelné rampy ze sádry umístili po celém obvodu stropu. Zářivky kazetový strop nejen výborně osvětlují, ale opticky jej ještě zvyšují. Použitím syté barvy na stropě designéři zdůraznili jeho plastičnost.

Dva lustry nad bílým stolem dopřejí strávníkům zážitek i pro oči, který tu zatím scházel. Další zářivky nechali autoři proměny nainstalovat pod desku barového pultu, který oddělil kuchyň od jídelní části. Vlastní světlo má také digestoř.

Světlé vinylové čtverce na podlaze (pod ně byly použity vyrovnávací desky) jsou praktické na úklid a zároveň pomáhají odrážet tolik chybějící světlo.

Kuchyně ve tvaru písmene U

Dispozičně roztříštěnou kuchyni Anna Lacová a Jan Ranný vyřešili uspořádáním skříněk do tvaru písmene U. Milada si tak při vaření vystačí jen s pár kroky. Vysoké skříňky výrazně pomohly řešit úložný prostor, vestavné spotřebiče jsou pěkně po ruce a usnadňují úklid. To u předchozích volně stojicích typů samozřejmě neplatilo.

"Málokdo má rád, když se mu někdo dívá pod ruce při vaření, proto jsem oddělila kuchyni zvýšeným barovým pultem," vysvětluje architektka Lacová důvody svého řešení. Až se do kuchyně vrátí nádobí a dekorace, které má rodina ráda, prostor se výrazně zútulní.

Opravený stylový nábytek, skleník a lavice v kuchyni zůstaly. Jako výrazný kontrast k nim použil Jan Ranný bílé dřevěné židle (TON) a stůl.

Náklady

Stavební a jiné práce 109 101 Kč
Kuchyně 31 825 Kč
Spotřebiče 81 940 Kč
Doplňky a dekorace 53 992 Kč

Celkem 305 875 Kč

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Další z rubriky

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Najdete na iDNES.cz