Z podivné nudle v Dejvicích je krásný a elegantní byt pro rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v novostavbě v Dejvicích si pro svou rodinu vyhlédl mladý právník. Prostor byl ovšem stísněný a krkolomný, oslovil proto architekty, kteří z podlouhlé nudle udělali přednost. Celou dispozici podélně rozdělili nábytkovou stěnou.

Původní developerem navržená dispozice bytu zahrnovala tvarově nepříznivý obytný prostor. | foto: architecti.cz

S majitelem se architekti ze studia achitecti.cz poprvé setkali při návrhu firemních prostorů pro mezinárodní advokátní kancelář, ve které v té době pracoval. Mladý právník se vrátil po studiích a praxi ze zahraničí a vybíral domov pro život v Praze. Favoritem se stal byt v právě realizovaném bytovém domě v Dejvicích. Požadavkem majitele bylo vytvořit moderní, elegantní a střídmé bydlení pro jeho rodinu.

Architekti začali pracovat na návrhu nového dispozičního řešení a interiéru a přestože již probíhala výstavba domu, podařilo se jim u developera prosadit úpravy stavebního řešení. Firma nakonec všechny změny skutečně realizovala.

Fotogalerie

Po dokončení stavebních prací následovala výroba zakázkového nábytku do interiéru. V poslední fázi se vybíraly doplňky do bytu. Kromě sedacího nábytku a světel, také obrazy a fotografie.

Původní developerem navržená dispozice bytu zahrnovala tvarově nepříznivý obytný prostor o rozměrech 3,7 × 13,5 metru, jehož středem procházelo instalační jádro. Tento původně poněkud stísněný a krkolomný prostor se architekti rozhodli přetvořit na elegantní centrální motiv bytu. Jeho výrazně podlouhlou proporci povýšili na přednost, když celkovou dispozici bytu navrhli podélně rozdělit nábytkovou stěnou.

Ta dělí dispozici na a část společenskou s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem a část soukromou. Tu tvoří dětské pokoje s vlastní koupelnou, pracovna rodičů, která může sloužit i jako příležitostný pokoj pro hosty, a ložnice s koupelnou rodičů. Kolem celé východní a jižní fasády bytu běží terasa.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem. Ze strany společenské má stěna tvář vzdušné odlehčené knihovny, která pomyslně rozšiřuje a otevírá úzký podlouhlý prostor. Mezi jednotlivými sekcemi knihovny, která člení prostor na kuchyni, jídelnu a obývací pokoj, jsou dveře propojující hlavní obytný prostor s jednotlivými pokoji.

Ze strany soukromé zóny je pak centrální stěna tvořena vestavnými skříněmi, které zasahují do jednotlivých pokojů. Instalační jádro v obytné části architekti přetvořili na polootevřený dělící prvek mezi jídelnou a obývacím pokojem a je tam umístěno hi-fi zařízení. Zároveň slouží jako malý pracovní stůl na vyřizování drobné domácí administrativy.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem.

Stěna je centrálním spojujícím prvkem, jenž prostupuje celým bytem.

Návrh barevnosti interiéru je postaven na kontrastu tmavé podlahy z amerického ořechu a krémově bílé centrální stěny s povrchem ve vysokém lesku. Tato základní barevnost prochází celým bytem a pomyslně jej sjednocuje.

Originálně a netradičně je řešena knihovna. Pro maximální pocit odlehčení jsou záda navržena ze skleněného čirého obkladu kladeného přes textilní tapety. Z prostoru mezi jednotlivými díly obkladu jsou vykonzolovány skleněné police. Celkový dojem lehkosti je umocněn horním nasvícením, procházejícím mezi knihami skrze skleněné police.

Základní barevný koncept bytu je doplněn barevnými akcenty jednotlivých nábytkových solitérů. Kromě kuchyňské linky z lakovaného skla a Corianu v barvě ledově bílé je použita na sedacím mobiliáři sytě okrová barva, která střídmému interiéru dodává na zajímavosti.

Koupelny jsou obloženy velkoformátovými barevně lakovanými skleněnými tabulemi v kombinaci s tmavou keramickou dlažbou. Dětská koupelna je obložena keramickou mozaikou.

architecti.cz

Sdružení architektů a inženýrů tvoří Filip Havliš, David Zámečník, Karel Havliš, Ondřej Novosad a Zuzana Novosadová. Společně v týmu pracují na zakázkách rozličných velikostí, rozsahů, náročnosti a charakteru.

Autor:

Nejčtenější

Bungalov většinou nemá v české krajině co dělat. Důvodů je několik

Pokud už chcete mít přízemní dům, může mít mnohem nápaditější formu než...

I když se dnes bungalovy těší velké oblibě, osobně tyto domy, rozlehlé placky s nízkou střechou staženou až na uši,...

V jižních Čechách si postavili příjemný moderní dům, který dobře slouží

Na masivní trámové stupnice logicky navazují i další dřevěné designové prvky...

Nízké účty za provoz, vynikající kvalita vzduchu, příjemná akustika a tepelná pohoda, to jsou benefity domu, který...

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Další z rubriky

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Sousedův kocour si z naší zahrady udělal záchod. Svádíme s ním marný boj

1

Sousedův kocour dlouhodobě užívá naši zahradu pro vykonání své potřeby. Výkaly smrdí, musíme je sbírat a vynášet mimo...

Manželé si postavili dům s radostí ze života. Chtějí za něj 218 milionů

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra....

Dům z roku 1997 si nechal majitel navrhnout od slavného italského designéra. Ettore Sottsass stavbu vyšperkoval do...

Najdete na iDNES.cz