Proměna dejvického bytu: zůstaly staré výklenky, přibylo patro

  1:00aktualizováno  1:00
Dobrá spolupráce designérů a investorů je základ. V tomto případě získal interiér nejen originální vzhled, ale i nepřímé denní světlo v koupelně a úložné prostory navíc. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.

Bílou linku navrženou na míru oživuje zeleně natřené okénko do světlíku, které po rekonstrukci zůstalo zachováno. | foto: Jiří Ernest

Petr s Janou bydleli společně ve starším činžovním domě v bytě 3+1 po Petrových rodičích. Byt situovaný v klidné lokalitě nedaleko pražského centra a především parketové podlahy, které se při chůzi prohýbaly, přímo volaly po důkladné renovaci.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Na doporučení svých známých se mladý pár rozhodl oslovit Martina Pospíšila a Květu Fišerovou ze studia Fame design, kteří se zabývají návrhy interiérů na klíč (tedy včetně realizace). Kromě renovace podlah si Petr s Janou přáli změnu dispozice a dostatek úložných prostor.

Oba rádi sportují, proto potřebovali místo na lyže, kola a další sportovní potřeby i oblečení. Jak se ukázalo, nejtěžším úkolem se během rekonstrukce staly právě podlahy.

Chytré řešení

Zpočátku to vypadalo, že nové podlahy bude muset zpevnit betonový podklad. K tomu by však majitelé bytu potřebovali statický posudek a stavební povolení. Po hledání různých řešení se designérům podařilo vymyslet odlehčenou variantu, u níž stačilo pouze ohlášení na stavebním úřadě. Tím se vše povedlo nejen zjednodušit, ale i výrazně urychlit a zlevnit.

Fotogalerie

„Jelikož ani jeden nejsme z oboru, pomoc odborníků nám usnadnila život, nemuseli jsme se o nic starat. Na tři měsíce jsme se odstěhovali do pronajatého bytu a pak už se vrátili do hotového,“ pochvalují si Petr a Jana spolupráci se studiem Fame design, které vyřešilo technické problémy, a tak zkrátilo čas rekonstrukce.

Nová dispozice zvýšila komfort

Velkou výzvou, která před designéry Květou a Martinem stála, byla celková změna dispozice. Na původním místě zůstal jen obývací pokoj, bylo však nutné odhlučnit jednu jeho stěnu sousedící s vedlejším bytem.

V prostoru bývalé koupelny vznikla nová kuchyň a vedle ní je nyní situováno samostatné WC. Úskalí představovalo přemístění odpadní stoupačky pro WC úzkým světlíkem. Současná koupelna vznikla přepažením pokoje, který nyní slouží jako ložnice, částečně prosklenou příčkou.

„Díky ní jsme dostali do koupelny denní světlo, byť nepřímé. Sice jsme ještě uvažovali, že ze strany ložnice necháme udělat závěsy, nakonec to však ani nebylo nutné,“ vysvětluje Květa Fišerová původní záměr.

Kuchyň na míru

Po schodech vedle kuchyňské linky lze vyjít do úložného patra přisvětleného...

Po schodech vedle kuchyňské linky lze vyjít do úložného patra přisvětleného třemi obdélníkovými okny.

Výrazné zlepšení přineslo nové řešení kuchyně, která zůstala uvnitř dispozice a je osvětlena opět nepřímo přes obývací pokoj. Nyní je však větší a účelněji využitá. Vysoké stropy umožnily v kuchyni snížit podhled a nad ním vytvořit úložné patro.

Horní část kuchyňské linky, navržené na míru, rozděluje úzké okno do světlíku, které zvýrazňuje zelená barva. Některé obkládačky ve tvaru hexagonu, které tvoří obklad stěny nad pracovní deskou, byly pro oživení rozmístěny i na šedé dlažbě stejného formátu. Z kuchyně vedou dřevěné schody na úložné patro, které slouží k úschově lyží a dalšího sezonního vybavení.

Patro má do otevřeného prostoru obrácená tři industriálně laděná okénka. První dva schody ukrývají další šikovné úložné místo. Byt po rekonstrukci má také další „vychytávky“. Proti kuchyňské lince stojí vysoká modrá skříň.

Vysoká modrá skříň ze strany kuchyně slouží jako spížní a ze strany technické...

Vysoká modrá skříň ze strany kuchyně slouží jako spíž a ze strany technické místnosti pro ukládánísezonních věcí.

Z jedné strany funguje k ukládání potravin, z druhé zasahuje do technické místnosti. Tato praktická „komora“ je vybavena radiátory v podobě koupelnových žebříků, na nichž si majitelé bytu mohou sušit sportovní oblečení.

V bytě je kromě ložnice a obývacího pokoje ještě jedna místnost, v níž mají majitelé zatím pracovnu, ale je připravena, aby mohla v budoucnu sloužit jako dětský pokoj. Na tuto variantu bylo pamatováno už při návrhu elektroinstalace.

Záměr designérů

Cílem designérů nebylo jen zvýšit komfort bydlení po stránce technické, ale i po stránce estetické. Rádi používají tapety, proto do chodby zvolili motiv  džungle od britského výrobce PT. Do ložnice vybrali tapetu české značky Lavmi a jednu stěnu obývacího pokoje zvýraznili vliesovou tapetou se stylizovanými listy od firmy Texam. Jako protiváhu na další stěnu použili bílou výmalbu na neomítnuté cihly.

„Pro mladý dynamický pár jsme chtěli vytvořit příjemný a pohodlný interiér, který by propojoval moderní prvky s dobovými. K novým dveřím s nadstandardní výškou jsme dali stylové kliky a třeba do jídelního koutu jsme použili stůl od firmy TON a k němu starší židle téhož výrobce, které majitelé měli. Potřebovaly jen zrenovovat a nově očalounit. Veškerý textil, obklady i svítidla jsme vybírali od ověřených značek, aby svým majitelům dlouho sloužily,“ přibližují designéři Květa s Martinem svůj přístup k realizaci.

Koupelna s plastickým bílým obkladem a šedou dlažbou je vybavena kvalitními...

Koupelna s plastickým bílým obkladem a šedou dlažbou je vybavena kvalitními bateriemi a samostatně stojící vanou.

Díky šikovným nápadům studio majitelům ušetřilo finance a mohlo si dovolit i designové kousky. „Když se na nás majitelé bytu obrátili, byli přesvědčeni, že s jeho dispozicí toho vlastně moc dělat nelze. Nakonec je čekalo příjemné překvapení, co všechno se dá změnit a zlepšit. V našem návrhu jsme se snažili zachovat různé výklenky, které jsou propojením s minulostí,“ doplňují designéři.

Na schodech do úložného patra, umístěných vedle kuchyně proti vchodovým dveřím, si dali hodně záležet, protože příchozím na ně padne zrak hned při vstupu do bytu. „A zpětnou vazbou pro nás je, že se tu Petrovi s Janou po rekonstrukci žije mnohem lépe,“ říkají Květa Fišerová a Martin Pospíšil.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Zachraňuje dědovu zdivočelou zahradu. Na plot plný děr nejsou peníze

Zahrada po dědečkovi v Nových Hradech potřebuje nový plot.

Anna zdědila po prarodičích zahrádku v Nových Hradech. Pokračuje v dědových stopách a snaží se pozemek zvelebovat....

Další z rubriky

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Najdete na iDNES.cz