Byt přestavěli levně na mezonet pro rodinu s třemi dětmi

  1:00aktualizováno  1:00
Ze standardního bytu vznikl mezonet. Prostor v horním podlaží, kde se tísnila rodina s třemi dětmi, se totiž podařilo rozšířit o podkroví. Velký podíl na proměně bydlení v řadovém domku z roku 1933 měl šikovný architekt.

I výklenek může posloužit jako pracovna | foto: Studio Toast

Manželé Jana a Petr obývali celé podlaží, ale v malém řadovém domku to znamenalo prostor sotva panelákového třípokojového bytu. Tři děti – dva chlapci (15 a 8 let) a desetiletá slečna – však potřebovali více místa.

Jenže když oba rodiče pracují na univerzitě, na vlastní dům pomýšlet nemohli. Proto se rozhodli k přestavbě patra s podkrovím. Dvoupodlažní dům v brněnské čtvrti Černá Pole naštěstí patří Janině rodině - rodiče bydlí v přízemí – takže se souhlasem problém nebyl.

Použitím dřevěných podlah i podhledů se prostor výrazně opticky zateplil

Použitím dřevěných podlah i podhledů se prostor výrazně opticky zateplil

"Rozměry, uspořádání i vybavení bytu pro nás byly tehdy nevyhovující. Protože jsme už měli zkušenosti s drobnými rekonstrukcemi, bylo nám jasné, že vše chceme řešit od počátku s architektem,“ říká Jana.

Díky přestavbě vznikl šestipokojový byt o rozloze 200 metrů čtverečních. Architekta Svatopluka Sládečka ze studia New Work si manželé zvolili proto, že se jim líbily stavby, které navrhoval.

Navíc věděli, že má zkušenosti s nízkonákladovými domy. Nízký rozpočet při zachování estetické a funkční kvality byl jejich jasným požadavkem.

"Architekt Sládeček realizoval dostavbu domu našich přátel, která se nám velmi líbila. Kromě dosažení funkčních požadavků jsme si také přáli, aby odpovídajícím způsobem propojil novou část bytu se stávajícími prostorami a aby při dostavbě podkroví, například nových vikýřů, vhodně spojil nové prvky se starými,“ vysvětluje majitelka.

Manželé si byli jisti, že architekt nebude vytvářet pseudohistorické prvky, ale že moderní části plně přizná a dotvoří tak celkový charakter domu.

"Vyhovovala nám také jeho práce s materiály. Chtěli jsme, aby nám navrhl i část mobiliáře,“ dodává Jana. 

Starý dům byl nenásilně propojen s novým podkrovím

Starý dům byl nenásilně propojen s novým podkrovím

Z jednoho tři podlaží

Ačkoli je půdorys domu pouhých 8 x 13 m, úctyhodné rozlohy bytu bylo dosaženo díky maximálnímu využití prostoru a také "vytažením“ podkroví do hřebene střechy. Tak se vytvořilo vlastně třetí podlaží, které dnes slouží ve třech dětských pokojích jako prostor pro spaní. Vznikla tak také šatna v ložnici.

Původní dispozici horního bytu tvořila malá předsíň, ložnice, obývací pokoj a kuchyně. V podkroví byla kromě půdy ještě stará nevyužívaná krejčovská dílna.

Po komplexní přestavbě, která využila i část chodby, vznikl byt, který má ve svém přízemí halu s knihovnou, jež opticky i funkčně propojuje obývací pokoj s ostatními částmi tohoto podlaží – s pracovnou, kuchyní a šatnou.

 Ve druhém patře, v původním podkroví, je ložnice s koupelnou rodičů, tři samostatné dětské pokoje a koupelna pro děti.

V pokojích dětí byly použity veselé barvy

V pokojích dětí byly použity veselé barvy

Varianty na výběr

Na počátku spolupráce navrhl architekt tři varianty přestavby včetně velmi odvážných. Manželé na to sice byli připraveni, ale nakonec společně s architektem uznali, že kvůli začlenění do okolní zástavby je třeba zvolit umírněnější řešení.

"I přesto jsme se ale během stavebního řízení potýkali s problémy ze strany úředníků, protože náš dům leží v širším okruhu památkové zóny města Brna. Vybraný návrh se jim zdál příliš odvážný, takže projekt musel být ještě ,umírněn’,“ vysvětluje Jana.

Jen pro doplnění – dům je řadový a okolní zástavbu tvoří převážně rodinné a menší činžovní domy, které získaly svůj základní charakter v meziválečném období.

Zábradlí i řada dalších prvků pocházejí z roku 1933

Zábradlí i řada dalších prvků pocházejí z roku 1933

Zařizovali i přízemí bytu

Původně sice architekt Sládeček navrhoval rekonstrukci podkrovní části bytu a spodní část zůstala beze změn, ale po dostavbě podkroví chtěli manželé i tady provést menší úpravy a doplnit zařízení. Logicky se opět obrátili na Svatopluka Sládečka.

"Navrhl nám tak ještě úpravu vstupní části bytu, kde kromě zajímavého estetického řešení vymyslel i účelné botníky. Dále vytvořil celou koncepci knihovny, která vznikla z bývalé předsíně,“ vypočítává Jana.

Architekt změnil i jídelní kout v kuchyni, kam se mělo do malého prostoru vejít pohodlně ke stolu pět osob. Došlo i k výměně pracovní desky, jinak zůstala kuchyně původní. Kromě toho vyměnil osvětlení v kuchyni, předsíni, chodbě a v pracovně.

Dětský pokoj ve veselých barvách

Dětský pokoj ve veselých barvách

Výroba nejen na zakázku

Nábytek v nových částech bytu zrealizovala podle návrhů architekta Sládečka firma Brychta. Výrobce použil dřevotřísku, povrch tvoří lamino a polyrey, dále MDF desky a plexisklo.

Knihovnu v prvním patře navrhoval také architekt Sládeček, je z dřevotřísky s ořechovou dřevěnou dýhou a s prvky z pískovaného skla.

"Další nábytek i doplňky jsme pořizovali již dříve sami. Snažili jsme se využít historický nábytek, který jsme měli v rodině, a spolu s architektem jej zapojit do převážně moderního interiéru,“ doplňuje Jana.

Osvětlení, textilie a další doplňky vybírali manželé sami, mají totiž rádi moderní výtvarné umění. Proto najdete v bytě hodně obrazů, grafik a soch, to vše výrazně ovlivňuje jeho konečnou podobu.

Vtipné využití i miniaturního prostoru pro knihovnu

Vtipné využití i miniaturního prostoru pro knihovnu

Šťastné propojení starého s novým

"Protože jsme už dříve měli určité zkušenosti se zařizováním i drobnými rekonstrukcemi, vyvarovali jsme se tentokrát větších chyb. Spolupráce s architektem, který se stal v průběhu prací naším přítelem, byla výborná a s výsledkem jsme maximálně spokojeni,“ říká Jana.

Hlavní část rekonstrukce se uskutečnila před čtyřmi roky, další tři roky se postupně doplňoval nábytek.

"Rádi zde bydlíme, máme dobrý pocit z toho, že prostor, kde žijeme, vytváříme postupně, organicky. Snažili jsme se propojovat funkčně a esteticky staré prvky s novými a máme pocit, že se nám to ve spolupráci s architektem podařilo,“ uzavírá Jana.

Původní kachlová kamna zůstala zachována

Původní kachlová kamna zůstala zachována

Více se dočtete v časopise Domov č. 11/2008.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Sen o srubu si dovezli z Ameriky. Jejich ranč je láskou na celý život

Až romanticky působí ve srubu bílá kuchyně a jemné záclonky.

Inspiraci pro stavbu srubu nedaleko Třebíče načerpali Josef a Vladimíra při své návštěvě Spojených států amerických....

Další z rubriky

Kateřina Winterová žije na Vinohradech. Je to perfektní místo, tvrdí

Bistro Javánka. „Z ulice působí jako malé sympatické bistro, ale zadní velkou...

Než zakotvila na Vinohradech, stěhovala se herečka Kateřina Winterová šestnáctkrát. Na čtvrti ji zaujala blízkost...

Autodílna ve dvoře nám ničí život. Hluk je slyšet i přes zavřená okna

1

Bydlím na sídlišti v panelovém domě, v našem vnitrobloku je autodílna, jejíž noční zásobování probíhá pod okny dvou...

Čech Joshua navrhl domek za 60 tisíc korun. S návodem jej postaví každý

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek...

Architekt Joshua Woodsman, původním jménem Vojtěch Valda, navrhl mobilní domek nazvaný Magenta s obytnou plochou šest...

Najdete na iDNES.cz