Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo vzniknout jejím představám o vysněném bytě: na jedné straně čisté linie a skandinávská barevnost, na druhé důraz na kvalitní řemeslné zpracování. Realizaci své vize svěřila architektům.

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob, který vznikl podle originálního návrhu architektonického studia. | foto: Zdeněk Porcal, Studio Flusser

Originální vize majitelky bytu se ujala dvojice architektů z pražského studia StAr atelier, Ing. Martina Karafiátová a Ing. arch. Jan Maloušek. „Náš úkol spočíval v navržení reprezentativních prostor novostavby bytu, ve kterém již byly nainstalovány dubové podlahy i dveře s dýhou z evropského ořechu. Také dispozice kuchyně byla z hlediska instalací již předem daná,“ říká Martina Karafiátová. „Zásah“ architektů se tak týkal přibližně 50 m2 interiéru čtyřpokojového bytu.

Pro podtrhnutí téměř čtvercového půdorysu haly vybral tandem architektů kruhový...

Pro podtrhnutí téměř čtvercového půdorysu haly vybral tandem architektů kruhový koberec vyrobený z paprskovitě uspořádaných kousků kůže, na který umístili stolek ve stylu art deco.

I přes vstupní omezení a přání klientky, aby se dělalo co nejméně stavebních zásahů, navrhli architekti potřebné úpravy týkající se hlavně osvětlení a uspořádání kuchyně. Ta totiž v původním řešení vůbec neodpovídala požadavkům majitelky na dostatečný prostor pro přípravu jídla.

Kuchyňskou linku, záměrně navrženou tak, aby byla v hlavním obytném prostoru „neviditelná“, tak protáhli architekti přes roh, až k prosklené stěně, ústící na balkon. Samostatně stojící kuchyňský ostrůvek pak prostorově oddělil část pro vaření od jídelny, přičemž zároveň zvětšil užitnou plochu kuchyně. Nové pozice svítidel, zejména těch stropních, pak reagovaly na nově vytvořené dělení hlavního obytného prostoru.

Vstupte!

Vstup do bytu tvoří dlouhá úzká předsíň, jejíž hranice vymezuje vysoká skříň v jasném tyrkysovém odstínu a dubová lavice, vedle které je vstup do malé šatny s botníkem.

Fotogalerie

„Na bok skříně jsme doplnili jemný designový detail v podobě tří háčků, které běžně fungují jako dveřní madla, ale mohou plnit i zcela novou funkci, návštěva si na ně může odložit svůj kabát nebo bundu,“ upozorňuje Martina Karafiátová.

Pro dosažení optického rozšíření celého prostoru byla naproti skříni a lavici umístěna velkoformátová zrcadlová stěna, která sahá až ke stropu. Odráží se v ní další část bytu, vstupní hala. „Nechtěli jsme, aby se z této haly stal jen další prostor spojující ostatní místnosti, přáli jsme si, aby sloužila jako plnohodnotná součást bytu,“ vysvětluje designérka.

Pro podtrhnutí téměř čtvercového půdorysu haly vybral tandem architektů kruhový koberec dánské značky Bo concept vyrobený z paprskovitě uspořádaných kousků kůže, na který umístili stolek ve stylu art deco vytvářející zajímavý kontrast s designovým svítidlem Hope od Luceplanu.

„Svítidlo je složené z řady tenkých, takzvaných polykarbonátových Fresnelových čoček, které na okolní stěny promítají působivý diamantový vzorec,“ popisuje autorka projektu.

Výsledný dojem z celého prostoru pak pomohl dotvořit obraz na stěně, který je příjemnou připomínkou jihomoravských kořenů majitelky bytu.

Velkoformátová okna nabízejí jedinečný výhled na zalesněný svah. Ten zároveň...

Velkoformátová okna nabízejí jedinečný výhled na zalesněný svah. Ten zároveň poskytuje dostatek soukromí, takže nejsou nutné žaluzie či rolety.

Pro gurmánská dobrodružství i relaxaci

Na vstupní halu navazuje hlavní multifunkční místnost celého bytu, jejíž součástí je jak kuchyňský a jídelní kout, tak i obývací část pro odpočinek či setkávání s přáteli. „Vstup do místnosti a obývací část jsou přirozeně vymezeny elegantní nízkou komodou, která vznikla podle našeho návrhu a kombinuje dubové části v přírodním a mořeném odstínu s lakovanými plochami,“ uvádí Martina Karafiátová.

A pokračuje: „Na pravé straně je na míru vyrobená kuchyně. Pojali jsme ji jako jídelní laboratoř, kde vznikají pochoutky pro pravé gurmány. Díky svému účelnému uspořádání v kombinaci s bílými dvířky ve vysokém lesku působí kuchyně tak, jako by se ztrácela v prostoru a ustupovala do pozadí. Umožňuje tak více vyniknout ostatním prvkům v interiéru.“

Celému prostoru pak dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob, který vznikl podle návrhu architektonického studia. Stůl doplňují ikonické černé židle Grand Prix od dánské značky Republic of Fritz Hansen, jejichž design byl navržen již v roce 1957. Svými geometrickými liniemi jemně kontrastuje s ručně vyráběným skleněným lustrem Spillray v kouřovém odstínu od italské značky Axolight. 

Kuchyň pojali architekti jako jídelní laboratoř, kde vznikají pochoutky pro...

Kuchyň pojali architekti jako jídelní laboratoř, kde vznikají pochoutky pro pravé gurmány.

Levá část místnosti je určena k relaxaci a útulné prostředí pro bezstarostný odpočinek v ní pomáhá vytvářet pohodlná sedací souprava, huňatý šedý koberec a vysoká lampa poskytující intimní osvětlení.

Součástí obývací části je i stěna s televizí a hifi soupravou. Dvojité zkosení této stěny využili architekti při návrhu horizontální úložné skříňky a polic na knihy, u nichž odlišné odstíny dubu korespondují s rozdílnými úhly, které skříňka a police svírají.

„Jedinečné hře linií a tvarů v celém prostoru pak dodávají lehkost hravé dekorativní prvky, ať už v podobě originálních 3D porcelánových prvků ze série Birds od studia Piršč, kterými je opatřena hlavní obytná stěna v krémovém odstínu, nebo obřích španělských designové hodiny umístěných u vstupu do místnosti,“ upozorňuje designérka.

Dostatečný přísun denního světla do interiéru zajišťují velkoformátová okna nabízející jedinečný výhled na zalesněný svah. Ten zároveň poskytuje dostatek soukromí, díky tomu okna vůbec nevyžadují využití rolet nebo jiného zastínění, a jsou tak doplněna pouze elegantními šedými závěsy s jemnou strukturou.

Autoři projektu

StAr atelier založili Ing. Martina Karafiátová a Ing. arch. Jan Maloušek v roce 2005. Jejich motto zní: Tvoříme srdcem, myslíme hlavou a těšíme se na každý nový projekt.

Jsou dva. Stavařka s kladným vztahem k architektuře a architekt, co má rád klasickou stavařinu. Mají rádi nové věci, ale inspirují se v historii. Ke každému řešení přistupují se stejným nadšením a profesním přístupem. S týmem specialistů v jednotlivých technických oborech dokážou projekt dovést od prvotního návrhu až k realizaci stavby. V portfoliu mají rodinné domy, ale i školky, školy, administrativní budovy, hotely, veřejné a soukromé interiéry.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Místo na Slovensku si dům postavila raději v Rakousku. A je spokojená

Podlahu na terase s integrovaným grilem tvoří dřevěný masiv, který příjemně...

Za hranice Slovenska přivedli majitelku domu příbuzní. Dcera s rodinou ji přemluvila, ať si stejně jako ona postaví dům...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Jak se staví sen pro mámu a pětiletého syna, který miluje černou barvu

Také obývací pokoj pojali designéři převážně v šedé, černé a antracitové barvě.

Od šestnácti pracovala Andrea jako modelka, jezdila po světě. Stesk po domově ji přivedl zpět domů. Dostudovala, začala...

Další z rubriky

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Dům v prudkém svahu má i tělocvičnu, slouží rodině se čtyřmi dětmi

Podlaha z olejovaného dubu v bílošedém odstínu je částečně kryta kusovými...

Kousek opodál tu v rodinném domku žila Hana pětadvacet let. Po narození čtvrtého dítěte však začalo být rodině doma...

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Najdete na iDNES.cz