Nechal si udělat útulný loft na míru s výhledem na Žižkovskou věž

  1:00aktualizováno  1:00
Občas se představy investorů a developerů příliš nepotkají. Klientské změny nemusejí stačit, někdy je nejlepší radikální řez. K němu se rozhodl i majitel, který měl představu loftového bytu ve staré zástavbě pražských Vinohrad. Proměnu prostoru proto svěřil mladým architektům ze studia Labor 13.

Jídelní stůl s deskou z masivního dřeva byl vyrobený na míru. | foto: Erik Švamberk

„K projektu nového loftového bytu jsme byli vyzváni soukromým investorem v rámci většího developerského záměru. Klient se rozhodl vystoupit z přednastaveného systému a nechat si zpracovat návrh na míru,“ vysvětluje Matěj Beránek ze studia Labor 13.

Architekti museli nechat přestavět zejména půdní část nad základní dispozicí bytu. Základní koncept návrhu spočíval ve vytvoření vysokého vzdušného prostoru spodní části s předsíní, kuchyní a obývacím pokojem, z něhož vede přístup na terasu s výhledem na Žižkovskou věž a Vítkov. Klidovou část vytváří klidné a útulné patro s ložnicí a koupelnou.

Každý prvek má svou funkci

Pohovka vyrobená na míru může posloužit jako klasické lůžko.

Pohovka vyrobená na míru může posloužit jako klasické lůžko.

Obě podlaží propojuje vložené schodiště, které spolu s navazujícím pódiem tvoří výrazný dřevěný prvek ve spodním obývacím prostoru. Pódium představuje funkční prvek, slouží pro vstup na terasu a je do něj také vsazena sedací souprava na míru. Ta může posloužit jako klasické lůžko pro přespání hostů.

Celou spodní podlaží sjednocuje světlá dlažba. Prakticky je navržený i kuchyňský prostor s pracovními deskami z tvrzeného umělého kamene. „Fošny masivního dubového stolu jsme osobně vybírali ještě před jeho samotnou výrobou. Výrazný prvek spodku představuje také nika s knihovnou, jejíž jedna police může zároveň sloužit jako pracovní stolní deska,“ popisují architekti.

Fotogalerie

Tmavé dřevo schodiště plynule přechází do podlahy patra a kontrastuje tak zároveň s betonovou stěrkou centrální zdi s krbem a světlým obkladem vestavěných stěn s úložnými prostory. Konec schodiště osvětluje denním světlem malý světlík.

V patře se opakuje prvek pódia, do kterého je zasazena postel. Jeho část pod velkým střešním oknem může posloužit třeba jako čtenářský koutek. Za dveřmi integrovanými v dřevěné stěně je koupelna s tmavým kamenným obkladem a dalším světlíkem.

Prostor bytu charakterizují také atypicky řešené prvky, třeba posuvné dveře oddělující předsíň nebo nerezová madla skříní s jemným detailem vyfrézované drážky. Interiér doplňují umělecká díla významných českých malířů, zejména nápadná abstraktní malba Evžena Šimery.

Vložené schodiště - po stranách jsou skryté úložné prostory.

Vložené schodiště - po stranách jsou skryté úložné prostory.

Patro s ložnicí působí oproti spodnímu patru útulněji...

Patro s ložnicí působí oproti spodnímu patru útulněji...

Autoři

Architektonické studio Labor 13 založila v Praze v roce 2007 trojice architektů: Martin Vomastek, Albert Pražák a Jiří Bardoděj. Kancelář poskytuje kompletní architektonický a stavebně technický servis a při návrzích projektů úzce spolupracuje s klienty s cílem nalezení inovativního a nákladově efektivního řešení.

Loft na vinohradech
Autoři: studio Labor 13 - Martin Vomastek, Jiří Bardoděj, Albert Pražák
Projekt: 2014
Realizace: 2015

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Za pět měsíců bylo hotovo. Nová roubenka je pro manžele splněným snem

Volný prostor a uprostřed stojí roubenka. Tak si to majitelé přáli.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Další z rubriky

Majitel největší sbírky nacistických předmětů chce za dům 58 milionů

Britský magnát Kevin Wheatcroft, který shromáždil největší světovou sbírku...

Britský magnát Kevin Wheatcroft, který shromáždil největší světovou sbírku nacistických předmětů, prodává své sídlo...

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Najdete na iDNES.cz