Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným názvem. Právě v tomto domě se totiž natáčelo a na plátně se pak děly věci nevídané. Historická budova v Los Angeles se teď prodává za osm milionů dolarů.

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl postavený. | foto: Ája Bufka

Poprvé měl dům hlavní roli v kreslených seriálech Charlese Addamse jako zchátralý a strašidelný zámek, ve kterém se objevovala na vrcholu schodiště podivná stvoření. Od té doby se dům stal hlavní hvězdou videoher, televizních seriálů a populárních celovečerních filmů sjednocených pod hlavním titulkem Addamsova rodina. 

Záběr z celovečerního filmu Addamsova rodina (1991)

Záběr z celovečerního filmu Addamsova rodina (1991)

Původně se pro dům uváděla fiktivní adresa „0001 Pohřební alej“. Sloužil jako filmový ateliér a jeho součástí byly zajímavé místnosti.

Ve sklepě byly uložené středověké mučicí stojany s hřebíky, bodce, železné panny a vězeňské cely pro „relaxaci“. Jeho slávu obnovil později v jemnější verzi další televizní seriál New Scooby-Doo.

Interiéry budovy byly záměrně disproporční vůči tomu, co nabízel vnější pohled. Vysoké stropy, velké pokoje, krby, neobvyklé a dokonale zpracování dřeva byly a zůstaly jeho součástí. Řada lidí se údajně ztrácela v chodbách, pokojích a na schodištích. Byly prý zde „smrtící zóny“ včetně masožravých rostlin, výbušných nástrah a pastí.

Jaká je skutečnost

Hrůzostrašné popisy vyvrací současná nabídka prodeje budovy, která byla nedávno převezena z původního místa nedaleko městského centra (asi 15 km), do exkluzivní čtvrti Hancock Park.

Fotogalerie

Technická data uvádějí, že jde o stavbu s osmi ložnicemi, deseti koupelnami, ohromnou moderní kuchyní, knihovnou s krbem, jídelnou a širokým schodištěm. Nechybí ani průchozí šatna a místnost k zábavě včetně domácího kina, prostor pro masáže, jógu, bar a sklípek na víno.

Dům se jinak chlubí stylem architektury z počátku minulého století. Ve třech podlažích je k dispozici 1 129 m2 obytné plochy. K pozemku patří dalších vice jak 600 m2, které vyplňuje bazén s vířivkou a dvougaráž s jednopatrovou nástavbou s pokojem pro hosty nebo obsluhu.

To samozřejmě v původním návrhu Johna C. Austina, architekta, který se proslavil především návrhem slavné hvězdárny nad hollywoodským kopcem Griffith Observatory, nebylo. Mimochodem tato hvězdárna je dodnes oblíbeným místem nejenom filmařů z celého světa, ale i turistickou atrakcí a dostaveníčkem milenců.

O reinkarnaci sídla Addamsových na novém místě se zasloužil designér Xorin Balbes. Odstranil strašidelné pavučiny, vrzající dveře a podlahy, kuchyni vybavil spotřebiči a spižírnou pro gurmány, stylovým a pohodlným nábytkem v ložnicích, jídelně i obývacím pokoji.

Někteří kritici poukazují na skutečnost, že moderní přístroje, lustry a povrchové úpravy snižují původní charakter strašidelného historického domu. Nicméně i bez této stížnosti má nemovitost pro nového majitele jeden problém: památkáři v ní žádnou přestavbu nedovolí.

Nový bazén u domu

Nový bazén u domu

Nad tím však možná převyšují finanční výhody. „Mills Act“ totiž umožňuje značnou slevu na pozemkových daních v Los Angeles u historických budov díky provozním nákladům.

Nezanedbatelná není ani výhoda kvalifikace na charitativní zachování věcného břemene, které nabízí cestu k dalším federálním daňovým úlevám. Příběhy, které obklopují toto panské sídlo, místní kulturní památku č. 403, tak mohou zůstat součástí historické budovy.

Autoři: ,
Témata: Los Angeles

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Najdete na iDNES.cz