Ze dvou bytů je jeden nádherný. Vypadá uklizeně a má i zimní zahradu

  1:00aktualizováno  1:00
Byt na sídlišti Neve Avivim v Tel Avivu od poloviny sedmdesátých let nedoznal žádné změny. Pro mladou rodinu byl pětipokojový byt lákadlem. Když se přičetla dobrá cena a možnost zvětšit jej o dalších pár metrů čtverečních odkupem sousedního ateliéru, nebyl důvod vyčkávat.

Byt na telavivském sídlišti z poloviny sedmdesátých let výrazně prokoukl. Od dob výstavby to byla jeho první modernizace. | foto: Studio Perri ID

Mladí manželé od první chvíle věděli, že bude nutná kompletní rekonstrukce. V bytě totiž neproběhla za více než čtyřicet let žádná modernizace. Majitelé si přizvali sesterské duo Moran a Liron Perriovy, které si záhy po dokončení studií založily v Tel Avivu vlastní architektonické a interiérové studio a během posledních sedmi let realizovaly desítky zejména rezidenčních projektů.

Fotogalerie

Do bytu o rozloze 135 metrů čtverečních, vnesly světlo a prostor. Zbouraly většinu příček a zbavily byt nepraktických komůrek. Tři ložnice zůstaly na svém místě, přibyly jen úložné prostory. Zbytečně komplikované půdorysy koupelen vystřídaly praktičtější a střídmější.

Největší proměnou prošla obytná část. Na místě bývalého ateliéru je prádelna a kuchyňský kout s jídelním pultem. Architektky do prostoru umístily i zimní zahradu s houpacím vajíčkem, která má alespoň trochu suplovat chybějící terasu.

V hlavním obytném prostoru je kromě sezení také formálnější jídelní kout a posuvnými stěnami a nábytkem oddělený vstup a herna. Prostor herny se může v následujících letech postupně proměňovat: pokud bude mít rodina více potomků, změní se v pracovnu rodičů, aby stávající uvolnila místo další dětské ložnici. Následně se může stát i komfortním pokojem, protože majitelé v těsné blízkosti ponechali i malou umývárnu.

Celý byt působí uklizeně a vzorně díky množství vestavěných úložných prostor, které dovolí schovat běžný denní nepořádek. Loni dokončený byt vybočuje z aktuálních trendů. Majitelé si vyvzdorovali jednoduchý a minimalistický styl, ačkoliv módní diktát nyní směřuje více k sytým odstínům a gejzírům barev.

Majitelé chtěli jednoduchý a minimalistický styl, ačkoliv módní diktát nyní...

Majitelé chtěli jednoduchý a minimalistický styl, ačkoliv módní diktát nyní směřuje více k sytým odstínům a gejzírům barev.

Sotva znatelné nuance šedé prostupují celým interiérem. Šedé jsou betonové omítky, keramická dlažba, samet sedaček, plastové skořepiny jídelních židlí, koberce, celá kuchyňská linka i plstěné a lněné textilní doplňky. Jemné interiéry chtějí majitelé dotvářet postupně podle vlastního vkusu a potřeb, šedý základ si zvolili jako výhodný neutrální podklad.

Znatelný skandinávský vliv dobře ilustrují zvolené značky vybavení. Sestry Perriovy nakupovaly u dánského výrobce Ferm Living a v izraelském obchodě United Seats, který kombinuje severský styl s retro náladou minulého století.  

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Další z rubriky

Čech navrhl unikátní fasádu. Regal House krásně kvete a lapá škodliviny

Londýnský Regal House má na fasádě vertikální zahradu.

Londýnský Regal House, v překladu Královský dům, je tím prvním, co uvidíte, když vystoupíte z metra v Covent Garden. Na...

Vítězové Tour de France dostanou trofej, kterou vybrousil 75letý Čech

Peter Olah navrhuje trofeje pro vítěze Tour de France již od roku 2011

I letos pozvednou cyklisté na stupních vítězů cyklistického závodu Tour de France trofej vyrobenou v Česku. Sklářská a...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Najdete na iDNES.cz