Opuštěné stoleté kovárně znovu vrátili život. Rodina je z domu nadšena

  1:00aktualizováno  1:00
Sto let stará kovárna postavená z kamene, stojí v oblíbeném přímořském letovisku Portrush v Severním Irsku. U ní stojí dům o rozloze 306 metrů čtverečních. Pro svou rodinu jej s kolegy vybudoval architekt Michael Howe ze studia 2020 architects.

Dům pro mladou rodinu Howeových: architekta Michaela, jeho manželku Michelle, čtyřletého syna Rudiho a dvouletou dceru Annu. | foto: 2020architects

Majitel Michael Howe měl polorozpadlou stavbu v hledáčku už dlouho, ale věděl, že cesta za vysněným bydlením nebude jednoduchá. Pozemek se nachází v oblasti chráněného přírodního území a bylo nutné ujistit všechny náležité úřady o tom, že nehodlá ukrojit nic z kouzla a hodnoty místa.

Parcelu zakoupil v roce 2010 s jasnou vizí. V oblasti městečka Ballymoney, kde má studio 2020 architects kancelář, v posledních letech nastal stavební boom, krása přímořského venkova láká. Vlastní dům proto chtěl Howe postavit zároveň jako vizitku a showroom, aby dokázal, jak dobře může moderní stavba ladit se starším předchůdcem a nenarušovat okolní přírodu.

Fotogalerie

Průběh tříleté realizace sledoval štáb televizní show Grand Designs. Před dvěma lety v dubnu začali řemeslníci s přístavbou části domu, o šest měsíců později byly práce hotovy. Ale do nového domova se rodina nastěhovala až loni na jaře. Ani Howeovým se nevyhnulo nutné navyšování rozpočtu v průběhu stavby a dokonce přišla na řadu i změna dodavatelů. Původní firma neodváděla práci tak kvalitně, jak si Michael představoval.

Podoba domu se netají skandinávskou inspirací: valéry bílé a šedé na fasádě a břidlicové střeše jsou klidným lidským výtvorem v protipólu zeleně okolních luk a modrého moře.

Dům se blíží pasivnímu standardu, k jeho zateplení bylo třeba 300 balíků slámy. Exteriér i interiér bohatě využívají dřevo. Největším tahákem stavby je klenutá konstrukce hlavního obytného prostoru obývacího pokoje, jídelny a kuchyně, kterou architekti navrhli jako přístavbu k původní budově kovárny s klasickou sedlovou střechou.

Staré a nové od sebe odděluje komunikační chodba. Tvoří ji šestnáct metrů dlouhá odhalená kamenná zeď, která patří ke kovárně. V původním domě jsou tři samostatné ložnice se sociálním zázemím a šatnami, uprostřed domu je také domácí pracovna. V patře přístavby je pak ložnice rodičů. Většina zařízení je vyrobena na míru místními řemeslníky.

Dům se pyšní nádhernými výhledy na moře, Skotsko na obzoru a scenérie...

Dům se pyšní nádhernými výhledy na moře, Skotsko na obzoru a scenérie historického městečka Donegal.

Interiér je velmi členitý. Je v něm celkem sedm různých výškových úrovní, které dodávají prostoru na zajímavosti a dynamice, podobně jako různorodé materiály a jejich textury, které interiéru dominují: dřevo, sklo a kámen.

Pro mnohé málo přijatelná severozápadní orientace domu je nutným kompromisem, který umožňuje ty nejlepší výhledy do okolí. Obří okna jsou garantem dostatečného přísunu přirozeného světla, teplo se do interiéru pokusila rodina v testovacím provozu dostat i výběrem barevného nábytku.

Nakonec však majitelé usoudili, že domu více sluší jednoduchý a barevně neutrální nábytek, protože nejkrásnější částí interiéru za jakéhokoliv počasí zůstává přirozená krása irské přírody.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Chatu si v lese postavíte snadno sami. Stačí mít 570 tisíc korun

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který...

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který pojmenovali Trailer. Obydlí postavené ze...

U Lipna si postavili novou chalupu. V šumavských hvozdech našli ráj

Poloroubenka svou polohou na pozemku respektuje svah a kopíruje terén.

V poloroubence pobývají Michaela,Tomáš a jejich děti již třetím rokem. Obklopeni šumavskou přírodou a tichem v ní moc...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Najdete na iDNES.cz