(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ZKL

Brněnská firma ZKL chystá velkou modernizaci, investuje stamiliony

  • 2
Brněnské firmě ZKL, která je největším výrobcem velkorozměrových ložisek ve střední Evropě, se daří. V nejbližších čtyřech letech proto investuje více než 200 milionů korun do modernizace výroby.

„Souvisí to s výrobou ložisek pro větrné elektrárny a celkově s rozvojem výroby pro naše zákazníky. V polovině srpna plánujeme podepsat smlouvu na první etapu, která vyjde asi na 77 milionů. Tato část má být dokončena ve třetím čtvrtletí příštího roku,“ uvedl generální ředitel ZKL Jiří Prášil.

Na konci příštího roku tak budou mít v brněnské firmě modernizovaný proces tepelného zpracovávání. Na tuto etapu chtějí následně navázat za zhruba 60 milionů výstavbou nové haly na místě stávající kalírny.

„Stará hala se buď zrekonstruuje, nebo zdemoluje a na jejím místě se postaví nová. O tom se ještě rozhodne,“ doplnil Prášil. Nová hala bude sloužit jako moderní brusírna.

Nová místa nevzniknou. Dělníky stejně firma shání marně

Poslední částí modernizace je plánovaná výstavba další nové haly, která nahradí také už jednu zastaralou. V ní dnes jsou obráběcí stroje, po plánovaných investicích tam bude umístěn ještě sklad výrobních polotovarů, který bude zásobovat výrobu velkorozměrových ložisek. Náklady této etapy mají spočítané na přibližně 80 milionů korun. Hotovo by mělo být v roce 2021.

„Po celou dobu od první etapy prací zůstane výroba nenarušena,“ doplnil generální ředitel.

S investicemi se areál firmy nicméně nerozroste. Nevzniknou tak ani nová pracovní místa. Podle ředitele by ani jejich tvorba neměla cenu, protože lidi marně shání už teď. V současnosti jim chybí zhruba padesát dělníků na kvalifikované pozice.

„Situace na trhu práce je taková, že lidé nejsou. My musíme investovat do vyšší produktivity formou automatizace a nových technologií, jakou teď chystáme, abychom byli schopni pokrýt poptávku,“ vysvětlil Prášil.

ZKL dnes v Brně zaměstnává zhruba 320 lidí. Za loňský rok i s dalšími pobočkami v jiných městech měla firma tržby přesahující jednu miliardu, podobně na tom byl podnik také v roce 2016. Pro letošní rok očekávají nárůst o jedenáct procent.