Diskuze

Dřevěné rozhledny z dotací se rozpadají, zavřela už i ta na „moravském Řípu“

Takřka dvacet let zdobila malá dřevěná rozhledna kopec Malý Chlum na Blanensku, pro který se v některých průvodcích vžila i přezdívka moravský Říp. Jenže od tohoto týdne je na ní zákaz vstupu. Rozpadá se a nejspíš brzy zcela zanikne podobně jako jiné v regionu, které vznikly díky dotacím.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Musí to udělat z hloubkově impregnovaného dřeva, jinak to shnije zase.

0 0
možnosti

U nás máme rozhlednu Babylon u Kramolína, postavenou díky hraběti Jindřichu Vilému Haugwitzovi v roce 1831. Nevím, čím to je, ale zřejmě pan hrabě byl velký vizionář a bez subvencí to postavil a dosud to stojí, přežilo to Prušáky, Rakušáky i bolševiky.

0 0
možnosti
VF

Ze 400k na 5 mega to je slušná inflace. Ale tohle je jen začátek. Podobných nesmyslů se po ČR nastavěly stovky a začíná přicházet čas kdy se to začne rozpadat. Čerpat dotace je fajn, ale provoz se jaksi neřeší. U nás ve městě provedli za miliony obnovu a údržbu zeleně, ale od doby co to udělali, tak se o to zas skoro nikdo nestará a stává se zbtoho džunglejaká byla. Kdyby zbty prachy přijmuli pár lidí a koupili jim kvalitní vybavení, asi by to. Nebylo za rok, ale o tu zeleň by někdo trvale pečoval.

0 0
možnosti

Ty rozhledny, lavičky a cyklostezky je asi ta část dotací nad to, co do EU přispíváme:)...njo, jsme čistý příjemce:)

1 0
možnosti
MP

a nie je to tak, že v zmluve o dotáciách je určená doba po ktorú majú udrýiavač v prevádzky schopnom stave?

takkto sa popálilo veľa starostov na slovensku keď sa dali nalákať na dotáciu+aktivačné práce pre takzvané vodo ochranné/zádržné prvky

eko miestne drevo sa zakrátko rozpadlo a náhradné museli kupovať, skutočných remeselníkov platiť ...

0 0
možnosti
JF

J75i24ř45í 75F49o30u62s

1. 3. 2024 17:56

Když rozhazovat vaše prachy je tak snadné, a přitom to nikomu nevadí, dokonce Vás za to chválí. Kdo by to nedělal, když dostane příležitost.

7 0
možnosti
MK

,,Nyní čekáme, jestli opět budou nějaké dotace."

To nemá cenu komentovat, když se o dřevostavbu nikdo nestará tak není divu že nevydrží 19 let. Holt Poláci z dotací staví dálnice, my zas rozhledny a cyklostezky.

19 0
možnosti
JM

Pouze na základě přiložené fotografie si dovoluji namítnout, že již samotný návrh rozhledny nebyl proveden s ohledem na vliv střídání větru, deště, sněhu a pod. činitelů: Nosné sloupy jsou poddimenzovány. Bezpečnostní hrazení uzavírá vlastní nosnou konstrukci, která nemůže dýchat. Závěj sněhu nebo dešťový příval je nutno větrat skrz tyčové ohrádky.

K prodloužení trvanlivosti volných staveb podobného typu se v minulosti používal nátěr z vyjetého oleje nebo karbolka. Obojí bylo sice zdraví škodlivé, ale zajišťovalo otevřený styk a hloubkovou vazbu dřeva s okolím. Minimální doba trvanlivosti dřevěné větrané a od země izolované, přiměřeně udržované rozhledny - odhadem 50 let.

8 0
možnosti
JF

J64i45ř49í 47F84o29u76s

1. 3. 2024 17:58

Cíl byl vyčerpat dotaci a dostat provize tam kam je třeba. Ten byl splněn bezezbytku.

10 0
možnosti
Foto

Za 5 milion; postavíte rodinný dům, ne naprosto primitivní a nevzhlednou stavbu z kulatiny...

5 0
možnosti
ZR

Jenom důkaz nesmyslného využívání dotací na naprosté blbosti. Ten, kdo to stavěl, si ale určitě na své přišel.

14 0
možnosti