První část Žabovřeské je sice hotová, ta druhá se však teď dostává do své horké fáze.

První část Žabovřeské je sice hotová, ta druhá se však teď dostává do své horké fáze. | foto: iDNES.tv

Řidičům se v sobotu dopoledne uzavře Žabovřeská v Brně, zatím na zkoušku

  • 5
Kompletní uzavírku chystají silničáři na sobotní dopoledne na městském okruhu na Žabovřeské v Brně. Půjde o zkoušku na plánované opakované přerušení provozu kvůli připravovaným odstřelům skály. V ní nově povede tramvajový tunel.

Nejen řidiči, ale také stavbaři si při sobotní uzavírce mezi 9. a 11. hodinou otestují postup, který budou využívat při odstřelech skály, jež začnou za pár týdnů a potrvají až do konce roku. 

„K omezení dopravy dojde pomocí závorového systému, proměnného značení a uzavření tunelu Hlinky. Fungovat bude také nová světelně řízená křižovatka Kamenomlýnského mostu a Veslařské a Kamenomlýnského mostu a Žabovřeské,“ uvedl šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.

Uzavřený úsek je mezi tunelem Hlinky a Kamenomlýnským mostem.

Uzavřený úsek je mezi tunelem Hlinky a Kamenomlýnským mostem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Řidiči budou při přibližně hodinovém omezení využívat objízdnou trasu.

„Směrem od Bystrce a Králova Pole projedou vozidla Žabovřeskou bez omezení. Poté bude doprava svedena na Kamenomlýnský most a následně na Veslařskou. Přes ni se pak dostanou směrem na Hlinky. V opačném směru projedou lidé stejně – přes Veslařskou, Kamenomlýnský most a zpět na Žabovřeskou směrem na Bystrc či Královo Pole,“ přiblížil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).

Tato objízdná trasa bude fungovat také v době odstřelů skály, které začnou pravidelně pravděpodobně v červnu.

Aby nemusel být sobotní provoz omezený zbytečně, využijí stavbaři uzavírky k přesunu strojů a další těžké techniky. Zároveň se také převěsí elektrické vedení veřejného osvětlení.

Stavební práce na Žabovřeské probíhají postupně už od roku 2018. Na konci minulého roku dokončili dělníci první etapu, s letošním rokem se pustili do druhé a té náročnější, kdy rozšiřují silnici na čtyřpruh do současných míst, kde vede tramvajová trať. Ta se posune do nové trasy skrz skálu, v níž se bude razit tunel. Vše by mělo být hotové v roce 2024.