Silnice I/43 z Brna do Svitav, na níž řidič vybržďoval autobus | foto: Radek Miča, MAFRA

Řidič auta vybržďoval na tahu z Brna autobus s lidmi, hledají se svědci

  • 136
Policie hledá svědky agresivní jízdy řidiče černého vozu značky Audi, který v lednu několikrát za sebou vybržďoval autobus s patnácti cestujícími na Blanensku. Totožnost šoféra policisté znají, hrozí mu stíhání a trest za obecné ohrožení, což je sazba až osmi let vězení.

Klidná cesta z Brna po frekventované silnici vedoucí do Svitav se proměnila v dramatickou jízdu ve čtvrtek 24. ledna. Mezi obcemi Lažany a Milonice na Blanensku totiž začal autobus krátce po sedmé hodině ohrožovat řidič osobního automobilu.

„Podle dosavadních informací na konci Lažan předjel přes plnou čáru v tomtéž směru jedoucí autobus linky 301 s cestujícími. Po předjetí se těsně před něj zařadil a začal prudce brzdit,“ popsala policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Vybržďování autobusu se podle policie mělo ještě několikrát opakovat. „V obci Milonice byl řidič autobusu dokonce donucen zastavit. Následně mělo dojít ke slovní potyčce obou řidičů,“ doplnila mluvčí.

Motivy řidiče osobního auta k agresivnímu jednání zatím nejsou jasné. Policie muže zadržela, právní kvalifikaci jeho činu ale ještě definitivně nestanovila.

Vzhledem k množství cestujících i dalších aut, které po silnici denně jezdí, by se však podle policie mohlo jednat i o obecné ohrožení s trestní sazbou tři až osm let vězení.

„Prosíme svědky této události z řad cestujících, kteří ve zmiňovaném autobusu linky 301 v tuto dobu cestovali, nebo řidiče projíždějících vozidel, aby se se svým svědectvím přihlásili na telefonních číslech 974631353 a 974631357. Občané mohou využít také bezplatnou linku 158,“ dodala mluvčí.

Tragicky skončila nehoda způsobená vybržďováním v roce 2016 na dálnici D10. Zemřelo při ní osmiměsíční dítě: