V nápojovém lístku byly pod sebou hned čtyři druhy. To je nesmysl, kterým si v Piazze život za kávovarem zbytečně komplikují. Vykouzlit opakovaně několik různých a přitom kvalitativně srovnatelných velikostí espressa je pro baristu téměř nemožný úkol.
A není také důvod. Espresso je jen jedno. Malé. Češi sice tradičně a tvrdošíjně preferují kávu takzvaně delší, pro vyznavače většího šálku se tedy dá zředit horkou vodou.
Obsluha však naše přání nijak nezkoumala a jednu z možností trefila naslepo. Dostali jsme kávu silnou a výrazně hořkou, jejíž hladinu pokrývala slušně pevná pěna. Ale káva byla spíš filtrovaná než pravé espresso.
Cappuccino mělo také výrazně blíž ke zředěné horké kávě s mlékem než k espressu s našlehaným mléčným krémem. Bohužel. Kávové nápoje odmazaly kavárně v hodnocení minimálně dvacet procent.
Podnik se pyšní výtečnou, starostlivou, milou a usměvavou obsluhou. Dámy také kolem našeho stolu venku na zahrádce vesele tančily.
TEST KAVÁRENMF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu. Dnes: Piazza |
Interiér v okrových barvách je zkrášlen svíčkami, květinami ve vázách i barevnými polštáři. Je vidět, že o estetický dojem i pořádek se dobře pečuje. Uvnitř se kouří, ale pokud je venku teplo, otevírají se velká okna směrem do ulice. Na chodníku je několik kovových židlí a stolů s ubrusy, ale také poněkud rušno. Příjemně útulné posezení je hlavně uvnitř.
Mimochodem, ten na začátku zmiňovaný zákusek stojí za podrobnější připomenutí. Měli jsme v horkém parnu na rozpálené zahrádce chuť na svěží, lehký, ovocný dezert. A je vidět, že v Piazze dobře vědí, co hostům schváceným couráním po rozpálené brněnské dlažbě přijde vhod.
Jedna z těch usměvavých slečen sledovala naše rozpačité listování jídelním lístkem a tvarohový dort doporučila jako zaručeně domácí.
Prefabrikovaně tedy skutečně nevypadal. Nejvíc připomínal s láskou tvořený letní produkt kuchyní maminek či starostlivých babiček. Vrstvy drobně nakrájeného ovoce se střídaly s poctivou dávkou smetanového krému. Uleželý přesně tak akorát, aby se várka kulatých piškotů stihla nacucat ovocnou šťávou a pomohla dezertu udržet tvar.
Nepřeslazený dort, s citem posypaný kakaem, byl na talíři přizdobený kopečky našlehané smetany. Vyšší sumu 45 korun jsme za něj zaplatili ochotně a rádi.
Další podnik, který by oživil kavárenskou scénu dobrým dortovým repertoárem, v Brně citelně chybí. Piazza by se jím stát mohla. Ale ke sladkému patří káva a ta se nesmí podceňovat.