(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vinaři vymysleli, jak využít ostříhanou révu. Zatopí s ní školákům

  • 5
Téměř se začátkem každé zimy se nad Vrbicí na Břeclavsku objevil oblak dýmu a nezmizel několik dlouhých měsíců. Jakmile nastalo stříhání vinohradů, kupily se v okolí hromady prutů révy, které se postupně pálily. Vrbičtí teď ale vymysleli lepší způsob, jak se odpadu zbavit.

Už letos v zimě s ostříhanými pruty zatopí ve zdejší škole. V ohni spolu s révou se totiž občas objevily i nějaké plasty či pneumatiky a v ovzduší to bylo hodně znát.

„Vesnice byla celou zimu a celé jaro pod oparem smradlavého kouře. Réva se často pálila ještě mokrá a strašně to dýmilo,“ potvrdil starosta František Polášek (Za Vrbici ještě krásnější). Kolem obce proslavené unikátními vinnými sklepy se totiž rozprostírá hned několik viničních tratí, vinohrady tady zabírají 367 hektarů. Z těch všech začali Vrbičtí ostříhané pruty svážet a drtit na štěpku.

Jak moc je výhřevná, vyzkoušeli nejprve na obecním úřadě, kam za peníze získané v soutěži Vesnice roku pořídili speciální kotel. „Loni jsme spálili třicet tun štěpky. Díky tomu jsme mohli úplně zrušit plynové topení, za které jsme jako obec ročně platili 150 tisíc korun,“ poznamenal starosta.

I když vstupní investice do automatického kotle, který si štěpku sám podává a spaluje, a do drtiče révy je poměrně vysoká, vrátí se podle něj rychle.

Spalování je ekologičtější

To, co se osvědčilo na radnici, teď převádí také do zdejší školy. Tam zatím pracovaly dva plynové kotle, které spotřebovaly spoustu kubíků plynu. Teď už v budově poslouží jen velký kotel na štěpku a k tomu malý záložní plynový. Vesnice na projekt, který nazvala „Zahřejme se z vinohradů“, dostala i dotaci od Jihomoravského kraje.

„Réví, které rozdrtíme, už je suché, proletí nám komínem a není z něj nic škodlivého. A pro vinaře je také přínosem, že zůstanou bez starostí, jak s dřevem naložit,“ míní Polášek. Nový kotel ve škole začne sloužit na přelomu roku.

Sami vinaři takto štěpku vyrábějí už dlouho, vytápět s ní ve veřejných budovách je ale zatím stále velmi neobvyklé. Jde přitom o efektivní způsob, jak se dřevěného odpadu z vinohradů zbavit. Na celé Moravě musí vinaři ostříhat víc než 16 tisíc hektarů keřů. Vše pouze ručně. Podle vinařů je to jedno z nejdůležitějších období ve vinohradu.