Löw-Beerovi si užívali luxusní systém topení, uvidí ho návštěvníci vily

  • 3
Brněnská vila Löw-Beer, která zahradou sousedí se známější vilou Tugendhat, o víkendu otevře nový prohlídkový okruh. Návštěvníci se poprvé podívají do technického zázemí, které skrývá unikát – systém teplovzdušného topení a větrání.

„Chceme upozornit, že Löw-Beerova vila byla nejen na vysoké estetické úrovni, ale díky architektovi Alexandru Neumannovi, který sbíral zkušenosti ve vídeňských ateliérech, dosahovala značných kvalit také po technické stránce,“ oznamuje historička a vedoucí vily Petra Svobodová.

Po točitém schodišti se návštěvníci podívají na půdu s proskleným světlíkem. Ve vile jsou dochované průduchy, kterými stoupal teplý vzduch, ozdobné mřížky i kaloriferová komora.

„Takové vytápění se používalo v divadlech, bankách nebo lázních. V rodinné vile se jedná o luxus. Systém je založený na tom, že teplý vzduch stoupá. Je to chytré a ekonomické,“ popsala Svobodová. Jak se dům vytápěl, se návštěvníci dozví i z 3D animace, která je součástí prohlídky.

Premiérové prohlídky navíc oživí divadelní představení. V sobotu a neděli dojde přímo ve vile k vraždě továrníka Alfreda Löw-Beera. Návštěvníci pak budou svědky vyšetřování.

Standardní prohlídky nové trasy se budou konat od 13. dubna vždy od pátku do neděle. Do vily loni zavítalo devět tisíc lidí, celý areál se zahradou a galerií Celnice navštívilo přes 18 tisíc lidí.