Po mostní estakádě v Brně se mohou lidé výjimečně projít v sobotu 9. září.

Po mostní estakádě v Brně se mohou lidé výjimečně projít v sobotu 9. září. | foto: MMB

V Brně zpřístupní dvoumiliardovou stavbu, lidé se projdou po obřím mostu

  • 5
Jedinečnou příležitost prohlédnout si z ptačí perspektivy Brno a zblízka víc než dvoumiliardovou stavbu mají lidé v sobotu 9. září. Zcela výjimečně se jim zpřístupní stavba mostní estakády tyčící se téměř 20 metrů nad maloměřickým seřaďovacím nádražím. Konstrukce je součástí vznikajících částí velkého městského okruhu Tomkovo náměstí a Rokytova.

Estakáda s nevšedním výhledem na město bude přístupná od 10 do 18 hodin. Lidé tam mohou vyrazit na prohlídku, kterou se v rámci Dne otevřené estakády rozhodlo uspořádat Ředitelství silnic a dálnic jako investor stavby. Zpřístupní úsek vedoucí od Rokytovy k Provazníkově ulici těšně před řekou Svratkou.

Mostní konstrukce se klene nad terénem ve výšce přes osmnáct metrů, její piloty jsou ukotveny až ve třicetimetrové hloubce. Měří víc než půl kilometru a napojí se do Rokytovy ulice, odkud bude velký městský okruh v budoucnu pokračovat do tunelu pod vinohradským kopcem. Do doby jeho vybudování zůstane jedna z větví estakády zaslepená.

Zájemci o prohlídku se mají k mostu dopravit ideálně městskou hromadnou dopravou. „Využívané parkoviště u obchodního domu Lerk bude uzavřeno a jiné není zajištěno,“ upozorňuje mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Vznikající části velkého městského okruhu Tomkovo náměstí a Rokytova budou hotové do konce příštího roku. Estakáda poslouží pouze pro silniční provoz, pěší se tam nedostanou. Celá výstavba vyjde Ředitelství silnic a dálnic a město na 2,4 miliardy korun.

Na Tomkově náměstí stavbaři aktuálně pracují na tramvajových kolejích. Následovat bude mostní konstrukce nad vozovkou nad nimi.

19. července 2023