Jezdec Ducati Team Andrea Dovizioso během kvalifikace MotoGP v Brně.

Jezdec Ducati Team Andrea Dovizioso během kvalifikace MotoGP v Brně. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Velká cena přece jen bude, Brno chce vládu požádat o výjimku pro diváky

  • 28
Příznivci rychlých kol si mohou oddechnout. Velká cena silničních motocyklů se na Masarykově okruhu po vášnivých dohadech pojede letos i příští rok.

Brněnští zastupitelé v úterý posvětili návrh promotérské společnosti Dorna na financování zalistovacího poplatku na dva ročníky, což má otevřít i cestu ke smlouvě na delší období.

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) v minulých týdnech vyjednal s Dornou „balíček“ jedna plus šest milionů eur (téměř 190 milionů korun, pozn. red.) na nejbližší dva závody.

Ačkoli Brno původně žádalo „slevu“, úterním verdiktem spory urovnalo. „K finální částce náleží benefit pro Českou republiku, která získá velký reklamní prostor v závodním vysílacím čase,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město na oba ročníky pošle celkem 60 milionů korun, stejnou částku má ve čtvrtek schválit i kraj. A 85 milionů slíbila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Podle Vaňkové ale není jisté, zda se k výši příspěvku Brno za rok nevrátí.

„Musíme počítat s tím, že peníze nemusí stačit, ale záleží na příjmech a kurzu koruny k euru. Chceme však, aby akce v Brně zůstala,“ doplnila.

Zatím také není definitivní, zda se závod letos pojede bez diváků. Město totiž požádá vládu o výjimku z protikoronavirových opatření. Pokud by neuspělo, je pravděpodobné, že lístky lidé využijí příští rok.