Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Včely hledají nový domov a strašily lidi na jižní Moravě

  • 2
Hasiče v celém Jihomoravském kraji zaměstnávaly rojící se včely. Těm nyní pokračuje "opylovací" sezona. Některé však včelařům uletí. "Snaží se tak rozšířit. Když včely chovatel zanedbá a neumožní jim dostatečný prostor, několik z nich utvoří roj a hledá si nový domov," řekl Aleš Příleský z brněnské pobočky Českého svazu včelařů.

A právě rojící se včely vystrašily obyvatele téměř v celém kraji. "Ráno nás o pomoc požádaly učitelky z mateřské školy ve Znojmě. Tam se včelí roj objevil pod střechou ve výšce čtyř metrů," popsal Jaroslav Haid, mluvčí jihomoravských hasičů.

Ti v průběhu dnešního dne kvůli včelám zasahovali celkem pětkrát. V Zastávce u Brna se včely rojily na dětském hřišti. V Brně se usadily nad vchodem činžovního domu.

Zasahovali i u nemocnice

Nejnáročnější byl ovšem zásah u znojemské nemocnice. "Včelí roj se usadil na smrku u vchodu. Roj se objevil ve výšce zhruba 15 metrů," upřesnil mluvčí.

Před samotným zneškodněním včel museli hasiči nechat odjet všechny sanitky u nemocnice. "U stromu jsme pak ustavili výškovou techniku a roj zlikvidovali z pracovního koše třicetimetrového automobilového žebříku," doplnil Haid.

Ilustrační fotoPodle chovatele nepředstavují včely velké nebezpečí. Většina včel je totiž přešlechtěna, a jejich bodnutí není tak bolestivé.

"Lidé by se hlavně neměli rozmachovat rukama a včely dráždit. Pokud nejsou rozdrážděné, tak na člověka nezaútočí," popsal chování tvorů, kteří kvůli jednomu kilogramu medu opylují až pět milionů květů, Příleský.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit