Vánoční nabídku mají, ale vánoční trhy to nejsou. Jsou to totiž zimní zahrádky,...

Vánoční nabídku mají, ale vánoční trhy to nejsou. Jsou to totiž zimní zahrádky, na něž se vládní zákaz nevztahuje. (10. prosince 2021) | foto: Marek OsouchMAFRA

Místo trhů jsou ze stánků v centru Brna zimní zahrádky, radnice je povolila

  • 11
Vánoční stánky s nabídkou punčů se v centru Brna změnily na zimní restaurační zahrádky. Doplňují nabídku restaurací, které mohou mít zahrádky otevřené i teď v zimních měsících.

Podle úřadu městské části Brno-střed, který zahrádky povoluje, je po právní stránce vše v pořádku. Nic nenamítají ani krajští hygienici, protože nejde o porušení vládního nařízení o zákazu vánoční trhů.

„Zpravidla bývají tyto zahrádky koncipovány takzvaně na stojáka, jsou povolena výdejní zařízení, ohřívače a další potřebné vybavení, protože zimní provoz samozřejmě potřebuje jiné vybavení než ten letní,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Proto může stánek s vánočními punči stát například na křižovatce ulice Česká a Joštova a lidé mohou nápoj legálně popíjet i v bezprostředním okolí. Provozovatelé mají totiž podle Dobešové pronajatou větší plochu.

„Například na Moravském náměstí u Jošta je zahrádka ohraničená stojícími stánky,“ sdělila Dobešová. 

Právě těmi stánky, které jsou kvůli zákazu vánočních trhů zavřené. Původně byla zavřená i centrální budka, kde je možné koupit punč, medovinu nebo svařák. Poslední dny je ale znovu otevřená.

„Když se trhy zrušily, jednali jsme s místními podnikateli, že je možné jít cestou povolení zimní zahrádky,“ doplnila Dobešová. Podle ní byli s podnikateli domluveni už z dřívější doby, že pokud se vánoční trhy zakážou, půjdou touto cestou.

„Celkem jsme už v centru Brna povolili na 80 zimních restauračních zahrádek, mezi provozovateli o ně byl veliký zájem,“ prohlásila mluvčí Brna-střed.

V tuto chvíli se další povolení nezpracovávají. Podle Dobešové není možné, aby se takto proměnily na zimní zahrádku všechny stánky adventních trhů. Nemohly by splnit potřebná pravidla. Pokud je však splní, nemá úřad podle mluvčí jakýkoliv důvod povolení nevydat.