Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pálenky bude méně než obvykle, hlavně meruňkovice. Ovocnáři hlásí ztráty

  7:04
Zemědělci na jižní Moravě měli letos štěstí, jelikož na jaře často pršelo, a plodiny tak netrpěly suchem. Sklizeň je proto mnohde výraznější než loni. Úroda na stromech, to je však úplně jiná kapitola. Zničily ji jarní mrazy, zoufalá je hlavně u meruněk a švestek. Kvůli tomu bude méně pálenky než obvykle.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Depositphotos

„Úroda meruněk a broskví je letos nulová. Švestky jsou rozdílné podle odrůdy, ale dá se říct průměr,“ bilancuje nepřímená fakta Václav Pokorný ze společnosti Seva-Flora ve Valticích na Břeclavsku.

Zemědělec Aleš Marčík z ovocných sadů na Brněnsku hlásí u švestek ucházející úrodu. Stromy má na kopci, a to je nejspíš před jarními mrazy zachránilo. Ne tak meruňky, které to bohužel odnesly z devadesáti procent. Také u jablek je to bída.

Meruňky na jaře opět mrznou. Je to na změnu podnikání, zlobí se sadař

„Loni byly jabloně plné a letos odhaduji úrodu sotva třetinovou. To málo, co na stromech zůstalo, je z půlky poškozené mrazem. Vzhledem k tomu, jak se mění klima, kdy se brzy oteplí a pak přijde relativně normální duben, bude tento extrém poměrně častý,“ odhaduje.

Meruňky pomrzly také v Agro Podlužan v Prušánkách na Hodonínsku – dokonce ze sta procent. „Trnek máme pouze pár. S úrodou to nebude žádná sláva, když už na stromě nějaké jsou, tak ještě před dozráním padají dolů,“ popisuje smutně Čestmír Kurka.

V sadech Ovocnářství Jansta Velké Bílovice se pěstitel Radek Jansta snaží ochránit kvetoucí meruňky před mrazem kropením.

Podle Pokorného z Valtic je ale ještě horší než úroda menší zájem lidí o ovoce. „Jednak přestávají doma zavařovat. A o alkohol s velkým zdražením ceny v pálenicích také není takový zájem, jaký býval. Celá situace vede k likvidaci ovocných sadů v Česku,“ má jasno.

Úroda se ale tradičně liší lokálně, a tak jsou třeba zástupci Zeči – Sadů na Břeclavsku spokojeni. „Násada slivoní je pěkná, i když byl na jaře velký propad plůdků způsobený chladným počasím. Máme dva hektary šestnáctiletých stromů, ze kterých předpokládáme sklizeň šedesát tun. A dvanáct hektarů tříleté výsadby, kde čekáme asi kilo a půl ovoce na strom, takže dvanáct tun,“ vypočítává Monika Pálková. Pro srovnání – z deseti hektarů meruněk sklidili pětadvacet tun.

Déšť proklínaný i pomáhající

Povětšinou dobrá nálada vládne na polích. V půli prázdnin zemědělci na jihu Moravy sklidili přes 78 procent obilovin a téměř 94 procent řepky a průměrný výnos na hektar je podle informací z ministerstva zemědělství u obojího vyšší než v loňském roce. Výjimku tvoří žito, číslo se ale ještě může s postupující sklizní měnit. U ozimého ječmene, tedy první plodiny, do níž se kombajny pouští a na jižní Moravě se s ní začíná nejdříve v celé republice, je už sklizeň u konce, naopak u ovsa teprve začala. I tady ale platí, že jde o průměrná čísla.

Okurek je dost,
ale podražily

Stejně jako loni, někde i více. Takovou úrodu hlásí pěstitelé okurek na jižní Moravě. Zájemci si meziročně připlatí tři až pět korun za kilogram kvůli vyšším nákladům na energie nebo hnojiva. „Musíme zaplatit zaměstnance, kteří chodí sklízet. Vzrostly ceny za energie či zavlažování, bez kterého bychom nemohli v tomto suchém počasí nic pěstovat,“ potvrdila zdražení o tři koruny Simona Zoufalá za firmu Zoši Agro v Nových Bránicích na Brněnsku. Podle Jaroslava Kováře z nedalekých Kupařovic letošní úrodě pomohlo teplé počasí, malé okurky nakládačky prodával asi pět týdnů a zájem byl velký. Odhaduje, že vyšší náklady na pěstování se projeví na ceně také u jiných druhů zeleniny, jež na sklizeň čekají. „Letos je to horší s bramborami, protože je sucho – rané odrůdy jsme raději zavlažovali. Ty, co sklízíme na uskladnění, však tolik vody neměly, proto jsou menší,“ podotkl. Naopak dobře zatím podle Zoufalé vypadá zelí. (md, ČTK)

„Dokud nezačalo pršet, tak to vypadalo, že sklizeň bude dobrá, trochu lepší než loni. Na konci července jsme měli pod střechou asi třicet procent obilovin s výnosem 6,4 tuny na hektar, z toho skoro celý ječmen ozimý, a čtyřicet procent řepky s výnosem 3,4 tuny. V posledním týdnu stále prší a sklizeň se moc nepohnula,“ líčí za Zemědělský svaz Blansko Marcela Pokorná s tím, že loni toho měli v tomto období sklizeno o polovinu víc. Velkým škodám od hrabošů nebo ze sucha se v regionu vyhnuli.

Zemagru na Hodonínsku zbývá sklidit asi pět procent úrody, která je lepší než loni. „To, co začneme řešit po dešti, bohužel již bude ve špatné kvalitě. Sucho nás netrápilo a hraboš poškodil na některých polích do pěti procent úrody díky aplikaci Stutoxu do nor,“ hodnotí Svatopluk Müller.

Podobně u konce jsou žně i v Zemědělském družstvu Sokolnice na Brněnsku. Podle předsedy Josefa Umláška jsou sice výnosy vyšší než loni, ale nižší než předloni. „Vysoké procento navíc nesplňuje potravinářskou kvalitu. Přísuškem utrpěly hlavně jarní pšenice a přesívka (jarní pšenice setá koncem listopadu – pozn. red.), u řepky je výnos nižší než v loňském roce. Zasychat začaly jarní plodiny – kukuřice a slunečnice. Zlepšení stavu přinesly současné deště. Na kolik však zachrání výnos zrna, teprve uvidíme. Určitě bude podstatně níž u kukuřice na siláž,“ hodnotí.

Úrodu lepší než loni si chválí Zemědělské družstvo Bulhary u Mikulova, kde teď trochu zlobí aktuální déšť. O víkendu zkrátka spadlo hodně vody, ale pořád lepší než sucho.

Navíc na vojtěškách začíná řádit hraboš. Z aktuálních dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vyplývá, že v červenci populace hlodavce oproti červnu vzrostla. V Jihomoravském kraji je na úrovni téměř čtyřnásobku prahu škodlivosti, což je víc než celorepublikový průměr.

„Poškození je velmi odlišné na různých půdních blocích. Průměrně je odhaduji do deseti procent na pšenicích, u ječmene pětadvacet procent, u řepek jsme jeden půdní blok museli na podzim zaorat celý, u ostatních je poškození v průměru do deseti procent,“ poznamenává Umlášek.

10. září 2020

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Nemocnice mají fungovat ve stejném módu, ne každá jinak, říká jihomoravský šéf

30. dubna 2024  17:55

Pozici šéfa největší krajské nemocnice ve Znojmě od února vyměnil za ředitelské křeslo ve firmě...

Sexistický šéf agentury i hypnoterapeut. Nový film líčí sny, které se zvrtly

30. dubna 2024  15:33

Eva se těšila na práci v prestižní reklamní agentuře, jenže z jejího šéfa se vyklubal sexistický...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...