Týrané kotě čeká amputace ocasu, odměna za odhalení viníka vyrostla na 70 tisíc

  • 14
Stav týraného kotěte, nalezeného na začátku tohoto roku v Brně, se zlepšuje. Díky veterinární péči přibývá na váze a připravuje se na amputaci zlomeného ocasu. Kočičí spolek mezitím díky dárcům navýšil odměnu za odhalení toho, kdo koťátku ublížil, na 70 tisíc korun.

Zhruba dvouměsíční koťátko našla pětiletá holčička 2. ledna poblíž tramvajové zastávky Dunajská v brněnském Starém Lískovci. Zvířátko, které dostalo jméno Jiřinka, bylo nejen hladové a dehydrované, ale také vážně popálené.

Charitativní kočičí spolek Kryšpín následně podal trestní oznámení na neznámého pachatele za týrání zvířete a vypsal odměnu 10 tisíc korun za informace vedoucí k jeho odhalení. Zveřejnění příběhu ovšem vyvolalo takový ohlas, že se odměna díky dárcům zvýšila na 70 tisíc korun.

„Ve všem tom příšerném, co se stalo, jsem nadšená, kolik lidí nám chce pomoci. Na Facebooku mají prosby o oznámení informací vedoucích k nalezení pachatele, pachatelky či pachatelů dosah desetitisíců lidí, lidé posílají peníze jak na veterinární péči o Jiřinku, tak na odměnu. Jedna paní dokonce sama vytiskla desítky letáčků a vylepila je v oblasti, kde bylo kotě nalezeno,“ sděluje předsedkyně kočičího spolku Lenka Němcová.

Na odměnu se podle ní složili lidé, které případ oslovil, a spolek Běhejme a pomáhejme útulkům. Pokud zaslané peníze neposlouží na odměnu, budou využity na pomoc kočkám v útulcích.

Zuboženého kotěte se ujala Jiřina Skoumalová poskytující azyl opuštěným kočkám, která mu zařídila léčbu na veterinární klinice v Letovicích na Blanensku.

„Malá Jiřinka má nyní tu nejlepší péči. Sestřička z letovické veterinární kliniky si ji dokonce bere na noc a víkendy domů, protože přes vše, co si vytrpělo, je koťátko nesmírně mazlivé a lidské teplo mu moc pomáhá,“ přibližuje Němcová.

Podle ní hmotnost kotěte za dva týdny stoupla z 550 gramů na 900, díky čemuž se mohla naplánovat amputace zlomeného ocásku. „Bohužel ji ale oddálily krevní testy, které ukázaly zvýšené jaterní enzymy, takže se musí ještě počkat na vhodnější chvíli,“ podotýká Němcová.