Veterináři v tržnici v Olomoucké ulici Brně narazili na prodejce, který nabízel i mražené larvy bource morušového, což je druh hmyzu, který není v Evropské unii k lidské spotřebě povolený. | foto: Státní veterinární správa

Veterináři našli v asijské tržnici bource morušového a maso bez dokumentů

  • 8
Prodej potravin živočišného původu, které jsou v Evropské unii zakázané nebo byly bez potřebné průvodní dokumentace či byly vyrobeny nelegálně, našly koncem listopadu inspektorky Státní veterinární správy (SVS) v asijské tržnici Vinamo v Olomoucké ulici v Brně. Prodejce zde mimo jiné nabízel mražené larvy bource morušového, což je druh hmyzu, který není v Evropské unii povolený k lidské spotřebě.

Inspektorky našly čtyři balení tohoto brouka, který se jinak běžně chová pro výrobu hedvábí. V EU jsou povolené jako potravina pouze čtyři druhy hmyzu - dva druhy potemníka, jeden druh cvrčka a jeden druha sarančete.

„V další z prodejen našly inspektorky v chladicím boxu plastovou přepravku se zhruba 20 uvařenými ptačími těly i s hlavou. Druh ptáků nešlo již určit, podle sdělení prodavače se jednalo o křepelky. Ten přitom neměl žádný doklad o původu potraviny,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V prodejně bylo také osm kilogramů chlazených klobás, k nimž prodejce neměl žádné doklady, a nakonec při kontrole uvedl, že je vyráběl doma, tedy nelegálně. Každá výrobna potravin musí být řádně nahlášená a splňovat parametry dané zákonem.

Ve všech případech inspektorky pochybné potraviny na místě znehodnotily modrou barvou a nařídily odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele. Oběma kontrolovaným provozovatelům hrozí ve správním řízení za uvádění potenciálně nebezpečných potravin na trh pokuta až 50 milionů korun.

Veterináři letos na podzim vydali osvětový informační leták, který v češtině a vietnamštině informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi.

„Vietnamští podnikatelé hrají významnou roli v obchodu s potravinami v Česku. Veterinární inspektoři se dlouhodobě při kontrolách setkávají se závadami, často poměrně závažnými, v řadě případů pak s neznalostí či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů,“ uvedl Vorlíček.

13. dubna 2022

,