Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trio bloků bude zárodkem obří brněnské čtvrti, slibuje krátké vzdálenosti

  6:07
Desítky let zůstávalo rozlehlé území jižně od středu Brna stranou většího zájmu a bez výrazných změn. Pozornosti unikalo navzdory poloze na dohled od historického jádra města a zároveň mezi stávajícím a budoucím hlavním vlakovým nádražím u řeky Svratky. V nejbližších letech se však má atraktivní lokalita Jižního centra probudit z dlouhého „spánku“, aby se později přeměnila v novou čtvrť Trnitá pro patnáct tisíc lidí.

Hlavním nositelem změn se zpočátku patrně stane společnost J&T Real Estate, která chystá rozsáhlou výstavbu tří městských bloků pod názvem Trio Brno. Vyroste v blízkosti Trnité a Opuštěné ulice na čtyřhektarové ploše, kde se dnes kromě zarostlých ploch nachází autobazar. Do projektu hodlá firma napumpovat přes deset miliard korun. Poslouží pak pro sedm tisíc lidí, z nichž dva tisíce budou v místě přímo žít.

„Máme jedinečnou příležitost vytvořit pulzující čtvrť v místě, které desítky let čekalo na smysluplné využití. Dnes už nelze stavět sterilní a monotónní budovy, naplánovaný je proto promyšlený projekt, unikátní po architektonické i urbanistické stránce,“ avizuje člen představenstva firmy Jiří Ochetz.

Na výsledné podobě se podílí hned několik architektonických týmů pod vedením místního ateliéru Burian–Křivinka. Díky různorodým přístupům má každá budova vypadat jinak. „Vyroste tam plnohodnotný kus města respektující princip konceptu krátkých vzdáleností. S velkým důrazem na udržitelnost usilujeme o vybudování skutečného sousedství, tedy místa přívětivého pro bydlení, práci i trávení volného času. Lidé tak nebudou mít potřebu utíkat po práci z města ven,“ hlásí Ochetz.

K vizi města krátkých vzdáleností mají pomoct takzvané jednotky work and live. „To je unikátní koncept, který jako první přinášíme do Česka. Kombinuje prostor pro práci a bydlení. V přízemí je provozovna, která může, ale nemusí být propojena s vrchním patrem, kde se bydlí. Chceme tím napomoci tomu, aby lidé nemuseli trávit tolik času dojížděním, ale měli o to víc času pro sebe a pro rodinu,“ vysvětluje Ochetz.

Vzhled nové čtvrti nadiktuje Brno, developeři budou stavět podle jeho not

Pro první etapu projektu developer čerstvě získal územní rozhodnutí. Začít stavět chce zkraje přespříštího roku, práce zaberou pět až sedm let. Pro chystanou druhou fázi záměru je základním předpokladem přijetí nového územního plánu. Trio ve finále nabídne jednadvacet domů se 760 byty, šest kancelářských budov a čtyři desítky obchodních provozoven.

Jednání s Křetínským pokračují

Součástí první etapy budou kromě patnácti bytovek i dva objekty s kancelářemi, které odstíní ostatní domy od Opuštěné a bulváru. Tato páteřní osa nové čtvrti poslouží jako hlavní spojnice mezi novým nádražím a historickým centrem. Vybuduje ji město, jež je v časových plánech poměrně optimistické.

„Pro část bulváru mezi Uhelnou a Opuštěnou je aktuálně zpracován projekt pro stavební povolení. Předpokládaným termínem výstavby tohoto úseku jsou roky 2024 až 2025,“ informuje mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Brno nechá Křetínskému pozemky za půl miliardy, ty jeho potřebuje na nádraží

Pozemky v Jižním centru vlastní J&T Real Estate přes patnáct let, dosavadní příprava projektu Trio jí zabrala téměř dekádu. Mnohem dál je firma MS – Invest, která už Palác Trnitá vedle Galerie Vaňkovky postavila. Developer Crestyl pak plánuje příští rok zbourat staré Tesco, aby tam vybudoval komplex Dornych s šesti budovami a centrálním náměstím. Další plochy pro výstavbu se nacházejí na volných parcelách vedle Opuštěné.

Patří městské firmě Brněnské komunikace (BKOM), jak ale v březnu zjistila MF DNES, snadno mohou připadnout miliardáři Danielu Křetínskému. Jeho společnost EP Real Estate vlastní nedaleké pozemky, které město a stát nutně potřebují pro stavbu nového nádraží. „Jednání o majetkoprávním vypořádání s firmou intenzivně probíhají,“ sdělil bez bližších podrobností Poňuchálek.

Větší pozornost města

Ústřední dominantou čtvrti Trnitá se má stát nové nádraží, které předloni získalo budoucí podobu od nizozemských architektů z ateliérů Benthem Crouwel Architects a West 8. Ti aktuálně zpracovávají architektonickou studii, která obsáhne prostor přednádraží a zanádraží, nádražní budovu a drážní infrastrukturu. Odevzdají ji v září.

Stát slibuje začít stavět v roce 2028, první vlaky mají přijet o šest let později. Před spuštěním výstavby musí vzniknout ochrana proti velké vodě s rozlehlým povodňovým parkem u Svratky, aktuální plán u ní počítá s roky 2024 až 2026.

Na budoucí čtvrť Trnitá zaměřilo město v poslední době mnohem větší pozornost. Předloni Kancelář architekta města Brna vytvořila územní studii zpřesňující prostorové a funkční uspořádání lokality včetně ulic a prostranství. Od začátku letošního roku v BKOM funguje devítičlenný tým projektové přípravy, jenž má na starosti právě novou čtvrť s nádražím, severojižní kolejový diametr a celý železniční uzel.

Zelený bulvár oživí Jižní čtvrť v Brně, chystá se tam stavba prvních bytů

„Řídí proces pořizování studie nádraží, věnuje se projektové přípravě staveb městské infrastruktury nové čtvrti, spolupracuje na majetkoprávní přípravě území, koordinuje soukromé investiční záměry,“ vyjmenovává mluvčí BKOM Vladimíra Navrátilová.

Šéfem přípravného týmu je bývalý městský architekt Michal Sedláček, jenž v nové čtvrti spatřuje obří potenciál. Ve spojení s novým nádražím se podle něho stane katalyzátorem rozvoje města. „Výjimečná poloha v docházkové vzdálenosti do historického centra, s výhledem na katedrálu Petrov a vedle řeky Svratky s novým parkem u nádraží bude patřit k nejmodernějším v Evropě. Kvalitní veřejné prostory zajistí, že se nová smíšená čtvrť stane moderním, velice atraktivním místem krátkých vzdáleností,“ předpovídá.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...