Nový model traktoru s názvem VST Zetor byl nedávno představen na indickém veletrhu. | foto: Zetor

Zetor vyvinul traktor pro Indii, v Evropě by na pole kvůli emisím nemohl

  • 85
Brněnský Zetor ve spolupráci s indickými partnery po necelých třech letech od podpisu memoranda představil dva nově vyvinuté modely traktoru navržené přímo pro potřeby tamních zemědělců. Vyrábět je bude partnerská firma v Indii. Zetor bude mít díky společnému vývoji podíl z budoucích kontraktů.

Nové modely s výkonem 45 a 50 koní jsou podle zástupců společnosti spolehlivými a odolnými stroji, jejichž základem je výkonný motor vlastní výroby.

Mají jednoduché ovládání a krátký poloměr otáčení, což jim umožňuje vykonávat širokou škálu pracovních úkolů i ve ztížených pracovních podmínkách.

„V uplynulých týdnech prošly prototypy úspěšně finální fází testování v našem výrobním a vývojovém centru v Brně a očekáváme, že první traktory si zákazníci převezmou v příštím roce,“ uvedl Róbert Harman, výkonný ředitel Zetoru, který představil obě novinky společně s šéfem partnerské firmy VST Tillers Tractors Antony Cherukarou na indickém veletrhu.

Konkrétní objednávky teprve začnou přijímat, takže specialista marketingu Zetoru Jakub Jansa nedokázal říci, jaké tržby nové stroje s názvem VST Zetor firmě přinesou.

Každopádně v Brně vznikat nebudou. To připadlo na partnerskou firmu, která má výrobu přímo v Indii. Za společný vývoj však Zetor získá podíl z budoucích kontraktů. „V blízké budoucnosti plánujeme uvést na trh další modely,“ dodal Cherukara.

Zástupce obou firem hovoří o tom, že jejich cílem je přinášet zákazníkům kvalitní a inovativní produkty, nicméně v Evropě by tyto nové modely na pole vyjet nemohly. „Nesplnily by emisní limity,“ vysvětlil Jansa.

Zetor není v jižní Asii nováčkem. Už v 60. letech se začaly do Indie vyvážet tisíce brněnských traktorů, následovala partnerství s místními výrobci, ať už formou společných podniků nebo licenčních smluv.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit