Pardubičtí hasiči pomáhají na jihu Moravy, kde zasáhlo tornádo. (25. června...

Pardubičtí hasiči pomáhají na jihu Moravy, kde zasáhlo tornádo. (25. června 2021) | foto: Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje

Charita rozešle první vlnu pomoci zasaženým tornádem, více než 50 milionů

  • 17
Na účty lidí zasažených tornádem by měla do konce týdne dorazit první vlna finanční pomoci od Diecézní charity Brno. Na základě průzkumu přímo v terénu rozděluje zatím částky od 50 tisíc do 200 tisíc korun, výjimečně i 300 tisíc korun podle míry poškození obydlí a sociální situace. V pondělí bylo k podpisu připraveno 263 darovacích smluv v celkové hodnotě 51 milionů korun, oznámila charita.

„Akutní situace na místě je víceméně stabilizována a přichází fáze obnovy. Pro nás to teď znamená doručit první vlnu finanční pomoci lidem co nejrychleji,“ uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

První vlna pomoci přichází na základě dotazníkového šetření v terénu, v pondělí se podepisovaly smlouvy. „Děláme všechno proto, aby lidé do konce týdne měli finanční prostředky k dispozici, protože si uvědomujeme, že po odklizení sutin už chtějí opravovat domy a znovu budovat své domovy,“ uvedla Lenka Pospíšilová, která tuto část pomoci koordinuje. Charita plánuje nadále pracovat v terénu a kontaktovat poškozené.

Diecézní charita Brno spolupracuje s Jihomoravským krajem a dalšími organizacemi na nalezení řešení pro poškozené, kteří jsou zároveň v exekuci. „Dary charity jsou určeny na obnovu obydlí a domovů. Naším cílem je ošetřit situaci tak, aby peníze opravdu zůstaly lidem,“ řekl Haičman.

Diecézní charita Brno upozorňuje na to, že potřeba pomoci bude na místě dlouhodobá. „Sledovat budeme hlavně ohrožené skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky či lidé s nízkými příjmy,“ řekl ředitel a dodal, že další finanční pomoc bude následovat.

Zasaženým tornádem pomáhají i peníze z Japonska, prozradil šéf nadace

Ve sbírce charity pro Břeclavsko a Hodonínsko se zatím vybralo téměř čtvrt miliardy. Pracovníci i dobrovolníci charity nadále pomáhají i přímo v oblasti zasažené živelní pohromou. V Hodoníně například poskytují ve spolupráci s městským úřadem potravinovou pomoc. V Moravské Nové Vsi pomáhají s opravami.

,