Hlavní obviněný v kauze Stoka Jiří Švachula měl při výpovědi korunního svědka...

Hlavní obviněný v kauze Stoka Jiří Švachula měl při výpovědi korunního svědka Samana El-Talabaniho na sobě neprůstřelnou vestu. (6.10.2020) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Vrchní soud odmítl pustit Švachulu z vazby, označil to za předčasné

  • 2
Vrchní soud zrušil rozhodnutí o propuštění Jiřího Švachuly z vazby. Označil ho za předčasné, řekl žalobce Radek Mezlík. Švachula je spolu s dalšími lidmi obviněn v korupční kauze Stoka.

Brněnský krajský soud obžalovaného Jiřího Švachulu, který byl místním politikem hnutí ANO, propustil z vazby 7. října. 

„Rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci mě nepřekvapilo. Z mého pohledu stále přetrvávají důvody k vazbě. Nicméně v budoucnu vrchní soud propuštění pana Švachuly nevyloučil, protože rozhodnutí krajského soudu označil pouze za předčasné,“ uvedl pro MF DNES Mezlík. 

Krajský soud v Brně musí vazbu znovu projednat. Podle zákona má čas do 10. prosince. I přes jeho prvotní rozhodnutí Švachula zůstal omezen na svobodě, státní zástupce totiž proti rozhodnutí na místě podal stížnost a usnesení soudu o propuštění z vazby tak nebylo pravomocné.

Senát krajského soudu tenkrát rozhodl nečekaně po ukončení jednání v kauze Stoka, které trvalo do 14.30 hodin. Ani státní zástupce o tom předem nevěděl. Vazební zasedání se konalo po odchodu veřejnosti z jednací síně a soudkyně jej nijak předem neoznamovala.

„V takových vleklých procesech se samozřejmě stává, že obžalovaného soud pustí z vazby. Kvůli rozsahu trestného činu, kterého se obžalovaní měli dopouštět, a vysokému trestu ale s tímto rozhodnutím nesouhlasím,“ uvedl tenkrát Mezlík.

Švachula je jeden z 11 obžalovaných v kauze Stoka týkající se manipulace veřejných zakázek na radnici Brno-střed a v městských firmách.

,