Diskuze

Vyprahlé obce spasí vrty a napojení na vodovody, pitnou vodou se nesmí zalévat

Kvůli suchu lidem na Blanensku omezili odběr pitné vody. V osmi obcích a jedné místní části platí zákaz napouštění bazénů, stejně jako zalévání nebo mytí aut pitnou vodou. Přetrvávající problém na řadě míst vyřeší jedině napojení do vodovodní sítě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GK

"Vyprahlé obce spasí vrty .... "

Na chvily urcite a co pak az taky tam dojde voda?

1 0
možnosti
PU

Tak jo, publikujte jen názor vodáren (se zahraničím majitelem).

A nasazujte psí hlavu občanům - že zalévají zahrady (a udržují tak zeleň, čímž přispívají k zlepšení klimatu), že plní bazény (a přispívají tak o odpařování vody a zlepšení mikroklimatu).

A nepište ani slovo o tom, jak vodárny o vodu (ne)pečují, jak ji výhodně prodávají megaskladům a firmám, které naopak svými placatými černými střechami a vybetonovanými placy způsobují odtok dešťové vody bez užitku do kanálu a vytvářejí nad nimi teplotní výtahy vzduchu a rozhánění mraků.

Lidé se zahrádkami jsou de facto jediní, kteří přispívají k zadržení vody v krajině a snižování teploty.

Tak jim to zakažte a vytvořte poušť.

Oč se vsadíte, že tento článek je promo, zaplacený vodárnami?

4 0
možnosti
JM

J57a79n 74M24a25r60t55i97n

11. 7. 2023 7:03

vodarne v JmK su akciovky s ceskymi majitelmi. To len k tomu co pisete hned zozaciatku. No a cca zo 6 kubikov vody je mozne zalievat mensiu zahradu snad polovicu leta. Tych rovnakych 6 kubikov v bazene rozhodne taku sluzbu neurobi. Najma - zalievat mozno prebytkami z dazdov (=retencne nadrze), bazeny sa plnia pitnou vodou co je zhovadilost. Takze ano, ja osobne som proti plneni sukromnych bazenov pivnou vodou z verejneho vodovodu

0 1
možnosti
RB

Tak hlavně, že tu byl nedávno článek, jak je důležité vypustit a zbourat všechny přehrady (zádržné systémy na vodu). Opravdu by mě zajímalo, kde pak budeme brát vodu, když už teď její na mnoha místech nedostatek...

2 0
možnosti
JK

Sama přehrada toho moc nevyřeší, pokud jsou pod ní vybetonované kilometry řeky.

1 0
možnosti
Foto

Spotřeba spodní vody stoupá. Svrchní vrstva vysychá. Tak přidají další vrty.

3 0
možnosti
JA

Obrovsky problem Ceska je, ze se nerozlisuje pitna a uzitkova voda a pitna voda se pouziva k zalevani ci umyvani cehokoliv. To je docela luxus, kdyz se vezmou v potaz naklady na cisteni vody.

1 0
možnosti
JV

Ten "obrovský problém" mě stojí cca 6 halířů za litr... To jsou ty náklady na čištění a distribuci pitné vody u nás.

1 0
možnosti
SB

Jestliže vody ubývá, tak nějaké vrty jsou stejně jen dočasné řešení. Vodu z nich jednou spotřebujeme, a protože jí obecně ubýává, tak se neobnoví ani v těch podzemních zdrojích.

Jestli tento trend bude pokračovat, tak za deset nebo patnáct let můžeme být totálně v koncích. Ale totálně! Včetně samotného fyzického konce evropského obyvatelstva.

3 0
možnosti
JV

Jenže ono vody obecně neubývá. Naopak by jí mělo přibývat, pokud se rozpouštějí ledovce a do oběhu se tak dostane voda vázaná v ledu.

0 0
možnosti
VP

Tak už přestaňte kňučet a investujte do zadržení vody v krajině. Jen to ale neřešte tím že postavíte jen přehrady.

2 1
možnosti
JM

J89á77n 40M43a46r45c49i93n

10. 7. 2023 8:22

akože nechápem? Vodu treba zadržať v krajine aby sa vytvoril malý vodný cyklus, čím viac bazenov- tým viac odparenej vody, ochladzovanie, podobne polievať-zase odparovanie vody ochladzovanie, tieň od stromov. nepolievať = púšť. Rozumiem, že nie pitnou vodou, ale z studní je to úplne v poriadku...,Zatiaľ nik nepovedal, čo sa stane s tou ušetrenou vodou- no samozrejme odtečie do mora bez úžitku...takže navrhujem polievať a polievať a bazény tiež...

2 2
možnosti
PV

Co dělali zodpovědní lemplové doteď?

Jako vždy jen čekali jak to dopadne😎

3 1
možnosti
RS

To je k smichu. Jak se bude kontrolovat nezalévání a bazény??? Sankce nebo pokuty jsou? Kdo je kompetentní o půlnoci kontrolovat zahrady??

4 0
možnosti
JV

Hlavně je to nesmysl. Spotřebu omezí přirozeně vždy jen trh - nedostatek vody by měl způsobit růst její ceny, ta je ale nesmyslně fixní bez ohledu na množství. Pak lidé logicky neinvestují do zajištění dostatečného množství vody (vrty, vodovod, přehrada), protože se to nevyplatí - kdo by investoval, bude omezen ve spotřebě jako ostatní).

0 0
možnosti