Jiří Švachula je hlavním podezřelým v brněnské kauze Stoka. Sám tvrdí, že byl...

Jiří Švachula je hlavním podezřelým v brněnské kauze Stoka. Sám tvrdí, že byl pod nátlakem podnikatele Samana El-Talabaniho. (21.ledna 2021) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žalobce v kauze Stoka nepochybil, podle NSZ soudu předal kompletní spis

  • 0
Dozorující státní zástupce v takzvané kauze Stoka nepochybil, když na konci ledna nepředal Krajskému soudu v Brně asi 11 tisíc stran spisu. Podle názoru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) žalobce předložil kompletní spisový materiál, který obsahoval všechny relevantní důkazy. Nedodané listiny neměly podle závěrů NSZ důkazní význam.

Na webu Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) o tom dnes informoval mluvčí Petr Malý.

Rozhodnutí v kauze Stoka, která se týká podezření z korupce na radnici Brno-střed, mělo být původně vyneseno poslední lednový den. Soud ale rozsudek nevynesl, ve spisu mu chybělo 10 tisíc až 12 tisíc stran.

„Krajskému soudu v Brně byl společně s podanou obžalobou předložen kompletní spisový materiál, a to v rozsahu, který podle názoru dozorového státního zástupce plně odůvodňoval podanou obžalobu a který obsahoval veškerý relevantní důkazní materiál,“ uvedl Malý. 

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci, informace k postupu žalobce si NSZ od zastupitelství vyžádalo. V případě nedodaných materiálů šlo podle NSZ o listiny, které podle názoru dozorového státního zástupce neměly žádný důkazní význam.

Jediný nedostatek lze tak podle Malého spatřovat v interní komunikaci mezi státními zástupci VSZ v Olomouci.

„Nejvyšší státní zástupce uložil vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci přijetí takových opatření, aby do budoucna byly médiím a veřejnosti poskytovány výhradně přesné informace o trestním řízení, a to v souladu s příslušnými ustanoveními trestního řádu,“ dodal Malý. 

O kauzu se v této souvislosti zajímal i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který jednal s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem i s oběma moravskými krajskými státními zástupci v první polovině února. 

„Mluvili jsme kromě jiného i o kauze Stoka, respektive o tom, proč nebyl vynesen rozsudek ve věci minulý týden. Shodli jsme se, že počkáme, jak tu věc prošetří Nejvyšší státní zastupitelství a na jeho závěry,“ uvedl tehdy Blažek.

Krajský soud v Brně, který se případem zabývá, bude pokračovat v dokazování, jednání je odročeno na 23. března a další dny.

V případu možného ovlivňování zakázek čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy včetně bývalého místostarosty a radního městské části Jiřího Švachuly (dříve ANO), který byl podle obžaloby hlavou organizované skupiny. Švachula vinu popírá.

,