ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Odpůrci těžby chtějí zavalit ministerské úředníky dopisy se štěrkem

  • 12
Netradiční happening v podobě zasílání štěrku na ministerstvo je další formou protestu proti chystané těžbě štěrkopísku u Moravského Písku. Lidé z Hodonínska a Břeclavska se snaží tomuto plánu zabránit.

Akci vymyslel spolek Za vodu pro lidi, který sdružuje obyvatele Hodonínska a Břeclavska. Místní se totiž obávají, že těžba ohrozí zdroj pitné vody. Už v minulosti sepsali petici, kterou podepsalo 11 tisíc lidí.

Spolek vyzval lidi, aby poslali ministerstvu životního prostředí dopisy, v nichž by protestovali proti rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru. Úřad totiž má každým dnem v této věci rozhodnout o odvoláních. Ke každému dopisu má být přiložena trocha štěrku.

„Naším cílem je, aby toto nesouhlasné vyjádření poslalo ministerstvu co nejvíce lidí,“ uvedli organizátoři. Na happeningu, který se bude konat 31. srpna od 14 hodin v přístavišti Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou, si lidé mohou vyzvednout sepsanou výzvu, obálku i balíček štěrku.

„Množství dopisů se štěrkem musí být nepřehlédnutelné, a také bude, neboť sypká sloučenina se na úřadě musí evidovat zvláštním způsobem a ministerstvo to nebude mít zrovna snadné,“ zve spolek prostřednictvím události na Facebooku.