brněnská tramvaj Porsche

brněnská tramvaj Porsche | foto: Radek Miča, MF DNES

Stávka řidičů v Brně byla zažehnána, odbory podepsaly novou smlouvu

Zaměstnanci Dopravního podniku dostanou přidáno o sedm procent. Jejich odboráři podepsali novou kolektivní smlouvu. "Generální ředitel firmy Bedřich Prokeš dnes na mimořádném jednání podepsal kolektivní smlouvu na rok 2008 s účinností od 1. 4. 2008," uvedla mluvčí podniku Hana Pohanová.

Odbory sice původně požadovaly růst platů o deset procent. "Odboráři přistoupili na kompromis poté, co primátor Roman Onderka přislíbil, že prostuduje situaci v dopravních podnicích jiných měst, a nevyloučil další růst platů," řekl Otakar Mokrý z Odborového svazu dopravy.

Při desetiprocentním navýšení by průměrný plat v podniku vzrostl asi o 2000 na 22 000 korun, nyní se bude pohybovat kolem 21 400 korun. "Navýšení tarifních mezd odsouhlasilo dnešní jednání představenstva podniku," řekla Pohanová.

Dopravní podnik zaměstnává kolem 1 400 řidičů tramvají, trolejbusů a autobusů a zhruba stejný počet dalších zaměstnanců. Většina z nich je ochotna kvůli zvýšení platů vstoupit do stávky. Pod návrh na zvýšení mezd se zatím podepsala více než polovina všech zaměstnanců.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit