Auto museli padesátiletému řidiči nakonec svými vozy zablokovat strážníci až na kruhovém objezdu. Nadýchal 2,6 promile. | foto: MP Znojmo, iDNES.tv

Opilec s dětmi v autě dostal za honičku 4,5 roku. Mělo to být víc, řekl soud

  • 6
Opilý řidič, který před téměř třemi lety s dětmi ve vozidle ujížděl ve Znojmě strážníkům a boural, půjde do vězení. Krajský soud v Brně mu dnes mimo jiné za obecné ohrožení potvrdil 4,5 roku nepodmíněně a za jiné trestné činy pak dalšího půl roku vězení. Součástí trestu je i zákaz řízení.

Soud zamítl odvolání muže proti dřívějšímu rozhodnutí okresního soudu. Podle předsedkyně odvolacího senátu Hany Kleinové šlo o naprostou bezohlednost a trest měl být podstatně vyšší.

Krajský soud muži ovšem trest nemohl zpřísnit, protože se odvolal pouze obžalovaný, ne státní zástupce. Muži, kterému hrozilo až osm let vězení, je ve vazbě kvůli jiným trestným činům. Trest je pravomocný.

„To, co se odehrálo ve Znojmě, bylo poprvé a doufám, že i naposledy. Šlo o narostou bezohlednost vůči ostatním účastníkům provozu,“ uvedla Kleinová.

Padesátník Miroslav Kopačka se snažil uniknout strážníkům v březnu 2020 poté, co předtím ujel od nehody. Během zběsilého úprku způsobil další čtyři dopravní nehody a zastavil až poté, co mu vůz strážníků zablokoval výjezd z kruhového objezdu.

Spolu s ním byly ve voze i dvě děti, kdy nezletilý seděl vepředu a asi dvouletá dívka vzadu bez autosedačky. V krvi měl muž přes 2,5 promile alkoholu.

10. března 2020

Okresní soud mu loni mimo jiné za obecné ohrožení či přečin ohrožování výchovy dítěte uložil souhrnný trest 4,5 roku vězení a sedmiletý trest zákazu řízení, také úhrnný trest půl roku vězení a roční zákaz řízení za další přečiny. Proti rozsudku se muž odvolal, podle něj byl trest nepřiměřeně přísný. „Jsem si vědom toho, co jsem provedl, lituji toho, jednal jsem nerozvážně,“ prohlásil dnes před soudem.

Soud přisvědčil obžalobě, odvolání jako nedůvodné zamítl. Podle předsedkyně senátu Kleinové se muž dopustil několika trestných činů vysoké společenské škodlivosti. Předchozí rozhodnutí okresního soudu označila jako nepřiměřeně mírné a nezákonné, podle ní měla být výše trestu výrazně vyšší. Muž dostal trest v první třetině sazby, podle soudkyně měl být uložený v poslední třetině.

,