Miroslav Berky u Krajského soudu v Brně | foto: Otto Ballon Mierny

Soud musel obžalovaného z vraždy důchodce z Letonic osvobodit

  • 5
Čtyřiadvacetiletý Miroslav Berky v prosinci roku 2006 nezavraždil čtyřiašedesátiletého Miloslava Holoubka v jeho bytě v Letonicích na Vyškovsku. Po dalším kole dokazování a výpovědí svědků dospěl Krajský soud v Brně opět k osvobozujícímu verdiktu.

"Nové důkazy nevrhly na případ nové světlo a nepřesvědčily soud o vině obžalovaného. Přímé důkazy chybí a ty nepřímé netvoří ucelený řetězec, který by nepřipouštěl jiný výklad. Soudu tedy nezbylo než obžalovaného osvobodit," uvedl předseda senátu Miloš Žďárský.

Senátu se loni v květnu podařilo prokázat, že Berky Holoubka opakovaně mlátil a krátce před smrtí mu způsobil těžkou újmu na zdraví. Holoubka podezříval, že mu sebral kolo. Za to si už v kuřimské věznici odpykává šestiletý trest.

Chyběl usvědčující důkaz

Z obvinění z vraždy si tehdy vyslechl osvobozující verdikt. Vrchní soud ovšem kauzu vrátil do Brna k doplnění důkazů.

K verzi státní zástupkyně, že Berky chtěl zamaskovat předešlý útok a důchodce přišel "dorazit", ovšem opět chyběl usvědčující důkaz. Přesto byla státní zástupkyně o vině obžalovaného přesvědčena a znovu žádala potrestání za vraždu.

"Výpověď svědkyně zcela jednoznačně hovoří, že obžalovaný má na svědomí Holoubkovu smrt, i další svědci připustili, že pachatelem může být Berky. Na jeho vinu ukazuje i 14 biologických stop v podobě nedopalků cigaret, které se našly na místě činu," uvedla Vladimíra Novotná.

Podle ní dotyčný už jednou bezdůvodně napadl člověka a byl za to odsouzen vyškovským okresním soudem. V jeho neprospěch hovoří i znalecký posudek psycholožky i výpověď jednoho svědka, že Berky byl "psychopat a když chytil nerva, zmlátil kohokoli, protože mu to dělalo dobře".

Obhájkyně Ivana Zelenková naopak věrohodnost svědků zpochybňovala a jako k možným pachatelům obrátila pozornost k Romům z Bučovic, kteří podle ní Holoubka chodili okrádat.

Pitva prokázala, že důchodce zemřel na selhání srdce následkem dušení a zlomení jazylky. Vrah také surově zaútočil na jeho hlavu a zlomil mu čelist.

Berky nestál před soudem poprvé. Vzdor svému mládí byl opakovaně souzen za výtržnictví, porušování svobody i kvůli drogám. Vehementně však popíral, že by měl na svědomí Holoubkovu smrt. Zprošťující rozsudek vyslechl bez známek radosti či úlevy.

Smrt tak zůstává neobjasněná a bez trestu. Státní zástupkyně si vzala čas na rozmyšlenou, zda se znovu odvolá.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit