ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Semafory vytvářejí kolony na tahu z Brna, zkouška se protáhla o rok

  • 63
Zkušební umístění semaforů u přechodu v Lipůvce na Blanensku na hlavním tahu z Brna na Svitavy bylo původně plánované jen na pár měsíců do konce loňského října. Nakonec však trvá i téměř po roce a ještě dlouho bude. Zatímco místní si je pochvalují, řidiči se trápí v dlouhých kolonách.

Původně byla světla u přechodu na silnici I/43, po které projede denně přes 15 tisíc aut, postavena jen na zkoušku do konce loňského října, dokdy se měl sledovat jejich dopad na dopravu.

„Požádali jsme o prodloužení, protože provoz o prázdninách nebyl takový, aby se dal vliv semaforů dobře vyhodnotit,“ vysvětlil starosta Lipůvky Ivo Pospíšil (za STAN).

Semafor bude v místě stát nejméně do letošního října. Po tomto datu by měli experti vliv zařízení vyhodnotit. Není však vyloučeno ani další prodloužení dočasného umístění světelné signalizace. Kvůli pandemii koronaviru je totiž doprava nižší.

„Zasáhla nám do toho také objížďka Kuřimi,“ doplnil starosta.

Zejména policisté byli na začátku proti semaforu, protože se báli zhoršení dopravy. Navrhovali, aby měl přechod v obci nově středový ostrůvek. Toto řešení však neprosadili, musely by se zároveň přemístit i zastávky autobusů.

Silničářům nevadí, autobusy však mají problémy

Dnes po necelém roce policii vadí zejména to, že se před přechodem tvoří fronty aut. Na druhou stranu však eviduje pouze jednu nehodu z loňského června. Tehdy musel autobus prudce zabrzdit kvůli dvěma přecházejícím, kteří šli na červenou. Zranila se při tom jedna z cestujících v autobusu, která spadla v uličce.

Podle policejní mluvčí Lenky Koryťákové je jediná nehoda důkazem toho, že si šoféři i chodci i přes tvorbu kolon přece jen na novou úpravu zvykli. Silničáři také nevnímají žádné komplikace, dokážou si představit, že semafor bude v obci natrvalo.

Společnost Kordis, která koordinuje veřejnou dopravu včetně autobusů v kraji, však už semafory tak pozitivně nevnímá.

„Podle našeho názoru se dopravní situaci v Lipůvce spíše zhoršila. Průjezd obcí se stal ještě víc komplikovaným,“ přiblížil mluvčí společnosti Kordis Květoslav Havlík. Říká, že rozumí argumentům o bezpečnosti chodců, podle něj by však bylo dobré otestovat i jiné řešení, které by obec tak dopravně nezatěžovalo.