Sebeobrana? Dva soudy odmítly verzi, že šlo o vraždu. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Soud propustil z vazby cizince obviněného z násilné smrti Roma v Brně

  • 146
Na svobodu se po více než dvou měsících dostal muž, který je obviněný ze zabití mladého Roma nedaleko Brněnské přehrady. O jeho propuštění rozhodl minulý týden krajský soud, který potvrdil už dřívější verdikt Městského soudu v Brně.

Na propuštění obviněného upozornil Brněnský deník Rovnost.

„Ano, byl propuštěn,“ potvrdil iDNES.cz mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Důvody ale nekomentoval.

Vazbu podle Deníku nahradil dohled probačního úředníka a písemný slib obviněného, že se nedopustí trestné činnosti, na vyzvání se dostaví k soudu, ke státnímu zástupci nebo na policii a že vždy předem oznámí, že se vzdálí z místa pobytu.

„Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami,“ citoval Deník mluvčí Městského soudu v Brně Petru Láníčkovou.

Násilná smrt Roma v Brně budí emoce, šíří se projevy nenávisti k Ukrajincům

Podle právníka Petra Suchomela důvod vazby ještě neznamená, že je nezbytná. Soud podle něj vždy musí zvážit, jestli není nějaká jiná možnost. Pokud ano, měl by jí vyhovět.

„Je však překvapivé, že nyní byla vazba zrušena u zvlášť závažného trestného činu, pro nějž je obviněný stíhán, tedy vraždu, a zároveň se jedná o cizince. To nebývá obvyklé,“ doplnil Suchomel s tím, že však nezná bližší informace a je možné, že v Česku má obviněný cizinec rodinu, zaměstnání a dlouhodobě tady žije, takže u něj není takové riziko útěku do ciziny.

O propuštění obviněného muže z vazby nejdříve koncem července rozhodl Městský soud v Brně, proti tomu však státní zástupce podal stížnost. Minulý týden ale původní verdikt potvrdila i odvolací instance. „Trestní řízení je ale standardně vedeno i nadále,“ poznamenal Olma.

Jak daleko postoupilo samotné vyšetřování, policisté nekomentovali a jen odkázali na státní zastupitelství. Nové informace ale neposkytl ani mluvčí Olma, protože dozorující žalobce má dovolenou.

V Brně se pohádala skupinka lidí, muž vytáhl nůž a bodl. Napadený zemřel

Násilný čin se odehrál 10. června nedaleko Brněnské přehrady. Podle zpráv, které se objevily na internetu, byl útočníkem Ukrajinec, jemuž vadila hlasitá hudba, již v tramvaji pouštěli romští mladíci.

Venku se pak mezi nimi strhl konflikt, který skončil smrtí jednoho z mladých Romů.

Muž sice zůstává obviněný z vraždy, u této právní kvalifikace ale nemusí zůstat. „Soudce rozhodující o vazbě se s právní kvalifikací, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání obviněného, neztotožnil,“ řekla Láníčková. I tento názor mohl podle právníka hrát roli v tom, že je dnes obviněný na svobodě.

Potyčky a napětí ve městě

Dva dny po tragédii se v Brně stal další incident, Romové se na Dominikánském náměstí porvali se dvěma Ukrajinci. Údajně po dvojici začali házet i židle či jiné vybavení restaurační zahrádky, u níž se konflikt odehrál.

Po násilné smrti mladíka se v centru Brna strhla bitka mezi Romy a Ukrajinci

V Brně se také po smrti Roma plánovala demonstrace, kterou se však zaštiťovaly i nejrůznější protiukrajinsky naladěné iniciativy, nakonec se z ní stala stala tichá pieta za zabitého Roma.

Černí, bílí, spojme síly, volal dav v Brně. V Praze aktivisté ukázali jednotu

Vášně mezi oběma komunitami vzbudila i potyčka v brněnské ulici, která se stala před měsícem. Jak ale policie posléze sdělila, nikdo ze rváčů nebyl Rom ani Ukrajinec.

12. června 2023

,