Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Rohlenka. U slavné odpočívky stavěli už formani, zpívá o ní i Svěrák

  5:45
Za Brnem na „mekáč“ nebo na „káefcéčko“. Poučka, kterou znají řidiči z celé republiky. Rohlenka je fenomén, motorest poblíž Jiříkovic patří mezi nejznámější dálniční odpočívky. Za pár let by měl být zrušen sjezd směrem do Brna kvůli rozšíření dálnice, přítomnost tří fast foodů však bude vábit hladové krky dál.

„Potom na Rohlence sníme utopence a jede se dál.“ Už v roce 1996 zakomponovali jméno odpočívky do své písně Auta Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem. Historie Rohlenky však sahá mnohem dál. Od osmnáctého století zde stával zájezdní hostinec u císařské cesty z Olomouce do Brna.

„Cesta se stavěla mezi lety 1727 až 1735, je tedy pravděpodobné, že Rohlenka vznikla právě se stavbou této silnice,“ sdělil Josef Kopecký, kronikář nedalekých Šlapanic.

Při cestě do jihomoravské metropole cestující potkali ještě dva další hostince – nedalekou Maxlůvku a Pindulku kousek od Bedřichovic. Hostince se stavěly většinou na kopcích nebo na jejich úpatích. „Majitelé totiž nabízeli hostům koně na pomoc, pokud potřebovali vytáhnout na kopec těžký náklad,“ vysvětlil kronikář. 

Nabídka služeb zájezdního hostince bývala v minulosti pořádně široká. Cestující měli možnost ustájit a přepřáhnout svoje koně, pro kočáry byl připraven přístřešek. Uvnitř hosty čekala jídelna, výčep a samozřejmě mohli v hostinci i přespat. „Typickými návštěvníky byli formani, trhovci, různí obchodníci či úředníci,“ přiblížil Kopecký.

Zpočátku byla Rohlenka pod správou sokolnické vrchnosti, v roce 1781 hostinec odkoupil soukromý majitel. Další se střídali až do roku 1978, kdy byla Rohlenka vykoupena kvůli rozšiřování silnice. V té době už sloužila jen jako zemědělská usedlost, hostinec byl pro nezájem dříve zrušen. Přesto se na stejném místě o deset let později otevřel úplně nový motorest.

Peripetie kolem granátníka

Strážcem nového hostince se stal litinový granátník. Socha rakouského vojáka byla odlita v roce 1890 ve Strašnicích kousek od Plzně, přičemž jeho původní dřevěná forma pochází dokonce z roku 1765. Jedná se o jednu z nejstarších uměleckých litinových soch v Česku.

Na Moravu se granátník dostal ve třicátých letech minulého století, když byl zapůjčen na výstavu do Brna. Zde nakonec zůstal přes padesát let, než byl v osmdesátých letech předán slavkovskému zámku, odkud se dostal na Rohlenku.

Socha granátníka patří k nejstarším exemplářům evropské umělecké litiny. Kdysi...

V roce 2017 ovšem z odpočívky zmizel. Vedení radnice z nedaleké Tvarožné tehdy dokonce vypsalo odměnu pro toho, kdo dá tip na zloděje. 

Nakonec se ukázalo, že si dílo odvezli pracovníci zámku k opravě. A protože podle nich není Rohlenka dostatečně bezpečné místo, kde by měla stát vzácná socha, už se tam nikdy nevrátila. Nově granátník dohlíží na zahradu zámeckého parku ve Slavkově.

Ač si to řada lidí myslí, nejedná se o sochu vojáka z napoleonských válek, přestože v roce 1805 byla usedlost tichým svědkem bitvy tří císařů. Vojáci tří armád bojovali na polích v těsné blízkosti hostince. O necelých dvě stě let později stavbaři na Rohlence objevili hromadný hrob vojáků z této bitvy.

Čtyři restaurace

Stáje pro koně už na Rohlence nenajdete, klasický motorest však stále funguje a nabízí i nocleh. Dále je zde v provozu kasino, řidiči mohou doplnit benzin a naftu na čerpací stanici OMW a zkrátka nepřijdou ani motoristé jezdící na LPG či CNG – i oni mají možnost na Rohlence natankovat. Vedle hostince se vůně jídla line i z rychlého občerstvení.

Díky tomu je Rohlenka mezi dálničními odpočívkami unikátní. Svoji pobočku zde totiž mají hned tři fastfoodové řetězce. Restauraci tady provozuje McDonald’s, u které si řidiči mohou objednat přímo z auta a pokračovat v cestě, o pár metrů vedle stojí pobočka KFC a nachází se zde i řetězec Subway, který má na Rohlence svoji jedinou restauraci u dálnice v Česku. 

„Člověk má hodně možností. Občas sem jedeme s kamarády a každý si může dát to, na co má zrovna chuť,“ oceňuje Dominik Horák z Hodějic.

Nejen díky tomu je odpočívka celorepublikově známá, i když u našich východních sousedů nejspíš tak populární není. „Jsme tu poprvé. Místo neznáme, prostě jsme jen potřebovali zastavit. Ale je to tu fajn,“ popisují slovenští mladíci Erik a Matej.

Hlad zde zahánějí i sportovci jedoucí domů z dalekých zápasů. To přináší i nešťastné momenty. Hokejový brankář Dominik Frodl, který aktuálně chytá za Pardubice, před dvěma lety v rozhovoru pro Hokej.cz zmínil, že si na Rohlence poranil vazy v kotníku. Při cestě do autobusu si nevšiml díry u patníku a zvrtl si nohu.

V roce 2004 řidič tahače s bagrem na dálnici neodhadl výšku mostu. Vzpříčený...

A nejde o jedinou kuriózní událost. V roce 2004 řidič tahače s bagrem na dálnici neodhadl výšku mostu a vzpříčený bagr zatarasil cestu u Rohlenky asi na devatenáct hodin.

Jak už je v Česku tradicí, parkoviště u motorestů a benzinek slouží jako místa pro předávání zboží. Často kradeného nebo jinak nelegálně získaného. Rohlenka není výjimkou, schůzky se zákazníky zde míval třeba jistý Jiří Kusý, který přeprodával návykové léky na předpis. V roce 2017 ho soud poslal na šest a půl roku za mříže.

Komplikovaný sjezd

Z dálnice se na Rohlenku dnes dostanou auta nejen ze směru na Olomouc, ale i ze směru na Brno. To se však za pár let změní. V rámci plánovaného rozšíření dálnice D1 na tři pruhy bude sjezd ve směru na Brno zrušen. Přitom parkoviště pro kamiony se na rozdíl od občerstvení nachází na obou stranách odpočívky a v odpoledních hodinách tu bývá pouze pár volných míst.

Zrušený sjezd bude částečně nahrazen novou mimoúrovňovou křižovatkou Tvarožná, podle aktuálních plánů Ředitelství silnic a dálnic bude vystavěna zhruba dva kilometry východně od odpočívky. Řidiči jedoucí od Olomouce tak budou moci z dálnice sjet a k odpočívce se dostanou. Pokud však budou chtít pokračovat v jízdě po dálnici, na křižovatku Tvarožná se budou muset vrátit.

Tajemství názvu

Kde se vzalo jméno Rohlenka? Pekárna specializující se na rohlíky v okolí Rohlenky nikdy nestála. Vznik názvu je tak nejspíš prostý – stojí totiž v rohu jiříkovického katastru.

K odpočívce se dá totiž přijet i z přilehlé silnice spojující Brno s Rousínovem. Toho využívá například i restaurace KFC, která z Rohlenky rozváží jídlo do okolních obcí.

„O plánech na zrušení sjezdu víme. Nicméně řidiči jedoucí od Olomouce si stěžují, že je sjezd komplikovaný. Myslím, že většina zákazníků přijíždí směrem od Brna nebo ze staré silnice,“ uvedla Lucie Kolmačková, zástupkyně ředitele motorestu. Nepřehlednost místa je jedním z důvodů, proč bude přepracováno. „Nové řešení bude bezpečnější a komfortnější,“ řekl Jan Studecký, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Že je sjezd nebezpečný, potvrzují i pojišťovny. Silnice 430 poblíž Rohlenky je dle dat nejrizikovějším místem na českých cestách. Minulý rok řidiči u odpočívadla havarovali dvanáctkrát a třeba škody z posledních dvou let se vyšplhaly k téměř 40 milionům korun. Nejčastější příčinou nehod je zde podle policie nedání přednosti v jízdě, kdy řidiči často nerespektují nebo přehlížejí tamní dopravní značky.

Rohlenka tak funguje jako polooficiální sjezd z dálnice. Značení na dálnici totiž o této možnosti vůbec neinformuje, místní to však vědí. „Jedná se o historický stav, který již dnešním legislativním požadavkům neodpovídá,“ vysvětlil Studecký, proč směrovky na dálnici chybí. Stejně tak tuto možnost znají mapové vyhledávače. Pokud si například zadáte trasu z Modřic do Tvarožné, nejrychlejší variantou je jet po D1 a opustit ji právě přes Rohlenku.

V loňském roce byla zrekonstruována parkovací plocha a na odpočívce se celkově zlepšila organizace dopravy. Přestože bude nejspíš v budoucnu příjezd od Olomouce zdlouhavější, Rohlenka bude stále hvězdou mezi odpočívkami. Díky široké nabídce jídel a pohonných hmot si zákazníky vždycky najde.

Autor:
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

10. května 2024  11:13

Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v...

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od války máme desetinový obrat, říká byznysmen, jehož odbyt stál na Rusku

11. května 2024

Premium První zaměstnání našel brněnský podnikatel Vladimír Plašil před čtyřiceti lety v tehdejším Podniku...

Statisícovým úplatkem chtěl pomoct dceři k získání bytu, viní policistu žalobkyně

13. května 2024  15:20

Měl by hlídat dodržování zákona, v pondělí však jihomoravský policista Jiří Vlček stanul u...

Zlatý bod z brněnského derby. Zbrojovka je (skoro) zachráněná

13. května 2024  11:59

Když Zbrojovka naposledy vstupovala do první fotbalové ligy, Václav Bartoněk si z konkurenční Líšně...

Komplikace pro Brňany: rušný podchod pod nádražím zůstává kvůli požáru zavřený

13. května 2024  11:16,  aktualizováno  11:50

Hojně užívaný podchod pod brněnským hlavním nádražím je po sobotním nočním požáru kompletně...

Opilá žena jela kilometr po tramvajových kolejích, prorazila tři pneumatiky

13. května 2024  10:44

Do velkého hazardu se o víkendu pustila zmatená řidička v Brně, která urazila asi kilometr po...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...