Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiči kamionů často nemají kde stát, uleví jim nové odpočívky u dálnic

  14:35
Stovky nových parkovacích míst přibudou v blízké době na dálničních odpočívadlech na jižní Moravě. Uleví zejména řidičům kamionů, kteří nemají kde odstavit vozidlo kvůli povinným přestávkám.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Přibyl / CNC Profimedia.cz

Parkoviště u obchodních domů, cesty v průmyslových zónách nebo jen odstavné pruhy. Tam všude postávají kamiony, jejichž řidiči nenašli místo na odpočívadlech. Přetáhnout čas, kdy musí začít zákonnou přestávku, se však bojí. 

„Kvůli zhruba dvěma tisícům chybějícím parkovacím místům na našich dálnicích jsou řidiči dennodenně vystaveni neřešitelnému dilematu porušit předpisy o době jízdy a odpočinku, nebo zaparkovat, kde se dá,“ uvedl před časem mluvčí sdružení ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Řidiči křižující republiku třeba od Německa na Slovensko raději parkují o dvě až tři hodiny dříve, než by museli, protože vědí, že šance najít volné místo k zaparkování od Prahy po Břeclav je hlavně k večeru mizivá. 

Na zvyšující se objem tranzitní dopravy, který doba covidová ještě umocnila, musí Ředitelství silnic a dálnic reagovat. Jen na jižní Moravě proto plánuje stovky nových parkovacích míst na dálničních odpočívadlech. Většinu jich získá rozšířením těch již existujících, chystá se ovšem vybudovat i nová.

Stavět se bude u hranic i Vyškova

Jen na dálnici D2 mezi Brnem a Břeclaví se připravuje rozšíření dvou odpočívadel. „V letošní stavební sezoně plánujeme zahájit opravu povrchu odpočívky Lanžhot. O termínu zahájení prací budeme řidiče včas informovat. Zatím ho neznáme,“ říká mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková. 

Jako první přijde na řadu odpočívka vpravo ve směru na Bratislavu. Připravuje se ale i přestavba protější levé odpočívky ve směru na Brno. „Jedná se o navýšení kapacity parkovacích míst, zejména pro kamiony. Aktuálně jsme zahájili práce na dokumentaci pro společné povolení stavby. Zahájení stavebních prací na levé odpočívce předpokládáme v roce 2025,“ upřesňuje Trubelíková.

„Dé dvojka“ se dočká i rozšíření odpočívky Zelňák u Velkých Němčic, a to na obou stranách dálnice. Na stavbu už bylo vydáno územní rozhodnutí, dokončuje se dokumentace a letos chce ŘSD zažádat o stavební povolení.

Na nejvytíženější české dálnici D1 se bude pracovat u Vyškova. Na 227. kilometru směrem na Brno už loni silničáři postavili gabionovou zeď. Teď se chystají na její rozšíření, letos chtějí získat stavební povolení.

Naproti, ve směru na Olomouc a Kroměříž, se připravuje stavba zcela nového odpočívadla. „Stavba této nové odpočívky i rozšíření stávající by mohlo začít na konci roku 2024,“ informuje mluvčí.

Rozšíření plánuje ŘSD i u odpočívadla v Brněnských Ivanovicích před sjezdem na Slatinu. Studie a záměr projektu teď čeká na schválení centrální komise ministerstva dopravy. „Naproti této odpočívky, tedy vlevo směrem na Prahu, připravujeme stavbu nové odpočívky. Aktuálně se zpracovává studie,“ upřesňuje Trubelíková. I tady musí ještě záměr potvrdit ministerstvo a od toho se bude odvíjet i termín zahájení.

Škatulata kvůli jižní tangentě

V procesu posuzování vlivu na životní prostředí EIA je také zbrusu nové odpočívadlo u Smolína – místní části Pohořelic. Na obou stranách kolem dálnice D52 má vzniknout dohromady 482 stání pro osobní i nákladní auta, autobusy a karavany. Na obou stranách se plánují čerpací stanice, restaurace a samozřejmě ostrůvky s lavičkami, kontejnery a toaletami. 

„Současný rastr odpočívek, počet parkovacích stání pro těžká nákladní vozidla, intenzita těžké nákladní dopravy a povinnost dodržovat maximální povolenou dobu jízdy často nutí řidiče k odstavování vozidel mimo povolená místa, dokonce i do prostorů připojovacích a odbočovacích pruhů nebo nouzových zálivů. Tento jev často způsobuje nebezpečné dopravní situace, kdy ostatní řidiči neočekávají takto odstavená vozidla, případně takto odstavená vozidla blokují volný průjezd do odpočívky nebo odpočívku samotnou,“ vysvětluje v oznámení pro proces EIA nutnost vzniku nového odpočívadla jeho zpracovatel Vladimír Ludvík.

Připravované odpočívadlo je vzdálené jen asi devět kilometrů od už existující odpočívky Rajhrad. Norma přitom stanoví, že vzdálenost mezi nimi musí být minimálně 15 kilometrů. „Odpočívka Rajhrad však bude muset v budoucnu ustoupit záměru mimoúrovňové křižovatky,“ vysvětluje zpracovatel. 

Právě touto křižovatkou bude na dálnici D52 napojena plánovaná jižní tangenta, která pohořelickou dálnici propojí s „dé dvojkou“. Odpočívka Smolín tak v budoucnu nahradí kapacitu té rajhradské, díky velkému množství parkovacích míst bude obsluhovat celou dálnici D52. ŘSD by ji chtělo začít stavět v roce 2024 a dokončit o sedm měsíců později.

V posledních dvou letech už ŘSD upravilo a zkapacitnilo několik odpočívadel napříč téměř všemi dálnicemi. Na jižní Moravě to byla Rohlenka na D1, Ladná na D2 a Rajhrad na D52. 

Zajímavostí u posledních dvou jmenovaných je použití speciální betonáže novou metodou „whitetopping“, která má zamezit rychlému opotřebení vozovky. Následujících pět let budou silničáři vlastnosti povrchu těchto odpočívadel a efektivitu nové metody vyhodnocovat.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Nebezpečný precedens, bojí se v zeleném vnitrobloku chystaného „domu v parku“

25. dubna 2024  5:12

Řadu let se obyvatelé brněnského vnitrobloku „přetahovali“ s developerem kvůli jeho plánu na...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...