Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser bude dál pokračovat. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Radní Brna otočili. Šéfa národního divadla jmenovali na dalších pět let

  • 23
Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser si může oddechnout a v klidu pokračovat ve své práci. Brněnští radní ho jmenovali šéfem divadla na další pětileté období.

Ještě před třemi týdny chtěli brněnští radní odložit rozhodnutí o potvrzení Martina Glasera ve funkci ředitele brněnského Národního divadla až na dobu po komunálních volbách, které se konají na podzim.

Na Glasera se v poslední době strhla pozornost kvůli uvedení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí na festivalu Divadelní svět Brno, který Národní divadlo organizovalo.

Nově se ale radní rozhodli, že ho jmenují na další pětileté období hned. Stejně jako další tři ředitele.

„Nechtěli jsme zvyšovat napětí. Dalším důvodem je ten, že jednomu z ředitelů již funkční období uplynulo. Doufám, že se to v budoucnu bude řešit s předstihem,“ vysvětlil změnu postoje náměstek Richard Mrázek (ANO).

Spokojený je i náměstek pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno). „Ředitelé ví, na čem jsou. Martin Glaser se nemusí ohlížet po jiném angažmá a i další mají klid,“ uvedl náměstek s tím, že sedm radních bylo pro, dva nehlasovali a zbytek se jednání neúčastnil. 

Podle Glasera radní potvrdili jeho dobře odvedenou práci

Když někdo přijde po volbách a bude chtít vyhazovat ředitele, podle Hollana bude moci, ale bude to už jeho zodpovědnost. „Doufám, že se to nestane a že se kultura přestane politizovat,“ doplnil Hollan.

Martin Glaser vnímá své opětovné jmenování jako potvrzení dobře odvedené práce. Do budoucna by ale uvítal, aby byla tato rozhodnutí přijímána mnohem dříve. „V kultuře se plánuje dva nebo tři roky dopředu, takže pracujeme za hranicí vlastního mandátu,“ podotkl Glaser.

Kromě něj potvrdili radní také Stanislava Mošu v čele Městského divadla, Marii Kučerovou jako ředitelku Filharmonie Brno a také Terezie Petiškovou v křesle šéfky Domu umění.

Aktivisté přerušili v Brně kontroverzní hru o Ježíšovi (26. 5. 2018)

26. května 2018