Aktivisté přerušili v Brně kontroverzní hru o Ježíšovi, vyvedla je policie

  13:45aktualizováno  21:40
Aktivisté v Brně přerušili kontroverzní představení, v němž Ježíš znásilňuje muslimku. Zhruba třicítka z nich chvíli po začátku hry vtrhla na jeviště a před herci vytvořila řetěz. Jednalo se o členy uskupení Slušní lidé. Ti odmítli opustit sál, vyvedl je policejní antikonfliktní tým. Hra poté pokračovala, narušil ji ale ještě jeden protest.

V sále totiž zůstalo po prvním incidentu s policií ještě několik mladých odpůrců, kteří v klidu sledovali dění a tiše se modlili.

Ovšem jen do chvíle, než došlo na klíčovou scénu, kvůli které se všechny protesty strhly. Při znásilňování muslimky začali křičet „Neurážejte Krista Pána!“, a tak i je policie vyvedla. 

„Vystoupili jsme při tom nejhorším,“ uvedla po tomto vyvedení jedna z aktivistek. 

Předseda Slušných lidí Zdeněk Pernica vysvětlil, že hnutí počkalo s vpádem na jeviště asi deset minut. „Protože jsme chtěli vydržet, chtěli jsme se podívat, o čem ta hra je. Od desáté minuty to byl maglajs, perverznosti, takže jsme šli na to jeviště,“ řekl Pernica. Doplnil, že herce chtěli vypískat, ti prý ale „pokračovali v ochmatávání“.

„Tak jsme na ně hodili vstupenky, co jsme zmačkali, ale pokračovalo to dál, tak jsme šli na jeviště“ shrnul Pernica.

Jak uvádí ČTK, hnutí vzniklo jako reakce na současné vedení Brna hnutím ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, Stranou zelených a TOP 09. Jeho předseda Pernica je trojnásobný mistr ČR v kickboxu a má bezpečnostní agenturu. Ministerstvo vnitra označilo Slušné lidi za extremisty.

Jsem zděšen, prohlásil Glaser

Ředitel festivalu Martin Glaser je z incidentu zděšen. „Nechápu, jak vůbec někteří politikové můžou uvažovat nad zakázáním divadelní hry. A když se to nepovede, tak si to někdo přijde vynutit násilím přímo do divadla. Když jsem viděl, co se děje, vzpomněl jsem si na filmy o nástupu fašismu,“ prohlásil Glaser.

Je také znepokojený z toho, že policie zasáhla až asi po dvaceti minutách, co jim pořadatelé oznámili nepokoje v divadle. „Stáli před divadlem a řekli, že zasáhnout až dojde k násilí. Přitom na jevišti utlačovali herce,“ řekl ještě Glaser.

Policie na místě zasahovala poté, co ji Glaser společně s šéfem brněnské JAMU Petrem Oslzlým požádali o součinnost. Na jevišti totiž po vpádu aktivistů podle ČTK panovala značně nepřehledná situace a mezi aktivisty a herce se vmísili i běžní diváci.

„Policie na místě nikoho nezadržela, nebyl spáchán žádný trestný čin. U některých lidí máme podezření ze spáchání přestupku, což předáme příslušným orgánům,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Po skončení inscenace policie podle ČTK doporučila, aby diváci odešli nikoliv přes Zelný trh, kde jsou stále protestující, nýbrž přes Petrskou ulici a Petrov. Aktivisty policie oddělila od Petrské ulice dodávkou a kordonem.

Zkoušeli zabránit i divákům dostat se do divadla

Ještě před začátkem hry se aktivisté v čele s někdejším předsedou Republikánské strany Miroslavem Sládkem zablokovali vchod do divadla a snažili se zabránit tomu, aby se diváci na hru dostali. Sládek nyní vede nové uskupení - Republikány Miroslava Sládka.

I tehdy věc na místě řešil antikonfliktní tým.

Protestovalo se od odpoledne

Před divadlem se protestovalo od 17 hodin, obavy ale panovaly i z akce uvnitř sálu. První ze čtyř oznámených shromáždění na Zelném trhu začalo už tři hodiny před začátkem představení. Protestovat se mělo proti uvedení hry i za rovná práva náboženských skupin.

Herci ještě před počátkem hlavní vlny protestů zamířili do divadla, podle informací iDNES.cz byli v budově již od půl šesté.

Na místě se sešlo nakonec zhruba dvě stě lidí v různých skupinkách. Někteří před dveřmi divadla rozvinuli transparenty a klidně vyjadřují svůj nesouhlas se hrou. 

„Toto představení popírá hodnoty evropské civilizace,“ nechal se slyšet jeden z nich. Šlo o lidi, kteří na shromáždění hájí práva křesťanů.

Ti také okolo šesté večer vyhlásili vládu Ježíše nad městem. A když se začalo pouštět do divadla, křičeli na příchozí, že jsou žumpa, pokud za takové představení platí.

Protestující z uskupení Slušní lidé pak na místě rozdávali své propagační noviny. 

V terénu už od odpoledne byli podle redaktorky na místě i kriminalisté v civilu, kteří obcházeli budovu divadla a na budovách nad náměstím rozmisťovali kamery.

Už dopoledne byl na místě i republikán Sládek.

„Odmítám, aby takové představení financovalo město Brno z peněz daňových poplatníků. Ať si to ti herci, kteří beztak nedodělali ani základku, zaplatí sami,“ uvedl.

A také si začal stěžovat, když ho z protější strany náměstí přehlušila jiná skupina protestujících.

Se všemi oznamovateli jednal tajemník radnice Brna-střed Petr Štika. „Dohodli se, že všechna shromáždění se uskuteční na ploše tržiště a že účastníci mohou samozřejmě svobodně a odpovídajícím způsobem vyjádřit své názory, nikoliv však narušovat veřejný pořádek,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. 

Diváci před vstupem prošli i přísnou bezpečnostní kontrolou. „Když jde člověk do divadla, nepotřebuje mít u sebe nic kromě divadelního programu, takže zavazadla jsou samozřejmě zakázaná,“ zdůraznil ředitel brněnského národního divadla a festivalu Martin Glaser.

Aktivisté se dobývali do sálu, pak šli do hotelu za herci

Už ve čtvrtek se do sálu divadla Husa na provázku snažila dostat dvacítka lidí z hnutí Slušní lidé. Festival Divadelní svět Brno totiž uvedl první z provokativních her chorvatského režiséra Olivera Frljiće, která zostuzuje papeže. „Šli jsme diskutovat,“ tvrdí hnutí na facebookovém profilu.

Nepovedlo se jim to, sál byl zamčený kvůli bezpečnosti. Zástupci Slušných lidí poté zamířili do nedalekého hotelu, kde jsou ubytovaní herci slovinského souboru, kteří dnes odehrají hru Naše násilí a vaše násilí.

„Že chce někdo vtrhnout do divadelního sálu, kde se hraje představení, mně přijde jako něco naprosto nemístného, co se nedělá. Stejně tak, že se skupina lidí vypraví do hotelu a evidentně chce zastrašit herce. To vypovídá o tom, kdo jsou Slušní lidé,“ okomentoval Glaser.

Proti uvedení Frljićovy hry se scénou, kde Ježíš znásilňuje muslimku, se od začátku dubna ohrazují politici, biskupové i náboženské skupiny. Odpůrci se dokonce jejího zrušení neúspěšně domáhali u soudu.

Podle dramaturga a pedagoga Jana Motala je humbuk kolem představení neadekvátní. „Nebýt výrazné fotografie Ježíše ležícího na muslimce, pravděpodobně by si inscenace nevšimli ani brněnští extremisté,“ upozornil Motal.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...