Soud ponechal ve vazbě mladíka obžalovaného z přípravy teroristického útoku

  • 13
Brněnský krajský soud ponechal ve vazbě neplnoletého mladíka, který je obžalovaný z přípravy teroristického útoku inspirovaného obdobnými útoky v cizině. Rozhodnutí není pravomocné, lze proti němu podat stížnost.

Vazební zasedání je neveřejné, o rozhodnutí soudu informoval mladíkův obhájce Petr Pařil. „Bylo rozhodnuto o ponechání ve vazbě,“ řekl.

K dosavadnímu vývoji trestního stíhání uvedl, že ani jedna ze stran nemá zájem o sjednání dohody o vině a trestu. Případ tak půjde do hlavního líčení u soudu, které ale velmi pravděpodobně vzhledem k nízkému věku obviněného bude také neveřejné.

Obžalobu podala státní zástupkyně v polovině srpna. Mladík, který je z Jihomoravského kraje, je stíhán pro spáchání zvlášť závažného provinění teroristického útoku ve stadiu přípravy.

Neplnoletý mladík chystal v Česku teroristický útok, inspiroval se v cizině

Olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel už dříve uvedl, že mladíkovy plány měly konkrétní podobu a nešlo pouze o verbální projevy.

„Jednalo se z mého úhlu pohledu o poměrně zajímavý případ, kdy obviněný vytvořil jakýsi plán, kdy byl inspirován teroristickými útoky, které proběhly v minulosti v zahraničí a směřoval k provedení něčeho podobného na území České republiky. Ten plán byl poměrně dlouhodobý a on začal činit první kroky, které v tom plánu měl,“ řekl Daňhel.

Podle něj se mladíkovy kroky podařilo poměrně dobře zdokumentovat. „Šlo o zcela konkrétní kroky. Chci však zdůraznit, že těmito kroky nebyl nikdo ohrožen, šlo o přípravnou fázi,“ doplnil Daňhel.

,